Kalousek důrazně smetl vyjádření Hudečka, že prý vykonával nátlak na Schwarzenberga. A přidal vzkaz

16.10.2014 11:47

Jalové hádky, mediální přestřelky a poškozování strany TOP 09 v celostátních médiích. To vyčítá místopředseda Miroslav Kalousek svému bývalému spolustraníkovi Tomáši Hudečkovi. Jediným a zásadním důvodem, proč musel odejít primátor Prahy z Topky, je podle Kalouska to, že napadal své spolustraníky v médiích. „To je prostě naprosto smrtící přístup pro jakoukoliv politickou stranu a je to naprosto nepřijatelné chování,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Kalousek.

Kalousek důrazně smetl vyjádření Hudečka, že prý vykonával nátlak na Schwarzenberga. A přidal vzkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Zlín, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 6100 lidí

Pražský primátor Tomáš Hudeček se rozloučil s TOP 09 nejen spory s náměstkem Jiřím Vávrou, který byl zároveň předsedou pražské organizace TOP 09. Právě jejich vzájemná nesnášenlivost údajně měla být důvodem odchodu Hudečka ze strany. Místopředseda TOP 09 situaci ale vidí trochu jinak.

„Jediný důvod, proč pan primátor musel odejít ze strany, je ten, že nebyl schopen přestat napadat své spolustraníky v médiích. To je prostě naprosto smrtící přístup pro jakoukoli politickou stranu a je to naprosto nepřijatelné chování. Žádný jiný důvod nebyl,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Kalousek. „Dodatečně fabulované legendy důvodů jeho odchodu jsou možná lidsky pochopitelné, ale nejsou pravdivé. Jediný důvod je veřejné napadání spolustraníků v médiích. Toho se bohužel nebyli schopni zdržet oba dva pánové, jakkoliv nám to bylo velmi líto a jakkoliv oba odvedli obrovský kus práce, tak tohle bylo jediné řešení, jak skončit s tím, že se budou významní členové TOP 09 napadat v celostátních médiích,“ dodal.

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Pelhřimov, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 4225 lidí

Kalousek Schwarzenberga nepřesvědčoval

Rozhodující pro osud Hudečka ve straně bylo podle některých médií to, že jej ve středu zavrhl i předseda Karel Schwarzenberg. Ten byl přitom všeobecně považován za Hudečkova patrona a na posledním sjezdu jej všem (neúspěšně) doporučoval za místopředsedu celé strany. Hudeček se nakonec rozhodl odejít ze strany sám a následně se pro Lidové noviny rozpovídal o poměrech v TOP 09.

„Večer jsem se potkal s předsedou Schwarzenbergem, který mě požádal, zda bych druhý den na předsednictvu nenabídl svou rezignaci. Jsem přesvědčen, že Miroslav Kalousek dal Schwarzenbergovi v noci na výběr: Buď Hudečka donutíš k odstoupení, nebo končím,“ líčil primátor. To, že by Karla Schwarzenberga přesvědčoval, ale místopředseda TOP 09 rázně odmítl. „Kdo zná Karla Schwarzenberga, tak dobře ví, že jestli na něj něco opravdu nefunguje, tak nátlak, že se rozhoduje na základě vlastní úvahy již poměrně dlouhou dobu, asi tři čtvrtě století,“ vysvětlil Kalousek.

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Praha 5, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 5239 lidí

Kalousek: „Pro nás to vždy byl nadějný politik“

Vystoupení ze strany nevnímá Hudeček jako signál, že by se měl vzdát mandátu. Vzhledem k tomu, jakou mu voliči vyslovili důvěru, si prý takový krok „nedovede představit“. Stále prý zůstává členem klubu TOP 09, byť nestranickým, a dále se uvidí. „Já bych rád napomáhal rozvoji města,“ naznačil o svých dalších ambicích. Vyloučil však, že by se spojil s hnutím ANO. Kalousek pochválil pro ParlamentniListy.cz primátora Hudečka za jeho dosavadní práci, sám mu přeje hodně úspěchů v další kariéře, i když už Hudeček není členem TOP 09. 

„Přeji mu samozřejmě hodně štěstí a úspěchů. Přeji mu vše nejlepší. Pro nás to vždy byl nadějný politik a ve své práci na magistrátu měl a stále ještě má naši podporu, ale napadání spolustraníků v médiích je absolutně nepřijatelné a diskvalifikující chování,“ uzavřel Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…