Kalousek se chce zabarikádovat. Chudák Cyril a Metoděj, hřímal Zaorálek

17.07.2013 11:51

Příspěvek místopředsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) k diskusi k návrhu o rozpuštění sněmovny stál jako obvykle za to. Svůj plamenný proslov začal oslavnou ódou na věrozvěsty Cyrila a Metoděje, kteří se prý snažili nastolit určitý právní systém a předvídatelné prostředí respektující právo a zákony, nicméně jejich snaha přišla vniveč.

Kalousek se chce zabarikádovat. Chudák Cyril a Metoděj, hřímal Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

S ohledem na současnou vládní krizi si není Zaorálek jist, jestli se Metoděj nesnažil zbytečně. Důvěra v ústavní instituce je prý kvůli pravicové vládě totiž značně oslabena. Například důvěra ve funkci premiéra je poškozena kvůli aféře expředsedy vlády Petra Nečase a jeho blízké spolupracovnice Jany Nagyové.

Zaorálek několikrát tvrdě odsoudil slova exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Tudy prý cesta nevede. "Pan Kalousek nám radí: Zabarikádujme se v této sněmovně. Chápete, místo toho, že se do koridoru vrátíme novými volbami, tak Kalousek a zřejmě i někteří ostatní tu hlásí, ať se zabarikádujeme," kroutí hlavou poslanec.

Tudy cesta nevede

Takhle se ale prý pokračovat nedá. Tudy nevede cesta k navrácení důvěry ústavním institucím, hřímal Zaorálek. Pravicoví politikové prý odmítnutím rozpuštění sněmovny prohloubí krizi. Jakákoli provizorní vláda totiž prý nebude schopna řešit zásadní věci jako například dotace z Evropské unie.

Místopředseda sněmovny zkritizoval také rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) o osvobození exposlanců ODS. "Rozhodnutí Nejvyššího soudu nám ohromně pomáhá," řekl ironicky. Soud podle Zaorálka zcela chybně vyložil institut imunity, který by se měl vztahovat pouze na projevy ve sněmovně, nikoli na jiné konání poslance. Poslanec zároveň zpochybnil kompetence Nejvyššího soudu v této věci rozhodovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…