Kalousek se vyjádřil k možnému obvinění: Mám z toho legraci

19.06.2013 16:35

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v rozhovoru pro server Aktuálně.cz vyjádřil pochybnosti nad současnou kauzou. Pakliže policie nepřijde ještě s něčím závažnějším, pak její dosavadní postup považuje za nepřiměřený. A co když bude obviněn on sám a kriminalisté požádají sněmovnu o vydání šéfa státní kasy? „Spíš bych z toho měl legraci," říká. Vyjádřil se i k poslanecké imunitě.

Kalousek se vyjádřil k možnému obvinění: Mám z toho legraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

„Potom, co byl obviněn bývalý ministr Julínek z toho příšerného nesmyslu jen proto, že ten, kdo ho obvinil, neumí počítat, po obviněních za tzv. úplatek funkcí, tak počítám už úplně se vším. Ale rozhodně se toho neobávám, spíš z toho mám legraci a užil bych si to,“ prohlašuje ministr financí.

Zkušený muž

Pokud by měl být obviněn právě z toho, že jako ministr financí nabídl post kvalifikované osobě, která má za odvedenou práci dostat plat, pak by mu prý bylo skoro líto, kdyby vydán nebyl. Připomíná však také, že v právním státě existuje dělba moci a pakliže v údajné kauze neproběhly žádné úplatky a žádná plnění, měla by sněmovna státním zástupcům vystavit stopku. Právě kvůli důslednému oddělení tří pilířů moci.

A proč nabídl rebelovi Ivanu Fuksovi post v ČSA? Zdůrazňuje, že tato firma je již dlouho připravována k privatizaci, a bylo by dobré, kdyby v dozorčí radě tohoto podniku zasedl muž se zkušenostmi z této oblasti. Tím, že se Ivan Fuksa vzdal poslaneckého mandátu, Kalousek po něm sáhl právě pro jeho zkušenosti. Nejprve se vzdal mandátu, a až pak usedl v dozorčí radě ČSA.

V závěru rozhovoru prohlašuje, že by byl rád, kdyby byla poslanecká imunita v podstatě zrušena. V tuto chvíli zde existuje jako ústavní instrument, např. proti možné zvůli vyšetřovatelů, ale je otázka, zda má nějaký efekt. Už samotné obviňování nějakého politika zdiskredituje a mnozí novináři jsou schopní veřejně činnou osobu popravit i bez verdiktu soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…