Kalousek se znovu hlasitě oháněl komunistickým fízlem. A začala řežba

25.09.2014 11:50

AKTUALIZACE Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes vysvětloval poslancům, proč se odvolal proti rozhodnutí mandátového a imunitního výboru sněmovny. Ten totiž nedávno uznal, že se má Kalousek omluvit kolegovi z KSČM Zdeňkovi Ondráčkovi za slova o komunistickém fízlovi. Podle slov Kalouska se ale není zač omlouvat. Ondráček před listopadem 1989 sloužil režimu v pohotovostním pluku SNB a těm se prostě prý běžně říkalo "komunističtí fízlové", poznamenal dnes Kalousek a navíc urazil i nepřítomného vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). „Čo to trepeš? Aká parlamentná kontrola, čo je to také, všeci kradnětě a my chceme makať,“ imitoval Kalousek Babiše, čímž narážel na ministrovu špatnou češtinu. Nakonec poslanci nedokázali zaujmout jakýkoliv postoj k jeho výroku a rozhodnutí imunitního výboru tak ani nezrušili, ale ani nepotvrdili.

Kalousek se znovu hlasitě oháněl komunistickým fízlem. A začala řežba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik a Miroslav Kalousek

Poslanci dnes debatovali o sporu mezi Zdeňkem Ondráčkem (KSČM) a místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem kvůli výroku o "komunistickém fízlovi" a "komunistické mlátičce". Kalousek se má podle rozhodnutí Mandátového a imunitního výboru (MIV) Ondráčkovi za své červnové výroky omluvit. Jenže Kalousek už řekl, že se Ondráčkovi rozhodně neomluví. Podle něj je nezpochybnitelné, že Ondráček za minulého režimu zasahoval coby člen pohotovostního pluku proti demonstrantům při tzv. Palachově týdnu.

„Dovoluji si navrhnout usnesení, že Poslanecká sněmovna zruší rozhodnutí mandátového a imunitního výboru č. 82,“ řekl dnes Kalousek poslancům s tím, že nynější vláda má vřelý vztah k těmto lidem, tedy podle něj ke komunistickým fízlům, kteří podle něj pracují dokonce i na Policejním prezidiu.

Vládě nevadí, že tam je důstojník StB?

„Nedávno byl jako druhý muž do pozice druhého nejdůležitějšího muže na policejním prezídiu jmenován důstojník, který má za sebou kariéru sedmi let důstojníka Státní bezpečnosti. Ale vládě to nevadí,“ poznamenal kromě jiného Kalousek.

"Některým z nás to vadí, protože těch sedm let kariéry důstojníka Státní bezpečnosti opravňuje slovo komunistický fízl, jak jsem slyšel a četl jeho argumenty, dokonce i u pana poslance Ondráčka. No, a ten člověk dnes Sobotkovi, Babišovi, Chovancovi, slouží stejně horlivě jako předtím sloužil Lorenzovi, Obzinovi a Jakešovi. Někdy mě napadá, zda ne někdy také s podobným zadáním,“ zmínil přitom  A prý si vůbec nemyslí, že by ve slovech „komunistický fízl“ byl nějaký vulgarismus.

„Je to standard v češtině a běžně se používá. My, co jsme byli v Palachově týdnu mláceni, tak jsme ty příslušníky neoznačovali jinak, než mlátičky nebo jsme jim říkali gustapáci,“ otřel se o někdejšího československého prezidenta a bývalého generálního tajemníka KSČ Gustáva Husáka.

„Jde o názorový střet, jak vnímáme činnost těchto lidí," řekl místopředseda TOP 09 k verdiktu výboru. Navíc podle něho výrok nezazněl na červnové schůzi samoúčelně. Poslanci tehdy jednali o tom, za má být finančně analytický útvar ministerstva financí pod parlamentní kontrolou. Politická kontrola represivních složek je podle Kalouska výdobytkem demokracie a Ondráček podle něho v rozpravě hájil stejné principy, které do listopadu 1989 bránil s pendrekem v ruce.

„Já bych si nikdy nedovolil označit tímto slovem dopraváka, nebo řádného policistu. Ti lidé vykonávali veřejnou službu. Jenže pan poslanec Ondráček sloužil režimu v pohotovostním pluku. A těm jsme prostě říkali komunističtí fízlové,“ zmínil také Kalousek, který se pod návalem emocí chvěl.

„Čo to trepeš? Aká parlamentná kontrola, čo je to také, všeci kradnětě a my chceme makať,“ ironizoval dále Kalousek špatnou češtinu ministra financí Andreje Babiše (ANO), do něhož si také ve sněmovně v minulosti několikrát za sebou kopnul za to, že musel u soudu bojovat o své očištění, neboť byl veden ve svazcích StB jako agent.

Následně se ke slovům Kalouska rozběhla v dolní komoře poměrně živá debata.

Tejc: Byl jste členem Národní fronty!

Třeba poslanec ČSSD Jeroným Tejc Kalouskovi připomněl jeho letitou příslušnost k Lidové straně.

„Já jsem nikdy nebyl členem komunistické strany. Ale vyprošuji si, aby mě tady mistroval a vykládal mé názory ještě způsobem značně manipulativním Miroslav Kalousek, který byl v 80. letech členem strany lidové, která byla tehdy členkou Národní fronty. Tady vůbec nejde o řešení urážky....Tady se vede předvolební kampaň pana Ondráčka a Miroslava Kalouska a to je to jediné, proč tu jsme,“ poznamenal důrazně Tejc. Nadto uvedl, že se hlasování účastnit nebude. Podobně se vyjádřil i Martin Komárek (ANO), přestože poznamenal, že Kalousek Ondráčka urazil a není o tom pochyb.

"Jde tady o svobodu slova,“ uvedl o chvíli později předseda poslanců z ODS Zbyněk Stanjura a připomněl „stalinisty“ Miroslava Grebeníčka a Martu Semelovou (oba KSČM), kteří také mohou ve sněmovně říkat, co je napadne.



"Kdo umí rozdávat rány pendrekem, obuchem, obuškem a čím možným, ten by měl umět přijmout označení toho, co dělal, s pokorou a bez toho, že ho to uráží," zdůraznil následně Stanjura a dodal: "Poslanec Ondráček můj respekt neměl, nemá a mít nikdy nebude."

„Jestli někomu z vás nepřipadá případné označení komunistický fízl, tak jste žili v jiné zemi,“ zdůraznil o něco později předseda ODS Petr Fiala. Podle něj by se každý člověk měl podívat na video, v němž Ondráček hájí to, jak před listopadem 1989 mlátil občany na Václavském náměstí. Prý hlavně ten, kdo má pochybnosti.

Šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola uvedl, že je dolní komora kolbištěm a poslanci by měli být schopni přijmout i silnější výrazy.

„Kolega Ondráček by se měl zachovat jako chlap a měl by svou stížnost vzít zpět," zmínil kromě jiného ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik neúspěšně navrhoval obecnou výzvu sněmovny, aby se poslanci k sobě chovali slušně. „Nemyslím, že bychom donekonečna měli koukat do toho zpětného zrcátka,“ poznamenal štípavě k debatám o předlistopadovém režimu.

Ondráček: Nemám se za co stydět

Před poslanci vystoupil i samotný Zdeněk Ondráček. „Za dobu, kdy jsem sloužil, se nemám za co stydět,“ řekl a pak se rozhovořil o sousloví komunistický fízl.

„Slovník vykládá slovo fízl jako příslušník tajné policie nebo osoba, která udává jiné. Nikdy jsem nikoho neudal. Pojem fízl se mne tak hluboce dotýká,“ řekl komunista s tím, že zůstal věrný lidu a dokonce prý po roce 1989 získal od Národního bezpečnostního úřadu prověrku na stupeň přísně tajné.

Podle něj byl bývalý pohotovostní pluk školou, kterou prošla drtivá většina příslušníků Sboru národní bezpečnosti. Řada z nich podle něho dosud zastává vysoké funkce u policie anebo ve státní správě.

„Výrok o fízlovi je urážlivý,“ zdůraznil, proč stále trvá na tom, aby se mu Kalousek omluvil. Navíc mu prý chodí e-maily, které mu vyhrožují fyzickou likvidací.

Při slovech komunisty přitom poslanci ani nedutali, byli zticha, což je v dolní komoře situace vcelku neobvyklá.

Kalouska dnes před Poslaneckou sněmovnou podpořila iniciativa Bez komunistů.cz, která jej vyzývá, aby se Ondráčkovi neomlouval.

Poslanci nezaujali žádné stanovisko

Nakonec ale poslanci nedokázali zaujmout jakýkoliv postoj k výroku Kalouska. Rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, že se Kalousek musí za svá slova omluvit, ani nezrušili, ale ani nepotvrdili. Ovšem Kalousek prohlásil, že se omlouvat opravdu nehodlá a je připraven za to nést následky.

„Dovolte, abych vám oznámil, že bez ohledu na názor některých poslanců koalice, se za svá slova neomluvím a omlouvat nebudu a jsem připraven za to nést důsledky. Kdybych se omluvil, tak bych urazil zástupce těch lidé, co komunističtí fízlové týrali,“ uzavřel celou věc Kalousek, který dostal od MIV pokutu do výše 56 tisíc korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…