Kalousek ve sněmovně útočil na Zemana. Rozzuřený Jandák ho ztrestal

17.07.2013 11:11

UVNITŘ FOTOGALERIE Poslanci se po několika minutách od začátku schůze k rozpuštění Poslanecké sněmovny začali škorpit. Důvodem byl velmi naléhavý proslov místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, jenž se pustil ostře do prezidenta Miloše Zemana, který prý tvrdí, že jsou ústavní zvyklosti idiotské. Kalouska ale usadil Vítězslav Jandák z ČSSD.

Kalousek ve sněmovně útočil na Zemana. Rozzuřený Jandák ho ztrestal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jandák při své plamenné řeči ve sněmovně

Poslanec a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se při debatě o rozpuštění sněmovny pustil ostře do prezidenta Miloše Zemana, který prý tvrdí, že jsou ústavní zvyklosti idiotské.

„Bude-li se chovat stejně, jako se zachoval po rezignaci Petra Nečase, tak po volbách najmenuje jakoukoliv vládu,“ řekl kromě jiného Kalousek na konto Zemana. O vládě Jiřího Rusnoka pak hovořil jako o pokusných králících. „Ten chlév, co jste tu zavedli, tak tomu říkáš demokracie? Děkuji, nechci,“ reagoval ale na jeho slova poslanec ČSSD Vítězslav Jandák.

„Přeji nám, abychom si udrželi úctu k ústavním tradicím a této instituci. Pokud si toto udrží většina z nás, tak predátor parlamentních pravomocí nemá šanci, i kdyby mu po boku nestál jeden Lukoil, ale klidně tři,“ řekl také Kalousek.

Anketa

Ocenili byste v současné situaci předčasné volby?

73%
22%
hlasovalo: 687 lidí

Kalousek: Rusnokova vláda. Parta nasbíraná na chodníku

O členech vlády Jiřího Rusnoka nemluvil jenom jako o „pokusných králících", ale dokonce ji nazval „partou nasbíranou na chodníku"."

Sociální demokraté se spolu s komunisty, poslanci Věcí veřejných a malou skupinou nezařazených poslanců začali dohadovat o tom, proč je nutné rozpustit Poslaneckou sněmovnu. Po dohodě s legislativním odborem bylo ale napřed rozhodnuto, že se nebude hlasovat o programu schůze. Poslanci se tak vyjadřovali přímo k návrhu ČSSD.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek kromě jiného ve svých slovech také ubezpečil, že poslanci TOP 09 a Starostů nebudou hlasovat pro rozpuštění sněmovny. „Zkrácení poslaneckého mandátu se má odehrát jen tehdy, pokud ve sněmovně není možné najít většinu pro podporu funkční vlády. To ale není tento případ,“ řekl.

Na Kalouska ale reagoval i předseda VV Vít Bárta. A pěkně to Kalouskovi nandal. Řekl totiž, že rozhodně není predátorem přímo zvolený prezident, ale Miroslav Kalousek. Ten prý „nakupuje poslance“, organizuje policejní puče a destruuje Ústavu tím, že vládne s pseudostranou. 

Bárta: Stojednička je korupční prohnilou strukturou
 

„Ta stojednička, o které pan Kalousek mluvil, je korupční prohnilou strukturou udrženou pohromadě jen tím, že měla své penězovody,“ zmínil ostře Bárta vůči Kalouskovi.

„Odříznutí Miroslava Kalouska z Ministerstva financí, bez ohledu na to, kdo je novým ministrem, je nejlepší bezpečnostní pojistkou pro nezávislé vyšetřování všech kauz, které dnes zmítají bývalou, tedy exvládní koalicí,“ dodal ostře.

Předseda KSČM Vojtěch Filip pak vyzval Kalouska, aby na půdě sněmovny nepřipomínal T. G. Masaryka. „I on sestavoval úřednickou vládu a nikdo mu to nevyčítal,“ podotknul.

„Na jedné straně se tady mluvilo o protikorupčních aktech vlády a na druhé straně jsme tady měli každý týden jinou kauzu, která překrývala tu minulou. Vláda nereagovala nijak, nezajímaly ji názory občanů,“ zkritizoval pak komunista zpětně kabinet Petra Nečase.

Sobotka naléhal, aby se nevydávali "cestou časem" zpět

Jako první ale promluvil k poslancům předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Všichni poslanci sociální demokracie budou podle něj hlasovat pro rozpuštění sněmovny. „Není možný návrat ke stojedničce, není možná cesta časem. Pokud v současné rozjitřené situaci chceme uhájit principy parlamentní demokracie a neposilovat autoritativní prvky, je naprosto klíčové teď najít konsensus,“ uvedl naléhavě ke svým kolegům.

Už dopředu se totiž počítá s tím, že pokus ČSSD na rozpuštění sněmovny bude marný, chybí jim totiž hlasy. Potřebují jich 120, mají ovšem necelou stovku. Strany bývalé vládní koalice totiž o rozpuštění sněmovny nestojí a budou hlasovat proti. Sociální demokracie chce navíc navrhnout, aby se dnes o rozpuštění sněmovny hlasovalo po jménech. To je ale dost nepravděpodobné.

„Nové volby jsou ústavně nesporným a zcela čistým řešením. Umožní vznik nové vlády se silným mandátem, který bude vyjádřen ve složení nové Poslanecké sněmovny,“ zmínil také Sobotka.

Zdůraznil, že do této krize nás zavlekl pád pravicové koalice, která nebyla schopna dobře spravovat ČR a nakonec se rozložila vlastními skandály. „ČSSD upřednostňuje nové volby a rozpuštění sněmovny před alternativou jakýchkoli pokusů o sestavení vlády,“ dodal.



Po něm promluvila šéfka poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová. „Předčasné volby si přeje více než polovina občanů naší země a Věci veřejné podporují toto řešení politické krize,“ řekla kromě jiného.



První místopředseda ČSSD Michal Hašek si vzal pauzu na faktickou poznámku a žádal, aby byla vláda Jiřího Rusnoka představena. Je to totiž podle něj elementární slušnost. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) totiž na začátku schůze sice uvítala v dolní komoře Rusnokovu vládu, ovšem k tomu, aby se sněmovně představili, je nevyzvala. To bylo napraveno až o několik minut později.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…