Kam míříte, modří ptáci? Voliči ODS, raději nečti

22.06.2013 11:24

Historicky špatné volební průzkumy, veřejnost šokovaná odhalenými praktikami v nejvyšších politických patrech, strana bez vedení a do toho ambiciózní soupeř, toužící si uloupnout co největší část voličstva. V takové situaci se nyní nachází Občanská demokratická strana. A jejím problémům nejspíš ještě zdaleka není konec.

Kam míříte, modří ptáci? Voliči ODS, raději nečti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

SANEP a ppm factum - dvě agentury, jejichž odhady politických preferencí se často rozcházejí. Nyní však došly ke shodnému závěru - po zatčení pravé ruky premiéra Nečase Jany Nagyové a pádu Nečasovy vlády se ještě urychlil sešup, který ODS zažívá v posledních měsících. Nejnovější čísla získávají přívlastek „rekordní“, protože překonávají i úpadek strany po „Sarajevském atentátu“ a odchodu značné části členstva do nově založené Unie svobody v roce 1998.

Agentura ppm factum věští ODS v prvním průzkumu po pádu vlády pouhých osm procent hlasů, což má v přepočtu znamenat osmnáct poslaneckých mandátů. TOP 09, největší rival na pravici, kterého ODS do začátku roku přes všechny problémy porážela, by si nyní připsal 15 procent hlasů. Ještě více by pak získaly obě strany parlamentní levice - komunisté 16,1 a ČSSD by suverénně vyhrála s 29,3 procenty.

Průzkum ppm factum ZDE

Průzkum společnosti SANEP, zveřejněný rovněž v pátek, ukázal podobně tristní výsledek dlouhodobého hegemona pravice. ODS získala pouhých 9,1 procenta. U této agentury však ODS překvapivě porazila svého koaličního partnera z TOP 09. Schwarzenbergova a Kalouskova strana si připsala pouhých 8,9 procenta. Podle tohoto průzkumu už má obě pravicové strany na dohled doposud mimosněmovní SPOZ, která by získala 7,3 procenta.

Agentura SANEP ke zjištěným datům poznamenává, že krize pravicových stran se projevuje sníženou volební účastí, neboť zklamaní voliči pravice nechtějí vůbec jít k volbám. Podle agentury však pro jejich absenci existuje ještě horší alternativa.

„Jistá bezradnost pravicově orientovaných voličů, negativní zkušenost voličů s podporou nových politických subjektů a narůstající nespokojenost voličů s celkovou politickou atmosférou v ČR však může vést k podpoře extremistických politických subjektů,“ píše se ve výzkumu. Pro ParlamentníListy.cz to potvrdil i politolog Lukáš Jelínek: „Jak extrémní strany, tak strany, které se neúčastní vládnutí ani parlamentního života a stojí mimo ten establishment, zcela logicky získávají v důsledku takovéto aféry navrch,“ myslí si.

SANEP přitom zveřejnil i výsledky průzkumu, který byl prováděn před vypuknutím kauzy vrchní ředitelky Nagyové. V něm ODS získala 13,4 procenta a svého koaličního partnera také porazila. Výsledky obou levicových stran byly zhruba o půl procenta (KSČM) až procento (ČSSD) nižší než po vypuknutí aféry, ale náskok levice byl již tehdy patrný.   

Průzkum společnosti SANEP ZDE

Miroslava Němcová, která byla stranou navržena na novou předsedkyni vlády, v pátečních Událostech ČT uvedla, že jí další pád preferencí nepřekvapuje. „My jsme očekávali, že po tom týdnu, co máme za sebou, se to musí odrazit v preferencích, zejména v preferencích ODS," přiznala v živém vstupu. Věří však, že další kroky ODS názor voličů změní.

Právě o Němcové se v posledních dnech začalo mluvit, že by svou nepříliš poskvrněnou pověstí mohla straně aspoň trochu pomoci. Ve středu navečer byla představena jako kandidátka strany do čela vlády. Následné reakce na toto řešení byly celkem příznivé a zdálo se, že by se strana mohla konsolidovat.

Jenže sotva se podařilo Němcovou prosadit, začala se ODS hašteřit o tom, jakou pozici by navržená premiérka měla ve straně mít. Někteří by chtěli její mandát posvětit volbou do čela strany na podzimním kongresu, jiní preferují, aby zůstala „volebním lídrem“ a stranu řídil první místopředseda Martin Kuba.

Nejlepší by bylo zůstat bez předsedy, ozývá se ze strany

Strana totiž po rezignaci Petra Nečase nemá předsedu a provizorně ji řídí právě Kuba. Podzimní kongres má být nevolební, ovšem rezignace předsedy situaci výrazně změnila. Přesto šéf europoslanců Jan Zahradil navrhl, aby se na podzim vedení nevolilo a strana setrvala v tomto provizoriu. „Jsem toho názoru, že letošní kongres by neměl být volební. Nepouštějme se ještě ke všemu do vnitřního klání, musíme se sjednotit, soustředit na kampaň, neplýtvat silami jinde,“ uvedl europoslanec.

Na svou stranu získal některé sympatizanty. „Já považuji namíchaný koktejl Němcová-Kuba za silný vitaminový nápoj pro oslabenou ODS,“ myslí si například bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil. Rovněž vlivný plzeňský ódéesák Roman Jurečko Zahradilův návrh ocenil. „Má to hlavu a patu,“ uvedl.

Naproti tomu další europoslanec Hynek Fajmon je nápadem svého kolegy zděšen. „Kongres ODS musí být volební, jelikož strana nemá předsedu,“ upozornil. I další zdůrazňují, že strana více než rok bez oficiálního předsedy fungovat nemůže. „Je to standardní postup a my jsme standardní politickou stranou. Jiné postupy sluší kavárenským stranám,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz člen výkonné rady Jan Skopeček.

ODS rozhodně není v dobré kondici. A politologové ji věští ještě mnoho dalších komplikací. „To sledování i zátah na politické trafikanty byly jen vedlejší linie hlavního příběhu, o němž toho zatím moc nevíme. U linie, která se týká pánů Janouška a Rittiga, jsme teprve na začátku, a v postojích veřejnosti se tak odráží určité očekávání, co bude dál,“ uvedl například politolog Lukáš Jelínek.

Jeho kolega Zdeněk Zbořil navíc pro ParlamentníListy.cz upozornil, že ODS si nadále ubližuje svým přezíravým postojem ke skandálu vlastních špiček. „Očekávání veřejnosti je velké a ODS i TOP 09 si ubližují tím, že začaly napadat policii a státní zastupitelství. A jejich věrná média mohou nyní dopadnout stejně jako s tou hloupou propagandou pana Schwarzenberga,“ varoval politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…