Kníže „drbal" Babiše a pak ohromil: V ČT jsou cvičení, aby nešli proti významným ministrům

30.03.2014 6:20

REPORTÁŽ Redukce vysokých škol, k Andreji Babišovi nekritická Česká televize a Jan Masaryk sloužící věrně v armádě Rakouska-Uherska. Mimo jiné i o tom se hovořilo na pivu s Karlem Schwarzenbergem. A přes zákaz konzumace alkoholu se to odehrálo v Parlamentu.

Kníže „drbal" Babiše a pak ohromil: V ČT jsou cvičení, aby nešli proti významným ministrům
Foto: Hans Štembera
Popisek: S Karlem Schwarzenbergem se dalo pohovořit tentokráte v restauraci Zlatý klas. S Karlem na pivu je dlouhodobý formát kampaně TOP 09

„U nás pomluvíme kdekoho. I kdyby kandidoval ve volbách svatý, stejně ho pomluvíme nebo na něj něco najdeme," prohlásil Karel Schwarzenberg v Michnově paláci v Praze. V sobotu tam totiž začala kontaktní volební kampaň TOP 09 pro volby do Evropského parlamentu. Debatovalo se půl druhé hodiny a pak se šlo s Karlem na pivo. Kam? Do reastaurace Vinohradský parlament. „To, aby bylo vidět, že chodíme do Parlamentu i o víkendu, i když na pivo," zavtipkoval ještě předseda TOP 09.

O Babišovi a školství

Restaurace Vinohradský parlament má úžasný interiér, je tam příjemněji a radostněji než v opravdovém Parlamentu. Karel Schwarzenberg byl nejdřív posazen ke třem mladých sličným dívkám. Bavili se hlavně o Andreji Babišovi a jeho permanentním střetu zájmů jako podnikatele a ministra financí. Jedna z dívek se podivila nad tím, že když Babiš tvrdě nastupuje na novináře, tak si toho veřejnoprávní Česká televize moc nevšímá. „Česká televize nikdy nepůjde proti nejvýznamnějším členům vlády, jsou tam na to cvičení," odvětil politik s tím, že Babiš je největší z demagogů.

To už byl ale přemístěn k jinému stolu, kde se jej mladík dotázal, co soudí o tuzemském vysokém školství. „Máme příliš mnoho vysokých škol a kvalita vzdělání je na některých velmi malá. Obávám se, že případů, kdy mladý muž s dokončeným magisterským studiem přijde do firmy a oni mu nabídnou pozici hlídače ve skladu, bude přibývat. Máme skoro stejný počet škol jako Anglie, což je nezodpovědnost našich vlád. Je třeba odebrat licenci těm, které na to nemají," sdělil Schwarzenberg.

O československých legiích

Redaktor ParlamentníchListů.cz se ho, protože žil dlouhá léta v Rakousku, zeptal na otázku, která se mu nyní stala zásadním tématem. A to na čekoslovenské legionáře v první světové válce. Byli to prachsprostí zběhové anebo hrdinové, co vybojovali samostatné Československo? „S tím, že jsem žil v Rakousku, to nemá co dělat. Samozřejmě podle vojenského práva to byli zběhové. Věděli, že když se dostanou zpět do rakouského zajetí, tak budou popraveni. To byla opravdová odvaha. Samozřejmě, že na to jsou dva pohledy. Jsem ale toho názoru, že staré Rakousko-Uhersko spáchalo sebevraždu neschopností řešit své problémy. A ten český byl jen jedním z nich, byť jedním z nejzávažnějších. Monarchie neudělala reformy, aby zrovnoprávnila národy. Byly v ní tři skupiny národů. Privilegovaní, poloprivilegovaní, kam jsme spadali my Češi, a nakonec národy na chvostu. To nebylo udržitelné," podotkl pro ParlamentníListy.cz.

„Kolem roku 1942 se ve Washingtonu odehrálo zajímavé setkání. Na recepci emigrantů byl Otto Habsburský, který bojoval za Rakousko a Jan Masaryk. Ten k němu přišel a prohlásil, mně můžete podat ruku, já nejsem velezrádce, mám stříbrnou medaili za chrabrost. Protože Jan Masaryk sloužil do konce světové války věrně v rakouské armádě," sdělil a dodal: „Jako dnešní člověk si netroufám je soudit. Musíme uctít jak ty, kteří padli věrně za císaře, tak i nadšené vlastence, kteří viděli šanci v obnově českého státu. Takže k tomu zaujmu typický český přístup. Neříkám tak ani tak, ale na moje slova dojde."

O zahraniční politice

U jednotlivých stolů se střídali i kandidáti TOP 09 pro volby do Evropského parlamentu. Například jednička z kandidátky, ekonom Luděk Niedermayer, dvojka exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, pětka novinář a senátor Jaromír Štětina a tak dále. U stolu, kam se posléze na dvě piva posadil redaktor ParlamentníchListů.cz, nejdříve seděl Niedermayer, pak Schwarzenberg, následně jedenáctka na kandidátce TOP 09 Marek Polach a nakonec Štětina. Hovořilo se o rozšiřování Evropské unie, o Turecku, Ukrajině a tak dále.

Přisedl si student eknomie, který by chtěl ve studiích pokračovat na univerzitě St. Galen ve Švýcarsku a ptal se exministra zahraničí, jestli to kvůli zpřísnění přistěhovaleckého zákona v zemi helvétského kříže má vůbec zkoušet. „Ono to v praxi nebude snad tak horké. Určitě to zkuste," bylo mu doporučeno. U stolu, který byl jinak obsazen řadovými členy TOP 09, se pak řešilo, že je sice Karel Schwarzenberg na svůj věk nesmírně vitální, ale co se stranou bude, až bude chtít odejít z politiky. Padlo jméno Miroslava Kalouska, protože TOP 09 zatím nemá výraznějšího lídra.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…