Kníže podpořil Němcovou: Předčasné volby jsou čisté řešení

08.07.2013 10:45

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v ČT uvedla, že v případě, že by vláda Jiřího Rusnoka získala ve sněmovně podporu, byla by pro rozpuštění sněmovny a předčasné volby. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ji podpořil.

Kníže podpořil Němcovou: Předčasné volby jsou čisté řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda očekával příchod Miloše Zemana

„Bylo by skoro lepší vyvolat předčasné volby,“ uvedla místopředsedkyně ODS pro případ, že by Rusnokova vláda získala důvěru sněmovny. Dodala, že jde o její osobní názor.

TOP 09 i LIDEM pro předčasné volby, když vláda získá důvěru

Předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi by se řešení nastíněné Němcovou líbilo. „Bylo by to čisté řešení,“ reagoval Schwarzenberg na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda souhlasí s postojem Němcové.

I místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková uvedla, že s Němcovou souhlasí.

„Souhlasím s paní Němcovou. Ale snad Rusnokova vláda důvěru nezíská. To by byl osudový faul na demorkacii,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Souhlasím s paní Němcovou,“ reagovala podobně první místopředsedkyně LIDEM a poslankyně Dagmar Navrátilová.

"Proč stahovat kalhoty. když brod je ještě daleko? Dnes jsme se teprve dozvěděli poslední jméno spojené s vládou Jiřího Rusnoka, tedy jméno ministra financí. Hlasování o důvěře je ještě daleko. A předvídat v dnešní politické situaci, co bude za týden nebo za dva, to je předpověď podobná té meteorologické. Týden je zcela nejistá doba, jak bude zítra či pozítří, tomu se dí ještě věřit. Ale i tak může počasí překvapit ze dne na den," říká nezávislý koaliční poslanec Radim Vysloužil.

"Pokud dostane Rusnoka vláda důvěru, bude tak popřena avizovabá podpora 101 poslanců paní Němcové. A já stále věřím, že její jmenování premiérkou je to nejlepší řešení," uvedl místopředseda LIDEM a poslanec Jiří Rusnok, který je jmenovcem designovaného premiéra.

Hlasování o rozpuštění, pak o důvěře

Prezident Miloš Zeman by měl jmenovat úřednický kabinet v polovině týdne; vláda potom musí dle Ústavy sněmovnu požádat o důvěru do 30 dnů.

Poslanci by se měli sejít i v polovině příštího týdne. Na návrh opoziční ČSSD by rozhodovali o rozpuštění sněmovny, které by vedlo k předčasným volbám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…