Knížecí podkomoří Kalousek šetří na důchodcích, běduje poslanec levice

05.05.2012 15:48

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Komentáře dvou mužů v politické aréně - senátora Jaroslava Kubery (ODS) a Jiřího Koskuby (ČSSD) k událostem uplynulého týdne. Tentokrát na téma akcí Occupy, Anonymous a exekucí důchodů. Jak se dá očekávat, opět proti sobě v určitých momentech stojí opačné názory. V jiných momentech ale zase velmi podobné.

Knížecí podkomoří Kalousek šetří na důchodcích, běduje poslanec levice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Od 28. dubna se na pražském Klárově scházejí lidé, aby podpořili světové hnutí Occupy. Podporu jim vyjadřuje opakovaně i skupina Anonymous. Jak se na tento u nás dosud neobvyklý protest díváte, jaké dáváte šance k tomu, že bude mít nějaký úspěch? Přemýšlel jste o tom, co mohou Česku, ale i světu, vzít i dát Anonymous?

„Samotnou myšlenku protestní akce chápu. I já se, na rozdíl od mnohých, ve sněmovně „nenarodil“. Stejně jako drtivá většina lidí jsem si roky po tzv. sametové revoluci běžně „prožil“. A srovnával si v hlavě to, co jsem od změny očekával. Co se stalo a co se děje. Přiznávám, že když jsem cinkal klíči, měl jsem poněkud jiné představy. A to mi tehdy bylo 34 let, tedy už žádný naivka. Když jsem pak 21 let po listopadové změně poprvé získal poslanecký mandát, to přece neznamená, že jsem byl náhle odtržen od běžného života nebo že jsem naprosto zblbnul. Byť tomu bude, s ohledem na klasický pohled veřejnosti na politiku, zřejmě již málokdo věřit. A tak - vy zíráte i já zírám, co se tam vše děje,“ uvedl svůj komentář týdne pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba. K samotným protestům Occupy pak doplnil, že nejde o vlnu protestů jen v Česku, ale i ve světě.

„Prachy a moc finančních skupin se staly hlavní určující silou všedního života. Bohužel, nic víc. Z toho ostatního zbyla jenom slova, která se na lidi vytahují jenom v čase volebním. Nebo když po nich jejich chybující  či zkorumpované vlády žádají další oběti. Kapitalismus a demokracie si vskutku prodělávají svou krizi.  A nejen ekonomickou. Rozumím tedy tomu, že lidé protestují, chápu jejich důvody. Bohužel, nemyslím si, že v současné době existuje nějaké konkrétní nové skutečně funkční řešení. Ani to, že je Čechám i světu přinesou nové politické strany či údajně nadstraničtí prezidenti. A stejně tak Anonymous. Je to jistě o morálce. Ale jak ji prosadit a nebýt diktátor?“ ptá se Koskuba.

Kubera: I ve světě to vře, pozor

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) výsledky akcí typu Occupy předjímat nechce. Podobně jako, když se ho ParlamentníListy.cz ptaly na protestní akce ve světě, které mířily k nám, odpovídá poněkud neurčitě.

"Kdybych věděl, jakým směrem se budou vyvíjet světové protesty, byl bych rád. Ale nevím to. Byl jsem vloni znepokojený prvním mrtvým v Řecku. Bál jsem se, že by mohl být spouštěcím mechanismem k tomu, aby vypukla Velká listopadová socialistická revoluce. To riziko samozřejmě trvá - bez ohledu na měsíc, který právě je," řekl ParlamentnímListům.cz senátor. Podle něj je opravdu reálná možnost, že se vše může zvrtnout. Připouští však i možnost a zároveň přání, že se snad nakonec vše obrátí k lepšímu. Pochybnosti ale zůstávají.

"Bohužel, Evropa nahrává spíše té horší variantě. Místo, aby to řešila, řeší frkačky a balonky. Svět se přitom zbláznil a my s ním. I když se to u nás zatím ještě tak neprojevuje, protože si možná naši lidé umějí pomoci jinak. Nadávají všem do zlodějů, ale v novinách se dočtete, že se ročně u nás v obchodech ukradne zboží za devět miliard korun.Takže jsou asi mnozí u nás natolik zabezpečení, že je to neláká, někam chodit protestovat," uzavřel svůj názor v komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera.

Důchodci v exekuci

Rok od roku přibývá důchodců v exekuci. Údajně proto, že jsou senioři málo finančně gramotní. Opravdu si myslíte, že je to tím?

„Částečně ano. Senioři jsou skutečně značně bezbranní a zranitelní vůči mnohým změnám v současném životě. A to, jak se rozhodl knížecí podkomoří pan Kalousek ve vleku se svými vazaly pány Drábkem a Hegerem šetřit právě na nich, je toho důkazem. Snad proto ty církevní restituce. Jako odpustek za to boží dopuštění. Ale ono to není jenom o gramotnosti. Ono to je i o jejich skutečných mnohdy ubohých příjmech. Při stále rostoucí korupci i nenasytnosti úzké skupiny tzv. „úspěšných“ po penězích. Tím i cenách, poplatcích, nepřímých daních. Problémy důchodců chápu nejen proto, že sám stárnu. Nemocnice mně totiž umožňuje být přímo u toho,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Koskuba s tím, aby to nebylo pokládáno za frázi opozičního politika.

„Nejhůře jsou mnohdy na tom ti senioři, kteří zůstali zcela sami. Kdo to nezažil, neuvěří. Možná ani nechce. Cynismus současné doby je v tomto ohledu zřejmý. Znovu si dovolím připomenout třeba veskrze trapný předvolební klip Přemluv dědka, přemluv bábu. Stáří je snad spravedlivé v jednom jediném. Čeká každého z nás. Kdo bude mít vůbec tu kliku, že se jej dožije. Jistě, každý se má na něj připravit – tak zní falešné heslo doby. Ale ne každý měl a má to štěstí, že za svého života si mohl solidně a přitom dokonce i poctivě vydělat. Nebo má rodinu, která se o své staroušky postará. Natož pak mít možnost tu a tam odklonit nějakých těch pár miliónů. Či zmanipulovat alespoň jednu veřejnou zakázku. Natož pak jít do penze přímo z určité funkce v Bruselu,“ říká Koskuba.

A smutně uzavírá: „Já vím, veřejné rozpočty jsou napjaté a kde nic není, ani smrt nebere…. Bohužel, není to pravda. Smrt bere nejčastěji právě tam, kde nic není. A ta tolik omílaná napjatost rozpočtů je způsobena v drtivé většině jenom tím, že se mnoho, ne-li většina veřejných financí „přesunula“ do určitých vybraných kapes. Prostě se moc podvádí a krade! Tohle dokázat změnit, tak jsou reformátoři bez práce. A důstojně bychom mohli prožít nejen stáří.“

Kubera: Je třeba s exekucemi něco dělat - i když tato generace to zřejmě odnese

I podle senátora Jaroslava Kubery jsou v Česku exekuce skutečně problém. A to nejen u důchodců. "Já to vidím třeba i u nás, na radnici. Někdo dluží za zábor stánku tisícovku ještě z devadesátých let a měl by nám platit přes sto tisíc korun - samozřejmě i s penále, které je 15 procent. Vím, že to je likvidační, a tak, když vidíme, že má dotyčná osoba snahu to jakkoli řešit, to penále odpouštíme. Je nesmysl chtít po člověku, který dluží 500 korun za nějakou pokutu 25 tisíc - a přesto vím, že se to tak běžně děje. S tím je skutečně třeba něco udělat," řekl ParlamentnímListům.cz Kubera.

Podle něj je však velmi problematické dlužníky od sebe oddělit. Tedy na ty, kteří dělají dluhy úmyslně, opakovaně, s dojmem že jim to projde, a ty, kteří do dluhů upadnou nedorozuměním či opravdu složitou životní situací. "Ten, kdo by našel takový klíč, jak spravedlivě tyhle lidi od sebe rozpoznat, by asi zasloužil nějakou cenu. Ale nevím, jestli se to někomu podaří - bohužel. To, že někdo o dluhu ani neví, se tak často stává, protože jak víme, dnes už i různé faktury chodí poštou obyčejně. Jejich ztráta pak může být pro toho, na jaké jméno je psána, fatální. Já vím, že se exekuce už zpřísnily, ale stále připouštím, že tam jsou v systému velké nedostatky," doplnil dále Kubera.

Podle něj bohužel současný systém odnese tato generace, včetně těch lidí co jsou již v důchodu. Tu další už tak nezasáhne, protože bude daleko opatrnější. Bude však prý také důležité dohlédnout i na to, aby veřejnoprávní média nevysílala reklamy na společnosti, jež půjčují doslova na lichvářský úrok. "A těm firmám by neměl stát ani zajišťovat žádné náhrady, pokud se rozhodnou půjčovat rizikově, je to přece jejich věc," uzavřel svůj komentář senátor Kubera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…