Koaličním poslancům se nelíbí Nečasovo vyhrožování pádem vlády

30.08.2012 20:02

Předseda ODS a premiér Petr Nečas znovu pohrozil tím, že když nebude schválen daňový balíček, padne vláda. Někteří koaliční poslanci si myslí, že by ale vláda, respektive premiér, i přes neschválení zvýšení daní podávat demisi neměla.

Koaličním poslancům se nelíbí Nečasovo vyhrožování pádem vlády
Foto: Martin Kovář
Popisek: V Polygonhousu proběhla Výkonná rada ODS

„Pokud nebudou schváleny reformní zákony, odmítám být v čele vlády, která je jen proto, aby byla,“ zopakoval ve čtvrtek premiér. ParlamentníListy.cz oslovily koaliční poslance, zda by podle jejich názoru měla tedy v případě neschválení balíku vláda padnout, jak říká Nečas a zda by měla taková vláda dál smysl.

Proč tak vystupuje Nečas, a ne Kalousek?

„Kdyby takto vystupoval ministr financí Kalousek, snad bych tomu rozuměl. Ale takto tomu opravdu už vůbec nerozumím. Já osobně bych považoval za nepřiměřené, aby to byla ODS, která by měla končit vládu za nepřijetí návrhu ministra TOP 09 na zvyšování daní v době krize a házení klacků pod nohy úspěšným a pracovitým lidem, živnostníkům a dalším samostatně výdělečným osobám. A to vše v příkrém rozporu s programem naší strany a aniž by šlo o prioritu sjednanou v koaliční smlouvě,“ říká ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Boris Šťastný.

„Ale pokud to vedení ODS takto cítí, pak já nabyl přesvědčení, že proti takovému postoji v tuto chvíli nemá smysl už jakkoli bojovat nebo vystupovat. To pak až na kongresu ODS,“ dodal poslanec.

„Daňový balíček bude schválen, proto je otázka bezpředmětná,“ reagoval optimisticky místopředseda ODS Pavel Drobil.

"Vláda by podle mě demisi podávat neměla, má toho k řešení mnohem více. Má smysl, aby pokračovala dále. Je to názor nejen můj, ale i lidí, se kterými se denně stýkám," míní poslankyně Starostů a nezávislých Ludmila Bubeníková.

Nepřeceňovat roli daňového balíčku a pokračovat v reformách

Podle poslankyně LIDEM Dagmar Navrátilové by vláda v každém případě měla dokončit své reformy a nepřeceňovat roli daňového balíčku. „Vláda určitě, i v případě neschválení těchto opatření, má před sebou schválení množství kvalitních zákonů, které se teprve dopracovávají. V případě konce vlády by pravděpodobně nebyly realizovány, proto není třeba toto hlasování dramatizovat,“ vysvětluje poslankyně.

„Myslím si, že je to na panu premiérovi. Vzhledem k tomu, co se případně nabízí za jiné alternativy, by vláda rozhodně padat neměla, ale jinak se musíte obrátit na pana premiéra,“ smál se místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Čechlovský.

Někteří koaliční poslanci míní, že by i v případě neschválení balíčku vláda měla přetrvat. „Já hlavně věřím, že balíček schválen bude. Ale i v případě jeho neschválení si myslím, že by bylo lépe, aby vláda zůstala. To je můj osobní názor. Pád vlády a případný nástup úřednické vlády by zbytečně přinesl nestabilitu,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec TOP 09 Jaroslav Lobkowicz.

"Co by vláda měla dělat v případě neschválení daňového balíčku, nevím. Ale vím, že by se měla vážně zamyslet nad zjištěním svého orgánu, že plánovaná úspora na chodu státního aparátu je pouze skandálních 0,044 procenta objemu státního rozpočtu. Ve spojení s informacemi, že není dosud připravena vůbec žádná legislativa, která by směřovala k omezení státní agendy a ke zrušení celé řady zbytečných úřadů, to považuji za podstatně významnější důvod k vážnému zamyšlení nad tím, co vlastně má být smyslem činnosti pravicové vlády. Nejsem tak úplně přesvědčen o tom, že se pod pojem rozpočtová odpovědnost dá zahrnout pouze ten fakt, že státní rozpočet omezí investice do dopravy a zpřísní podmínky pro sociální transfery," míní poslanec ODS Aleš Rádl.

Měla by vláda smysl? Sotva

„Z mého pohledu neschválení jednoho zákona nemusí být důvodem konce vlády, ale musel by se řešit scénář, jak sestavit státní rozpočet v modifikované podobě s novými zákony, které by bylo nutné ve zrychleném režimu schválit. Ale je pouze na premiérovi, na jakých podmínkách staví existenci své vlády,“ míní poslanec ODS David Šeich.

„Sotva,“ odpověděl předseda TOP 09 a první vicepremiér vlády Karel Schwarzenberg, zda by vláda měla smysl v případě, že by nebyl schválen daňový balíček.

Měla by vláda padnout, když nebude schválen daňový balíček? „Ano,“ odpověděl ministr zemědělství Petr Bendl z ODS. „Pokud koalice nedomluví jiné řešení,“ dodal Bendl.

Kmotři vs. lid

„Úkolem středopravé vlády je hospodařit řádně se zdroji, které jsou jí svěřeny, a ne si sahat pro další do kapes lidí. Zvyšování daní je levicová berla, Nečas by se bez ní měl umět obejít, je-li tedy pravičák a dobrý hospodář. Neustálým lkaním nad možným pádem vlády se snaží vyvolat voličský sentiment, nic víc. Měl by vědět, zda chce nakrmit lidi, nebo kmotry v regionech zneužívající dotace, eurofondy a rozpočty ministerstev,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz nezařazený poslanec Michal Doktor, který vládu v hlasování o důvěře podpořil.

„Daňový balíček je prioritní pro udržení rozpočtových rámců. Ale je tu spousta kvalitních zákonů, na kterých se pracuje, a koncem vlády by spadly pod stůl. Takže bych nedémonizoval toto hlasování a nedával ultimáta,“ řekl redakci poslanec LIDEM Radim Vysloužil.

Těžká otázka

Poslanec ODS Jaroslav Martinů si není jistý. „Těžká otázka. Na jednu stranu rozumím, že Petr Nečas nechce od tohoto záměru ustoupit a že mluví o možném pádu vlády, protože kdo jiný než vláda je zodpovědný za rozpočet, a za situace, kdy není vůle zvýšit přímé daně, tak není moc dalších možností dospět během několika let k vyrovnaným rozpočtům. Moc mě zlobí četné názory, které tvrdí, jak nepravicové je zvyšovat daně, ale již tito zastánci nízkých daní neporadí, až na pár bezvýznamných výkřiků, jak dostát za současné situace všem nezbytným státním výdajům bez dalšího zadlužování,“ uvedl poslanec pro ParlamentníListy.cz.

„I já si přirozeně přeji co nejnižší daně, na druhé straně ale nechci, aby za nezodpovědné hospodaření v podobě žití na dluh platili naše děti a vnuci. To prostě není správné ani pravicové, pokud máme používat tyto termíny,“ dodal Martinů.

A co Tluchoř?

Jak informovaly ParlamentníListy.cz, je možné, že někteří poslanci ODS (hlavně kolem Petra Tluchoře) by mohli hlasovat proti daňovému balíčku předloženému vládou. Pokud by k tomu došlo a Nečas splnil to, čím hrozil, padla by vláda.

„O tom, jak budu hlasovat, se rozhodnu až na základě rozhovorů, které průběžně vedu se členy a poslanci ODS. I kdyby ale třeba balíček opravdu neprošel, není naprosto žádný důvod, aby padla vláda a spekulace o tom považuji za zbytečné strašení. Nevím, proč by vláda vedená ODS měla padnout kvůli neschválení balíčku, který jde proti programu ODS, proti tomu, co jsme s velkými obtížemi v minulosti prosadili,“ uvedl Tluchoř.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…