Komunista potvrdil temný scénář. Církve prý dostanou mnohem víc než mají

14.08.2012 20:43

Církve mohou jásat. Podle nových zjištění zřejmě dostanou mnohem více, než předpokládaly. Levicoví politici zuří.

Komunista potvrdil temný scénář. Církve prý dostanou mnohem víc než mají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Debata o církevních restitucích získává nových rozměrů. Poslanec za ODS Jiří Plachý tvrdí, že církve mohou získat daleko více, než jim ve skutečnosti přísluší. A to kvůli úrokům, o něž se částka, jež mají dostat, zvýšila za 60 let, kdy jejich majetek spravoval stát.

Šedesátileté úroky

„Pokud by církve postupovaly soudní cestou, tak vysoudí veškerý svůj majetek, tedy vše, co vlastnily, a nejenom část, jak je to dohodnuto nyní, a navíc budou muset nárokovat i náhradu škod, protože jinak by nepostupovaly s péčí řádného hospodáře. Každý, kdo ví, co je složená úroková míra za 60 let doby, kdy jejich majetek vlastnil stát, tak si umí představit, k jakým astronomickým číslům bychom se dostali, pokud by se šlo soudní cestou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Plachý. 

Grospič: Jde o dar

Podle Stanislava Grospiče z KSČM je už samotný pokus vrátit církvím majetek zvěrstvo. "Církevní restituce navržené vládou a schválené vládními poslanci považuji za ničím neopodstatněný dar církvím. Převyšují reálně to, co církve vlastnily či užívaly. Odpovědnost za tento krok nese dnešní vláda," upozorňuje Grospič.

Výhrady zástupců církví, kteří útočí v poslední době zejména na ČSSD a její předvolební kampaň, která částečně staví i na neoprávněnosti církevních restitucí, ostře kritizuje i nezařazený poslanec Stanislav Huml (za ČSSD).

Pánbíčkáři jako zahrádkáři?

"Četl jsem několik příběhů z války, kde katolická církev pomáhala na nesprávné straně. Od státu inkasovali přes 400 miliard od vzniku Československa. Je vidět, že pan Duka nesahá panu Tomáškovi ani po kotníky. Volají po odluce. Proč ne. Od zítřka ale za své. Nás zahrádkáře také stát neplatí," nebere si servítky Huml.

A co dál?

Návrh zákona na vyrovnání s církvemi počítá s tím, že církve by měly dostat zhruba polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za ostatní majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Na druhou stranu by stát už nevyplácel platy duchovním.

Do církevních restitucí se ale nepustila jen ČSSD. Před nedávnem se rozjela třeba e-mailová kampaň, namířená proti zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi. Jejím iniciátorem je Hnutí za přímou demokracii.

Co přinese podzim?

„Na podzim se s velkou pravděpodobností projednávání zákona vrátí do Poslanecké sněmovny, takže lidé mají dostatek času k vytvoření silného tlaku na poslance. Podle průzkumů zhruba 80 procent občanů s navrhovaným zákonem nesouhlasí a stejné množství požaduje k zákonu referendum. To si musí zastupitelé uvědomit a jejich požadavky respektovat,“ vysvětluje spuštění kampaně ParlamentnímListům.cz mluvčí HZPD Milan Valach.

Senátní výbory vládní návrh nepodpořily a očekává se, že levicový Senát vrátí zákon do sněmovny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…