Komunisté v příští vládě? Poslanci mluví o ohrožení demokracie. I emigraci

16.08.2012 19:05

Preference levice a zvláště komunistů rostou. Je tak pravděpodobné, že členové KSČM se objeví i v příští vládě. Politici z ostatních stran na tento scénář reagují rozpačitě. Někdo se v případě jeho naplnění chystá i emigrovat.

Komunisté v příští vládě? Poslanci mluví o ohrožení demokracie. I emigraci
Foto: Filip Jandourek
Popisek: KSČM si o víkendu v Liberci volila vedení strany.

Komunistům rostou preference. A tak je pravděpodobné, že zástupci KSČM usednou i v budoucí vládě. Na jejich působení v kabinetu se objevují různé názory. Jeden hlas tvrdí, že půjde o ohrožení demokracie, druhý, že nikoliv, neboť komunisté nebudou mít ve vládě hlavní slovo.

ParlamentníListy.cz pátraly po názorech na případné ohrožení demokratického zřízení ČR mezi pravicovými politiky.

Korte prchá před komunisty. Do Gazy

Poslance Daniela Korteho (TOP 09), který proslul svým sněmovním zpěvem, komunisté ve vládě děsí. Kvůli nim by nejraději emigroval. "Odstěhoval bych se do Aškelonu v Izraeli - je to na dostřel z pásma Gazy, ale nepochybně tam bude bezpečněji," sdělil ParlamentnímListům.cz svou variantu budoucnosti pro případ, že se členové KSČM dostanou do vlády.

Také Pavel Bém z ODS se odmítá na podobném "projektu" podílet. "Takové vlády bych se nezúčastnil. Je to sice varianta reálná, ale pro tuto zemi mimořádně špatná," řekl ParlamentnímListům.cz bývalý pražský primátor.

Gazdík: Ohrožení demokracie?

Za ohrožení demokracie by vládu s komunisty považoval také šéf poslaneckého klubu TOP 09, Petr Gazdík. "Pokud bych měl soudit podle různých výroků například poslanců Grebeníčka nebo Semelové, pak by to ohrožení demokracie bylo. Já bych v takové vládě neseděl," řekl redakci zákonodárce.

Stejný názor vyslovili i poslanci Boris Šťastný, Petr Bendl (oba ODS) a Michal Hašek. 

Best: Demokracie tu zůstane

Variantu, že by se vládního kormidla chopili komunisté, připouští i americký novinář Erik Best, který českou politiku dlouhodobě sleduje. O ohrožení demokracie ale hovořit nechce.

„Ne, to si nemyslím. Protože KSČM nebude mít to hlavní slovo, ale že by se na vládě mohla spíše jen podílet. Jejich výhra by mohla přijít v okamžiku, kdy se ta situace ještě zhorší. Teď bude ta hra o to, což je ještě slabé slovo, kdo bude u moci, když se to tu ještě zhorší a přijdou nějaká silnější, drakoničtější opatření,“ uvedl v týdnu pro redakci americký novinář, který dlouhodobě žije v Praze.

Podle posledních výzkumů veřejného mínění se komunisté co se týče volebních preferencí ocitají na druhém místě. První je ve výzkumech sociální demokracie. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by v současnosti překročila i ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Strana zelených.

Obsáhlý archiv výzkumů na ParlamentníchListech.cz:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…