Konference ODS: Strana opustila svůj program, řekl exčlen. Vedení ho vyhodilo

22.01.2012 10:39

V Hradci Králové se v sobotu konala ideová konference ODS, zaměřená na téma podnikání a zaměstnanost. Po dopoledních projevech předsedy strany Petra Nečase a modrých ministrů následovala diskuse všech účastníků. Do té se přihlásil i bývalý člen ODS Vít Jedlička, který se stranu chystal zkritizovat za to, že opustila své původní ideje. Vedení i ostatní účastníci ho však projev ani nenechali dokončit.

Konference ODS: Strana opustila svůj program, řekl exčlen. Vedení ho vyhodilo
Foto:
Popisek: Premiér Petr Nečas. Po jeho boku první dáma ODS Miroslava Němcová

Hlavní blok celostátní ideové konference svým projevem zahájil šéf strany a premiér Petr Nečas, po kterém vystoupili ministři jeho vlády z ODS. Mezi nimi ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, ministr životního prostřední Tomáš Chalupa a šéf resortu spravedlnosti Jiří Pospíšil. Vystoupila také šéfka Sněmovny Miroslava Němcové a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Nečas: Odmítáme snahy zvyšovat odvody živnostníkům

Předseda vlády zdůraznil, že jsou to především soukromé firmy a podnikatelé, kteří vytvářejí pracovní místa. „Jsou motorem ekonomiky a nesou kůži na trh doma i v zahraničí. Stát jim při tom nesmí překážet nebo dokonce házet klacky pod nohy. Nesmí jim nadbytečnou byrokracií omezovat života a musí jim uvolňovat prostor pro vlastní aktivity a rozvoj. To platí nejen pro velké firmy, ale i pro malé podniky a živnostníky,“ pronesl k účastníkům Nečas.

„Musíme odmítnout opakované snahy výrazně zvyšovat odvody právě drobným podnikatelům a živnostníkům či snížení výdajových paušálů. Bylo by hrubou chybou, zvláště v současné složité ekonomické situaci jim zkřížit cestu a snažit se z nich vytáhnout pár miliard navíc, ale současně se zánikem tisíců, možná desítek tisíc pracovních příležitostí,“ kritizoval Kalouskův návrh na snížení paušálů.

Podle premiéra je nutné zrušit stovky zbytečných paragrafů, vyhlášek a předpisů a celý systém tak zjednodušovat. „Každý rok tak budou zrušeny desítky nepotřebných regulací. Obzvlášť odstrašující jsou příklady eurohujerismu, kdy některá ministerstva přijímala povinné evropské předpisy nikoliv v minimální variantě, ale s vlastní řekněme přidanou hodnotou, která podnikatelů přinesla jen další komplikace a dodatečné náklady,“ konstatoval premiér Nečas.

Český export se musí orientovat na trhy mimo EU

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba mluvil hlavně o podpoře živnostníků a stejně jako premiér odmítl Kalouskem předložený návrh na snížení výdajových paušálů. ODS podle něho musí důsledně trvat na jejich zachování.

Kuba se také věnoval exportní politice, kterou by se podle něho měla Česká republika vydat. „Nyní jde 80% našeho exportu do zemí Evropské unie, kde ekonomický růst není nijak převratný. Musíme se proto vydat na trhy nepostižené krizí, jako třeba státy BRIC, Turecko a tak podobně,“ vyjádřil ministr podobné přesvědčení, jako nedávno prezident republiky.

Kritice podrobil také šéfa resortu zahraničních věcí, Karla Schwarzenberga. „Zrušení ekonomických radů na ambasádách bylo jasnou chybou. My nyní pracujeme na koncepci, kdy chceme vytvořit fungující systém ekonomických radů, vedených mým ministerstvem, které chceme poslat na ambasády, tak aby to byli lidé z obchodu a aby byli vybíráni podnikateli,“ řekl přihlížejícím členům své strany ministr Kuba.

Zelení ministři se vyžívali v regulacích

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ve svém projevu zdůraznil především důležitost některých stávajících nebo připravovaných právních norem pro podnikatele a živnostníky. Pospíšilův vládní kolega Tomáš Chalupa, šéf resortu životního prostředí kritizoval své předchůdce v úřadě, kteří se podle něho vyžívali v nejrůznějších regulacích a on tak musí dnes věnovat hodně práce jejich zkoumání, rušení a omezování byrokracie s nimi spojené.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová v krátkém pozdravu účastníkům řekla, že se ODS nesmí podílet na předpovídání nejčernějších vizí spojených se současnou krizí. Přemysl Sobotka, první místopředseda Senátu, se tvrdě opřel do současné podoby Evropské unie. Ta se podle něho zvrhla v byrokratický socialistický moloch, typu RVHP s lidskou tváří.

Chtěl straně připomenout původní ideje, byl vypískán

V odpolední diskusi pak vystoupil například výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku Jan Skopeček nebo europoslanec Milan Cabrnoch. O slovo se přihlásil také jeden z místních členů a podnikatel, který provozuje zoologickou zahradu. Ten se odvážil zkritizovat vedení vlastní strany. Podobné ideové konference totiž podle něho nikdy nic nevyřeší, a kdyby se prý porovnaly projevy z minulých konferencí od všech hlavních představitelů strany, budou prakticky totožné.

Do diskuse se také přihlásil dnes již bývalý člen ODS a provozovatel serveru Reformy.cz Vít Jedlička. Na konferenci ho pozvali sami členové z místní stranické buňky ODS. V projevu, který si připravil až v průběhu konference, chtěl současným členům připomenout jejich původní programové ideje, které podle Jedličky dávno opustili.

V projevu ho však začal nejdříve přerušovat jeden z moderátorů konference a Jedlička si od něho nakonec vymohl, aby v příspěvku mohl pokračovat. Po další kritické větě k současné politice ODS se ale ze sálu začalo ozývat pískání a bušení o stůl a moderátoři nakonec Jedličku od pultíku vykázali.

A co Václav Klaus, Michal Doktor a Petr Pakosta, proč vás opustili?

„Pokud byste neopouštěli svůj program, nestalo by se, že vás opustí Váš čestný předseda a prezident republiky Václav Klaus ani další čestní a pracovití lidé jako poslanec Michal Doktor nebo senátor Petr Pakosta,“ stihl sotva doříct Vít Jedlička

Ten bezprostředně po svém nepovedeném vystoupení redakci ParlamentníchListů.cz sdělil, že ho velmi mrzí, když ODS odmítá racionální kritiku, ze které by se mohla poučit. Stranu evidentně podle něho už nelze zachránit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…