Kontrapuč! Novinář varuje Sobotku a jeho lidi před zlým koncem, který už jednou přišel

08.11.2013 14:13

Úzká názorová skupina v sociální demokracii reprezentovaná Jiřím Dienstbierem, Bohuslavem Sobotkou, Lubomírem Zaorálkem a dalšími využila situace k tomu, aby provedla ve straně radikální levicový kontrapuč. ParlamentnímListům.cz to řekl komentátor Reflexu Bohumil Pečinka v reakci na dnešní rezignaci Michala Haška a Jeronýma Tejce.

Kontrapuč! Novinář varuje Sobotku a jeho lidi před zlým koncem, který už jednou přišel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci

Komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka k dramatickému vývoji uvnitř ČSSD, který dnes pokračoval rezignací Michala Haška a Jeronýma Tejce, ParlamentnímListům.cz řekl: „Úzká názorová skupina v sociální demokracii reprezentovaná Jiřím Dienstbierem, Bohuslavem Sobotkou, Lubomírem Zaorálkem, Alenou Gajdůškovou a Vladimírem Špidlou chtěla využít neobratnosti pana Haška a povolební frustrace z volebního výsledku, který očekávala kolem 75 mandátů, přičemž dosáhla jen 50 mandátů, k tomu, že dělá ve straně, která je poměrně názorově široká, radikální levicový kontrapuč své názorové skupiny. Chtějí stranu zúžit a přišli s tezí, která je úplně mylná, že příčinou špatného volebního výsledku je nejednota uvnitř strany, i když ve skutečnosti jde o daleko hlubší problém.“

Rezignace Haška a Tejce + VIDEO ZDE

Zárodek budoucí nestability

Tato skupina, která sestavovala a vytvářela Špidlovu vládu, chce podle Pečinky dominovat ve vedení strany a chystá se vytvořit něco podobně stabilního, jako byla Špidlova vláda. Ta vznikla po volbách v roce 2002. Vládu sestavila vítězná ČSSD za účasti KDU-ČSL a US-DEU. 2. července 2004 premiér podal demisi a prezident Václav Klaus pověřil vládu vykonáváním jejích funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády. 4. srpna 2004 pak jmenoval vládu Stanislava Grosse.

Na dotaz redakce, zda nedělní Ústřední výkonný výbor ČSSD dopadne smírně, reagoval takto: „Tady už smír není. Pan Zaorálek, který je mluvčím tohoto proudu, dnes řekl, že příčinou toho špatného volebního výsledku je nejednota strany a teď chtějí stranu názorově zúžit. Nemají formální důvod na vylučování ze strany, protože jednání předsednictva bylo demokratické, tak se snaží za pomoci mediálního nátlaku přes spřátelená média stranu okleštit a vnutit všem jeden názor, ale to se jim vrátí, protože lidé jako Hašek nebo Tejc jsou reprezentanti nějakých proudů, mají své spojence a blízké lidi na okresech a krajích. To nejde úplně vykořenit a zadupat do země,“ upozornil Pečinka.

„Tímto si tedy vytváří budoucí nestabilitu jak uvnitř ČSSD, tak v budoucí vládě. Tím, že vytváří stranu na strašně úzké sociální bázi dienstbierovci a špidlovci, která má mít pod kontrolou celou stranu, je v rozporu s celou dosavadní tradicí sociální demokracie od roku 1993, protože to byla vždy širokopásmová názorová strana. Teď se chce jedna klika chopit vedení nad celou stranou. To je zárodek budoucí nestability,“ vyjádřil své znepokojení komentátor.

Brzy se to ukáže na nominaci ministrů

„Brzy se to ukáže na tom, koho začne Sobotka nominovat do vlády. Jestli to budou lidé typu Zaorálek, Gajdůšková, Štěch, Dienstbier... On (Sobotka – pozn. red.) se vždycky opíral o menšinové křídlo, měl dobrou pověst a spousta členů ho neformálně podporovala. No, uvidíme,“ uvedl Pečinka.

Rekapitulace povolebního dění v ČSSD

K dramatickému vývoji v ČSSD došlo po předčasných volbách do Poslanecké sněmovny, v nichž strana získala pouze 20,45 procent hlasů. Michal Hašek, MIlan Chovanec, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Jiří Zimola ještě večer po sečtení hlasů navštívili v Lánech prezidenta Miloše Zemana, aniž by o tom Sobotka věděl. Poté byl Sobotka předsednictvem odvolán z vyjednávacího týmu a vyzván k rezignaci. Tu ale odmítl.

Plzeňský hejtman Milan Chovanec následně opakovaně potvrdil svou účast na lánské schůzce, poté ji přiznali i její další účastnici. Předseda Senátu Milan Štěch i šéf ČSSD Sobotka vyzývají všechny aktéry schůzky k rezignaci. Předsednictvo rozhodlo, že povolební vyjednávání povede Sobotka, Hašek se veřejnosti omluvil za to, že lhal, a uvedl, že zváží svou rezignaci. Jiří Zimola odstoupil z předsednictva. Na stranu Sobotky se postupně přiklánějí  krajské organizace, aktéry lánské schůzky vyzývají k vyvození odpovědnosti. Prezident Miloš Zeman označuje za komické utajování schůzky v Lánech. Včera pak v České televizi oznámil svou rezignaci Zdeněk Škromach. „Dovolím si z tohoto místa rezignovat na funkci místopředsedy ČSSD,“ oznámil Škromach překvapivě v pořadu Hyde park.

Situace vyvrcholila dnešní rezignací Michala Haška a Jeronýma Tejce. Michal Hašek odchází z postu statutárního místopředsedy sociální demokracie, Jeroným Tejc opouští místo v čele poslaneckého klubu. „Tento krok je naším příspěvkem k reflexi volebního výsledku," prohlásil do této doby druhý muž strany Michal Hašek na páteční tiskové konferenci.

Hašek si rovněž neodpustil na úvod několik slov, kterými vyjádřil svůj nesouhlas s vývojem situace ve straně. Podle něj dochází k umlčování hlasů, které nejsou v souladu s názorem předsedy strany Bohuslava Sobotky a jeho příznivců.

Umlčovací politika není správnou cestou

„Věříme, že tím přispějeme ke zklidnění situace v ČSSD a zastavíme nesmyslný hon na všechny sociální demokraty, kteří se provinili tím, že svobodně vyjádřili svůj názor," řekl Hašek.

„Namísto reflexe volebního neúspěchu jsou nyní umlčováni kritici, kteří mají jiný názor než předseda strany a jeho přívrženci," prohlásil Hašek. Nadále jsou s Tejcem přesvědčeni, že umlčovací politika není správná, a trvají na tom, že mají právo na odlišný názor a také že měli právo reagovat na nepříznivý volební výsledek žádostí o rezignaci šéfa strany.

„Plnou odpovědnost za jednání o vládě a její fungování ponese Bohuslav Sobotka. Přejeme si úspěch celé sociální demokracie. Budeme i nadále loajálními sociálními demokraty, kteří ctí sliby, které dali svým voličům," řekl Hašek s tím, že je nutné, aby co nejdříve byla sestavena vláda, kterou povede ČSSD a bude tak moci prosazovat svůj program.

Odejít by měl i Chovanec a Zaorálek, Sobotka je proti

Společně pak Tejc s Haškem vyzvali další dva členy vedení strany, Milana Chovance a Lubomíra Zaorálka, aby rovněž vyvodili svou odpovědnost za volební výsledek sociální demokracie. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka však nevidí důvod, aby na funkci místopředsedů strany Chovanec i Zaorálek rezignovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…