Koskuba: Lékaři mají za noční 96 korun na hodinu. A v DP si rozdělují miliony

12.05.2012 14:15

TÝDEN S Dva muži odlišných politických názorů se svými komentáři aktuálních událostí v politické aréně. Téma? Zlaté padáky v pražském dopravním podniku, elektronická zdravotní knížka IZIP a to, zda se skutečně máme začít strachovat toho, co se děje v Řecku.

Koskuba: Lékaři mají za noční 96 korun na hodinu. A v DP si rozdělují miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: MUDr. Jiří Koskuba, primář Interního oddělení Nemocnice Na Bulovce

V prosinci, lednu a únoru letošního roku si mělo sedm vysoce postavených manažerů Dopravního podniku (DPP) rozdělit odměny za bezmála devět milionů. Nejvíce si měl přilepšit bývalý ekonomický ředitel Ivo Štika (2,8 mil. korun) a Jaroslav Stůj (2,6 mil. korun). Ten působil po odchodu Martina Dvořáka dva měsíce i ve funkci generálního ředitele. Další statisíce si pak měli mezi sebou rozdělit ostatní manažeři a také žena z tiskového oddělení DPP. Ta si podle deníku Insider měla přilepšit o více než čtyři sta tisíc korun. Co si o těchto, poté co to prasklo, „zlatých padácích", myslí senátor Jaroslav Kubera (ODS) a poslanec ČSSD Jiří Koskuba?  

„Já bych velice nerad šířil blbou náladu. Ale v současné době a zemi asi nejde jinak. Třeba mé mladé lékaře, pracující v noci stále za 96 korun hrubého na hodinu, to přímo "nadchlo". Já vím, že tomu nevěříte, vždyť tohle nebere ani "účko", najaté na zahradní práce a noviny či ministerstvo tvrdí něco jiného. Jenže je to tak, Je to prostě kolorit doby. Sice jsme si vycinkali před více než 20 lety svobodu, rovnost a demokracii. Ale netušili jsme, a já také ne, že i tak někteří zase budou podstatně rovnější, než ti druzí. To zásadní se tedy jaksi nezměnilo. Jedni jsou tažní, menšina druhých pak chovní. Novodobá šlechta. Co se bohatství týče, pochopitelně. Neboť styl života, morálka a noblesa za tou skutečnou aristokracií notně pokulhává,“ reagoval v aktuálním komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

O poctivých boháčích neslyšíme, nemají čas. Pracují

„Jak vidno, ani tolik opěvovaná změna tváří pražského politického nebe zase nic nezměnila. Bylo by minimálně moudré si to alespoň přiznat. Jinak budeme dále a dále tupě platit stále větší nejen daně, ale i ceny a poplatky. V jakých kapsách to skončí, je zřejmé. Přitom v zemi, kde se proti korupci bojuje toliko hubou, je to jistě málo překvapivé. Ty neskutečné odměny jsou bezpochyby za něco, asi takové to držhubné. Platí to asi i jinde, než jen v Dopravním podniku. Závidět někomu příjem je bezpochyby neslušné až hloupé. Je-li adekvátní pozitivnímu významu jím odvedené práce. V kapitalismu očekávat a vyžadovat rovnostářství je neskonale naivní a demotivující. Ale my si vytvořili takový ten český pseudokapitalismus. Kdy poctivou prací prostě zbohatnout nejde. A bez ohledu na opakované mediální ataky dokonce ani ve sněmovně samotné. Mezi námi, to, co dostal po dvou měsících odstupující ředitel DP, poctivý řadový poslanec nevydělá za celé volební období. Proto ten obecný odpor zainteresovaných k majetkovým přiznáním. Nejde zde o žádný odpor proti pošlapávání osobních svobod. Jde o pouhý odpor proti pošlapávání možnosti krást,“ reagoval dále pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

A přidal omluvu té hrstce lidí, kterým se skutečně zbohatnout poctivě přece jen povedlo. „Jsou, ale měli by být chráněni. Kupodivu o nich však většinou neslyšíme. Nemají totiž čas. Pracují,“ uzavřel první téma poslanec Koskuba.

Kubera: Podnik musí být soukromý nebo státní

Podle senátora Jaroslava Kubery spočívá hlavní problém toho, jak jsou nyní lidé znechuceni, kolik peněz dostali odcházející lidé z DPP, v tom, že je pražský dopravní podnik akciovou společností – či se tak tváří. „Ve skutečnosti jde ale spíše o příspěvkovou – aby tam mohli sedět i různí lidé. Podnik prostě buď musí být státní nebo soukromý – něco mezi tím je vždycky malér. U nás v Teplicích je dopravní podnik soukromý a nikoho proto nezajímá, jaké se tam dávají odměny či to, v jakých autech kdo jezdí – funguje to,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor, který je zároveň primátorem města Teplic. Jak zdůraznil, pokud si však někdo myslí, že by v případě, pokud by ty odměny vyplaceny nebyly, bylo levnější jízdné či by mohli jezdit všichni důchodci zdarma, mýlí se.

„Je to hloupost, na ceny jízdného by to samozřejmě žádný výrazný vliv nemělo – možná v tom objemu, v jakém se pražský dopravní podnik pohybuje, maximálně v řádech haléřů. Pokud si někdo přece jen myslí, že ano, navrhoval bych to jako matematický úkol v rámci nových státních maturit – aby to studenti pěkně propočítali,“ dodal Kubera.  

Řecko - hrozba i pro nás?

V posledních dnech začínají prosakovat na veřejnost informace o tom, že v Řecku by mohlo dojít pod vlivem událostí dokonce i k nějakému puči – vojensky nevyjímaje. Máme se začít bát i my, poněvadž zhroutí-li si definitivně ekonomika v této zemi Evropské unie, dotkne se to s největší pravděpodobností i dalších zemí EU…

„Řecko bylo vojenskými převraty v historii celkem charakteristické, takže by to nebylo nic nového. Přesto si myslím, že tentokrát to není na pořadu dne. Jasné je, že Řecko prostě musí kleknout, je to nevyhnutelné. Stejně tak to možná čeká i Španělsko a kdo ví, jaké jiné země. Ovšem to nebude výsledek toho, že by ty státy krachly jako následek pádu Řecka – to bude výsledek jejich nezodpovědné politiky a hospodaření. Řecko na tom podíl mít může pouze minimální. A pokud se ptáte na to, zda se máme u nás v Česku toho krachu, kterého se obává celá Evropa, bát, pak říkám, že nikoli. Jen zřejmě půjdou s cenami nahoru řecké olivy,“ uzavřel toto téma v komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera.

EU v současné podobě dál existovat nemůže

„Pokud vím, Řecko bylo již úspěšným předvolebním strašákem před dvěma lety. Je smutné, že tato kolébka demokracie se dostala až do takového srabu. Nebo že to spíše na ní prasklo. Já si totiž nemyslím, že další mnohé státy slavné EU jsou na tom jinak. Nejsem ani ekonom, ani politolog. Natož pak dobře placený tzv. analytik, který vhodně mění své názory podle toho, co se zrovna ve světě a na burzách děje. Já jenom cítím, že EU v současné podobě dále existovat nemůže. Jasně, politici žvaní a hledá se prý řešení. Ale asi jsem přece jenom hlavně lékař. Když totiž doktor má něco léčit, hledá příčinu nemoci. Zvláště pak choroby, jak vidíme, značně infekční. A tím rozlézající se do značné šířky a zasahující další a další státy,“ řekl Koskuba ParlamentnímListům.cz.

A přidal jistou úvahu s tím, že myšlenku EU jako takovou zatracovat nemíní. Ptá se však, co se s ní stalo? Komu hlavně slouží?

„Nenastala chybička právě zde? Což není zřejmé provázání europolitiků s mocnými finančními skupinami? A nejsou právě tito jistí finančníci se svými politickými slouhy zodpovědni za maléry, které mají náhle prostí lidé po celé unii splácet a splatit? Finanční krizi EU bezpochyby nezpůsobil řecký penzista či úředníček, byť byli lépe placeni, než mnozí jiní. Kupodivu právě o nich se však už i mezi lidem jako té hlavní příčině mluví. Zcela mylně. Vše způsobili naprosto jiní lidé. Velmi vysoce postavení. I když právě díky jim ten či onen stát sice stojí před krachem, oni na tom umí opět zbohatnout. A opravdu bohatnou. Je to všechno jenom náhoda? Měli bychom se tedy bát hlavně toho, že není zjevná vůle pravé viníky najít, označit a tvrdě ztrestat. Není, neboť jedni nám lžou a druzí vědí, koho a kolik zaplatit. A mají na to - ať už v Bruselu, nebo jinde. Je něco shnilého v unii evropské, řekl by Hamlet. Ale ten alespoň uměl někoho zapíchnout. My zatím, promiňte mi tu otevřenost, ne,“ pokračuje dále ve svém komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

A připomněl, že i Argentina před jistým časem jako stát zkrachovala. A přesto, že tam neměli velký bruselský parlament a celý navazující gigantický byrokratický aparát, různé ratingové a jiné agentury, zvládli to. Nebo právě proto? „Co já vím, o tomhle ani ti analytici a komentátoři nějak nemluví. Nechtějí? Nesmějí?“ uzavírá toto téma řadou otázek poslanec ČSSD.

Konec IZIP v Čechách…

Kontroverzní a z řad (nejen) opozice velmi kritizovaný projekt zdravotních knížek IZIP bude do prázdnin ukončen. Tento týden ve čtvrtek se na tom dohodli ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS). Bude ukončen i přesto, že do něj Všeobecná zdravotní pojišťovna za deset let vložila téměř dvě miliardy korun.

„Obávám se, že jsem v tomto asi panu ministru Hegerovi a panu premiérovi křivdil. Já jsem si totiž už myslel, že je malér zvaný IZIP a v něm promrhané peníze vůbec nezajímají. Nebo že s ohledem na všechny známé okolnosti to přímo podporují, aby si v projektu hmotně zainteresovaní nahrabali co nejvíce. Z veřejných peněz. A ono ne! Oni byli asi nemocní. Zřejmě je kousla moucha tse-tse a trpěli spavou nemocí. Konečně se nám, hoši,  probudili! Privatizace veřejné služby se nám zase neosvědčila! Já se divím, že se ještě někdo diví. To nám však už není nic platné. Více než dvě miliardy se prošustrovaly. Kupodivu, zcela zbytečně. To ještě nevíme, co učiní firma, které to modří europoslanci prodali. Pan nezbedný bakalář, poslanec a takto předseda SR VZP si nyní může do TV říkat, co chce. Zodpovědnost padá na jeho hlavu a jeho přikyvovačů. A to souhlasících za starou i novou trojkoalici, za stát, za samotné ministerstvo. My jsme proti byli vždy, věděli jsme proč. Ti na druhé straně zase možná věděli, proč ukončení projektu zdržují. Nejsem si však jist, zda-li toto bylo ve veřejném zájmu. Raději ani ale neřeknu "naopak!". Máme přeci být znovu zbavováni imunity a mohl bych urazit. Jasně, nyní se možná začne ve VZP střídat. Ale pochybuji, že půjde o skutečné viníky. Peníze se nám už nikdy nevrátí. Však ony jsou jistě v dobrých rukách a daňový poplatník to zase nějak zaplatí. Nebo zavřeme dalších pár nemocnic. Byznys je byznys. Jsme přeci v Čechách, ne?“ uzavřel svůj komentář tohoto týdne Jiří Koskuba.

Jeho oponent, senátor Kubera věc vidí podstatně méně složitě. „Vždycky se najde nějaká skupina lidí, která přijde na to, jak vytáhnout ze státu peníze. Takových byznysů o ničem, už jsme v Česku zaznamenali i v minulosti několik. Možná, že už se nám tu místo IZIPu rodí další podobný projekt – například nově zaváděné zelené známky pro auta…A mohl bych asi vzpomenout i jiné projekty se stejným účelem z minulosti…“ zakončil komentář také Kubera.

  • SLEDUJEME téma: IZIP

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…