Kravina, pitomost, Titanik. Mezi českými politiky zavládlo zděšení

14.11.2012 13:51

ANKETA Evropská komise přišla s dalším inovativním plánem. Chce, aby ve vedení velkých evropských firem bylo aspoň 40 procent žen. Zajistit to má nová směrnice, informovala podle ČTK eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová. Čeští politici návrh většinou tvrdě odmítají.

Kravina, pitomost, Titanik. Mezi českými politiky zavládlo zděšení
Foto: Redakce
Popisek: Anti EU

„Úspěch. Komise přijala mou směrnici, kterou zajistíme, aby ženy představovaly 40 procent členů vedení společností do roku 2020,“ uvedla komisařka.

Aby návrh směrnice vstoupil v platnost, musel by ho schválit Evropský parlament a Rada EU. Směrnici by pak musely členské státy implementovat prostřednictvím národních parlamentů do vnitrostátního práva formou zákona. Pokud by tak neučinily, hrozila by jim pokuta.

To je vtip? Ne, bolševismus na druhou

Drtivá většina českých politiků i političek návrh odmítá jako nesmyslné sociální inženýrství. Vicepremiér, ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg pro ParlamentníListy.cz jen stručně uvedl, že je proti návrhu. Ministr životního prostředí a místopředseda ODS Tomáš Chalupa se dokonce nejprve ujišťoval, zda se nejedná o vtip.

A pak ParlamentnímListům.cz řekl: „Myslím, že Evropská komise by se do toho, kdo bude ve vedení jakýchkoli firem, neměla plést. Když to půjde takto dál, tak za pár let se bude řešit nejen podíl žen a mužů, ale také mladých a starých, věřících a nevěřících, heterosexuálů a homosexuálů, blondýn a brunet. Dosud jsem myslel, že má EU mnohem podstatnější starosti,“ řekl redakci ministr Chalupa.

Ministr obrany Alexandr Vondra z ODS je zásadně proti. „Evropská komise strká zase nos tam, kam nemá. Určovat soukromým firmám kvóty do managementu je bolševismus na druhou,“ reagoval ministr.

Takovou oslovinu nemohl vymyslet normální člověk

„Myslím si, že je to nesmysl. Evropská komise by raději měla řešit důležitější věci,“ míní předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

„Je to neuvěřitelná pitomost,“ reagoval ministr zemědělství Petr Bendl z ODS.

„Ne, je to kravina,“ reagoval europoslanec ČSSD Richard Falbr.

Podle senátora a kandidáta na prezidenta Tomia Okamury schopné ženy takovou směrnici nepotřebují: „Klára Samková či Madelaine Albrightová by za ni asi nepoděkovaly. To je přece ponižující dostat flek ne proto, že jsem dobrý, ale proto, že patřím k nějaké vybrané skupině. Jestliže mají mít kvóty ženy, tak se ptám, proč ne trpaslíci? A proč ženy? Znevýhodněných skupin bychom mohli najít spousty, ale pozitivní diskriminace v soukromé sféře je cestou do pekel. Když najímám člověka, zajímají mě jeho schopnosti, ne pohlaví. Nikdo nemá právo diktovat soukromé firmě, kdo ji povede - to je přece absurdní. Takovou oslovinu nemohl vymyslet normální člověk.“

To jsou fakt už čistokrevní blázni

„To jsou fakt už čistokrevní blázni. Někdo by je měl zbavit svéprávnosti!“ ťukal si na čelo poslanec ODS Boris Šťastný.

„Nařizovat toto soukromým firmám bych považoval mírně řečeno za krajně nešťastné. Ženy se jistě prosazují svými schopnostmi a odborností, a ne na základě plnění nějakého nařízení o obsazení funkcí. Myslím, že takové nařízení musí být pro samotné ženy ponižující,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Europoslanec ODS Hynek Fajmon bude hlasovat proti návrhu. „Je to feministická hloupost, která poškodí firmy a evropské ekonomiky. Evropská komise by se měla věnovat jiným věcem,“ dodal Fajmon.

„Myslím si, že větším problémem je to, že ženy za stejnou práci, co dělají muži, dostávají zpravidla nižší plat,“ reagovala místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Miroslava Vostrá.

Podle poslance LIDEM Viktora Paggia se jedná o sociální inženýrství nejhrubšího zrna: „Udělám ze své pozice vše proto, aby se česká vláda i politická reprezentace postavila proti tomuto návrhu. EU se vysiluje kafkovskými návhry místo práce na prospěšných projektech.“

„Evropská komise je schopna přijmout usnesení nařizující světový mír, zmírnění přílivových vln v Benátkách či záplavy v Toskánsku. Tihle nikým nevolení šílenci zmrazí veškeré svobody, nadobro zastaví ekonomický růst celé Evropy. Život není laboratorní pokus, kde komisaři jsou božstvem v bílých pláštích,“ říká poslanec Jihočechů 2012 Michal Doktor.

Redingová je blázen

„Svět se zbláznil. Bude rozhodovat pohlaví, a ne kvalita. Co s vedením podniků, kde mají ženu převahu? Budou redukovány? Je to zástupný problém při neřešení podstatných problémů,“ říká kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka.

„Jsem zásadně proti takovým kvótám a našemu eurohujerství. Jde o jasnou diskriminaci mužů a upřednostnění méně schopných. Jde o rozpor s českou ústavou, která zakazuje diskriminaci podle pohlaví,“ domnívá se senátor zemanovců Vladimír Dryml.

„Bláznivých nápadů není nikdy dost. Ale je potěšující, že když se na to ptají něžného pohlaví, tak většina normálních žen řekne, že Redingová je blázen. Jsem rád, že u nás v ČR tyhle blbý nápady nenalézají úrodnou půdu. To je pozitivní. Stejně, pokud jde o jadernou energetiku, tak tu jsou lidi mnohem normálnější než v Německu a nevyvolává to žádné velké emoce. Ty Redingové nápady podporuje jenom pár feministek, kterých je tak možná deset, ale tváří se, že mluví jménem všeho pracujícího lidu, celé Evropy a celého světa. Mají pocit, že jsou obdařeny zvláštní mocí ovládat ostatní lidi,“ řekl redakci senátor ODS Jaroslav Kubera.

Titanic EU

Podle místopředsedy poslaneckého klubu TOP 09 Františka Laudáta je to hloupost a Laudát je zásadně proti: „V Norsku to udělali silově. Postižení muži odvolaní z firem se odvolali z titulu diskriminace do Haagu a Norsko bylo po právu odsouzeno. Brusel mi tímto návrhem připomíná Titanic. Hrozí dezintegrace a oni dál blbnou."

„Myslím si, že takové nápady jsou podobně smysluplné jako diskuse o teplotě šampaňského na palubě Titaniku. Místo aby se řešila strukturální krize EU a její ztráta konkurenceschopnosti na světových trzích, tak Brusel vymýšlí další a další regulace, které naši konkurenceschopnost zhoršují,“ míní podobně místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Pro větší zastoupení žen v politice jsem, ale obávám se, že tento návrh neprojde, protože jej neschválí některé země jako Česká republika,“ uvedl europoslanec ČSSD Libor Rouček.

„Stanovování jakýchkoli kvót pro zaměstnance považuji za nesmyslné a v mnoha případech to je možno nazvat pozitivní diskriminací,“ zlobí se místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

Podle senátora KDU-ČSL Jiřího Čunka návrh postrádá logiku: „Na světě je 51 procent žen. Proč tedy nemá být zastoupení žen 51 procent, ale jen čtyřicet? Je to celé totální hloupost. Schopné ženy se prosazují v Evropě stejně jako muži. Návrh je ke škodě žen i firem.“

Podle senátora ODS Jiřího Oberfalzera se jedná o zasahování do soukromých záležitostí podnikatelských subjektů: „Místo motivace volí EU zásadně sekýrování. Jenom Evropská komise nevidí, že sociální inženýrství vede EU do propasti.“

S EU na věčné časy a nikdy jinak!

„Bruselským byrokratům sláva! S EU na věčné časy a nikdy jinak! Všechny kvóty Bruselu splníme! Ostatně, jaké budou z těch 40 procent kvóty pro brunetky, blondýny či rusovlásky? Mladé a zralejší, štíhlé či plnější? To se přece musí ještě rozpracovat. Nejlépe zřídit úřad a dalšího komisaře a komisařku. Komisaři se ostatně proslavili již za VŘSR. Paní eurokomisařku jsem poslouchal. Bohužel nevím, jak kulantně vyjádřit to, co si o ní myslím. Slovo hloupá je asi žalovatelné, že? Nu, chtěli jsme do EU, jsme tam,“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Z takových nápadů je mi stejně smutno jako z celé EU. Neřeší to, co má a musí. Jen kraviny, je mi líto. Já nepotřebuji žádné trouby z Bruselu, abych uznal rovnoprávnost a schopnosti žen. Tak i tak. Třeba u nás v nemocnici je mezi zaměstnanci většina žen a mají mou neskonalou úctu. Nu a v naší vládě zase menšina. S ohledem na konkrétní efekt však říkám ´naštěstí´. Třeba u hodnocení zvláště morálních kvalit paní vicepremiérky bych byl drsnější. Kdybych nebyl konzervativně vychován a tedy vlastně ´nebruselsky´ i v ní neviděl hlavně ženu. Už proto je fanatický feminismus nesmysl. Stejně jako současná podoba EU. Kvóty, marmeláda, rum, pomazánkové máslo. Hlavně, že se vesele rozkrádá a krade dál,“ dodal Koskuba.

Podle poslance ODS Jana Floriána je evidentní, že v Bruselu vymýšlejí samé nepodstatné absurdity: „Jsem zvědav, jak budou prosazovat zákon ve firmách, kde je zaměstnáno osmdesát procent žen. Navrhne se nový zákon! Kvóty na zaměstnávání mužů? Je jasné, že EU nefunguje.“

„My jsme mnohem lepší. Ve vedení LIDEM, straničky autobusové zastávky - a to ještě na znamení, jsou dvě ženy,“ smál se poslanec Josef Dobeš. „Ale vážně. Tyto kvóty jsou nesmysl,“ dodal.

„Ve vedení mé firmy pracují tři lidé. Jedním z nich je žena. To máme pouhých 33 procent. Tak nevím, jak to mám udělat. Z čehož jasně plyne, že to je opět naprostá pitomost,“ uvedl poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Agenti Čínské lidové republiky

Podle europoslance ODS Ivo Strejčka budou kvóty dalším důvodem, proč budou firmy odcházet z EU: „V Evropské komisi si pak mohou rýsovat plány a pětiletky, jak sníží nezaměstnanost a nastartují hospodářský růst, to ale půjde bez firem asi dost těžko. Vypadá to, že členové Evropské komise jsou placenými agenty Čínské lidové republiky, aby zlikvidovali evropskou ekonomiku a nasměrovali firmy tam.“

„Feministické genderové aktivity jsou k smíchu. Vzpomínám si dobře na komunistické normy padesátých a šedesátých let. Určovaly, kolik musí být v parlamentu žen a kolik z toho dojiček krav, kolik dělnic, švadlen či učitelek,“ vysmál se Bruselu senátor Pavel Lebeda zvolený za ČSSD.

Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek říká, že má smíšené pocity. Dát větší příležitost ženám by podle něho bylo správné, ale spíše v rámci firem vlastněných státem či se státní účastí či jiných veřejných korporací, jako jsou kraje a obce. „Počkám si s konečným vyjádřením na konkrétní znění směrnice,“ dodal poslanec.

Podle senátora Zdeňka Schwarze zvoleného za ODS jakákoli preference uměle vytvořená je špatné řešení. „Je to stejná hloupost, jako kdyby byla směrnice pro černovlasé, zrzavé nebo plešaté. Výběr pro funkce má být na základě kvality práce, a ne podle pohlaví.“

Podle senátora ČSSD Miloše Malého je takové zasahování do chodu podniků kontraproduktivní: „Je to jen další ukázka představy některých zájmových skupin, že se dá direktivně měnit přirozený vývoj. Napadá mě otázka, jak budeme trestat nesplnění této podmínky. Nepovede to k vytváření nepotřebných řídících míst a tím ke zvýšení cen výrobku? A to vše zaplatí spotřebitelé. Připadá mi to stejně potřebné, jako byla posledně otázka požadavků EU na banány.“

Většinou ani ženy v politice nejsou pro povinné kvóty. „Je to nesmysl. Evropská komise dělá touto směrnicí z žen méněcenná stvoření, která se neumí prosadit. Znám kolem sebe hodně sebevědomých a schopných žen, které se prosadily bez kvót a nařízení mudrlantů z Evropské komise,“ zlobí se poslankyně ODS Jana Černochová.

Ani političky nechtějí protěžování žen

„Kvóty jsou nesmysl. Jsem zásadně proti,“ říká senátorka ODS Daniela Filipiová.

Ani poslankyně LIDEM Lenka Andrýsová není pro: „Firmy už samy ví, že spolupráce s ženami jim přináší pozitiva. Rozhodnutí, zda zaměstnat muže, či ženu, bych nechala na firmách. Zavedení kvót pro ženy nepodporuji ani v politických orgánech.“

„Jsem zvědavá, co bude taková firma dělat, pokud v daných profesích tyto ženy prostor neseženou. Nebo naopak, co se bude dít, pokud v takové firmě bude většina žen. Jakékoli kvóty na cokoli odmítám. Upřednostňuji zdravý rozum. Ženy se umí prosadit, a to i bez kvót. Je zapotřebí čelit diskriminačním jednáním vůči zaměstnancům, ale nejenom protože se jedná o ženy, ale také protože se jedná o určitou věkovou skupinu nebo osoby se zdravotním postižením,“ říká poslankyně ODS Lenka Kohoutová.

„Stát, ani Evropská komise by neměly zasahovat do toho, kdo bude ve vedení soukromých společností,“ míní poslankyně TOP 09 Vlasta Parkanová.

Poslankyně KSČM Soňa Marková pozitivní diskriminaci podporuje: „I když se jedná o nepopulární opatření, já osobně podporuji všechny pozitivní akce, které napomohou k vyrovnání příležitostí pro muže a ženy v rozhodovacích procesech.“

Je to historický den pro rovnost pohlaví

„Je to historický den pro rovnost pohlaví,“ řekla komisařka Redingová. „V případě stejné kvalifikace bude dána přednost kandidátu méně zastoupeného pohlaví,“ uvedla komise.

Cíl čtyřicetiprocentního zastoupení se týká nevýkonných členů řídících orgánů společností, tedy nikoli například výkonných ředitelů, generálních ředitelů a podobně. Pro ně by si firmy měly stanovit samy individuální cíle a každoročně o jejich plnění informovat.

Soukromé firmy by pak měly 40 procent žen ve vedení dosáhnout podle návrhu do roku 2020. U státních firem by to ale mělo být už o dva roky dříve. Návrh se týká asi pěti tisíc firem v EU. Jde o velké podniky, které se obchodují na burze, nikoli o malé a střední firmy, tedy společnosti s obratem pod 50 milionů eur a méně než 250 pracovníky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…