Lídři ve velké debatě ČT: Filip zmínil prezidenta a Němcová "vybuchla"

26.10.2013 22:35

Ve studiu České televize se ještě v sobotu večer uskutečnila první povolební debata lídrů stran, které v právě skončených volbách postoupily do sněmovny. Bohuslav Sobotka z ČSSD, Andrej Babiš z hnutí ANO, Vojtěch Filip z KSČM, Karel Schwarzenberg z TOP 09, Miroslava Němcová z ODS, Tomio Okamura, zastupující hnutí Úsvit přímé demokracie, a Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL tak zároveň zahájili první neformální oťukávání pro jednání o případné koalici.

Lídři ve velké debatě ČT: Filip zmínil prezidenta a Němcová "vybuchla"
Foto: repro ČT
Popisek: Volební studio České televize

Na úvod debaty moderátora Václava Moravce zajímalo, co lídry stran nejvíce překvapilo. „Kandidovali jsme proto, abychom mohli řešit problémy, ale ten mandát není tak silný, jak jsme očekávali, takže to bylo překvapení,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Andrej Babiš z hnutí ANO místo odpovědi zahájil výklad, že mezi lidmi cítil nespokojenost.

„Jediní z parlamentních stran jsme získali hlasy navíc. Lidé chtěli změnu, ale mě překvapilo, jak si tu změnu přestavují,“ odpověděl na moderátorův dotaz komunista Vojtěch Filip. „Překvapilo mě, jak uspěly strany, které se poprvé objevily na jevišti,“ uvedl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Pro Miroslavu Němcovou byl nepříjemným překvapením výsledek ODS. „Nečekala jsem tak špatný výsledek,“ připustila. Její strana podle ní dostala od občanů vysvědčení a musí se z něj poučit.

„Příjemné překvapení je, že přestože jsme měli nejméně peněz, tak se nám přesto podařilo uspět,“ uved další tázaný, Tomio Okamura z hnutí Úsvit přímé demokracie. Pro předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka byl největším překvapením výsledek SPOZ. „K nám se vrátila část voličů, kteří nás minule nevolili,“ pochvaloval si lidovec.

Předseda sněmovny? Tyhle hrátky já neznám

Miroslava Němcová rovnou uvedla: „Neumím si představit, že by vedení sněmovny bylo obsazené poměrně. Neumím si představit, že by nás tam sedělo sedm,“ řekla z vlastní zkušenosti dosavadní předsedkyně sněmovny.

"Chtěl byste předsedu sněmovny?“ zeptal se pak Moravec přímo Andreje Babiše, načež se dozvěděl: „My tyhlety hrátky neznáme. My nechceme předsedu Poslanecké sněmovny, my tam chceme pracovat,“ vykládal předseda ANO. Moravec mu šetrně připomněl, že funkce předsedy sněmovny je pro prosazování zákonů důležitá. Babiš v odpovědi přiznal, že toto nezná. „Ale už jsem se doučil ten druhý pilíř, ze kterého jste mě griloval naposledy,“ řekl Moravcovi, načež přešel k výkladu, že proti němu byla vedena antikampaň. Když se pak Moravec vrátil k tématu předsedy sněmovny, znovu zopakoval „tohle já neznám“.   

Podle Sobotky by předseda sněmovny měl být vzhledem k roztříštěnosti Poslanecké sněmovny raději spíše součástí většiny, tedy koalice. Předseda lidovců uvedl, že jeho strana na funkci místopředsedy nelpí, neboť mezi jeho poslanci není příliš takových, kteří by měli zkušenosti s prací ve sněmovně.

Okamura jednak odmítl, že by jeho strana o funkce ve vedení sněmovny stála, a zadruhé Moravce pokáral, že debata o personáliích už je příliš dlouhá a voliče jeho hnutí vůbec nezajímá. „Funkce, ty jsou až na druhém místě,“ ujistil.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Prezident do toho nemá co mluvit

Vojtěch Filip přišel s názorem, že jednání o povolebním uspořádání by mělo začít tím, že se všichni předsedové sejdou u prezidenta a řeknou si, co kdo chce. To rozčílilo Němcovou, podle které prezident do těchto jednání nemá co mluvit. „Nebo to dopadne jako po pádu Nečasovy vlády, kdy si nás pan prezident pozval, poslechl, a nakonec si to stejně udělal po svém.“ Jednání podle ní musí vést mezi sebou sněmovní strany. Její názor podpořil i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.  

Andrej Babiš k tomu stručně poznamenal, že prezident nemá s vyjednáváním sněmovní většiny nic společného. „Musíme se domluvit na půdorysu současných stran,“ myslí si i Tomio Okamura.

Předseda lidovců pak uvedl: „Dohoda by měla být mezi vyjednávači, ale není nic špatného na tom, když pak někdo půjde na Hrad informovat prezidenta.“ Podle Sobotky se primárně musí dohodnout většina v Poslanecké sněmovně.

Sobotka chce s výjimkou ODS a TOP 09 jednat se všemi stranami, a to o všech alternativách, jako jsou většinové koalice, či menšinové vlády s podporou. Pavel Bělobrádek však jeho naděje zchladil poznámkou: „Nemyslím si, že by ten průnik mezi námi byl nejbližší. Konkrétní řešení se často rozcházejí.“

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Hezky se to poslouchá, ale já bych se jich chtěl třeba zeptat, proč třeba ještě neplatí zákon o státní službě,“ vyjádřil se k možnostem vyjednávání o koalici Andrej Babiš. Podle něj politici pořád něco slibují, ale dvacet tři let nic nedělali.

„Můžeme vyjednávat o zákonech, prioritách, programových věcech,“ připustil pak vyjednávání s ČSSD. Moravec se jej tedy zeptal, zda by byl ochoten za těchto okolností jít do koalice. „Ale vždyť my máme úplně jiné programy. My chceme například snižovat daně,“ uvedl Babiš. Pak ale uvedl, že jeho hnutí je konstruktivní a schopné se dohodnout.

Bělobrádek pak naznačil, že lidovci s ČSSD mají i řadu sporných bodů, například církevní restituce.

To jste asi zrovna dělal kampaň, rýpal Moravec

V závěru debaty došlo i na téma postoje k zákonným opatřením Senátu, o kterých bude sněmovna muset hlasovat hned na začátku. Miroslava Němcová uvedla, že nepodpoří zákonné opatření, které ruší zrychlené odpisy. Karel Schwarzenberg pak uvedl, že má tentýž názor. „Kdybychom ty zrychlené odpisy zrušili, taky by podnikatelé museli rušit pracovní místa,“ uvedl.

Tomio Okamura se přiznal se, že obsah zákonných opatření, která má sněmovna schválit, nezná. Moravec do něj rýpal, že jako senátor už měl o opatřeních hlasovat. „To jste asi zrovna někde dělal kampaň,“ poznamenal sarkasticky.

I lidovec Bělobrádek přiznal, že obsah těchto zákonných opatření nezná. „Vy jste asi vážně nečekal, že se do sněmovny dostanete,“ rýpl si Moravec. I Andrej Babiš pak přiznal, že obsah těchto zákonných opatření nezná, a slíbil, že si znalosti doplní.

Vojtěch Filip ujistil, že zákonná opatření podpoří, a Karlu Schwarzenbergovi připomněl, že zrychlené odpisy by připravily státní rozpočet o mnoho peněz. Bohuslav Sobotka pak upřesnil, že se konkrétně jedná o šest miliard.         

My jsme rozumní, oni tu rozpoutali horor

Poslední téma debaty určila lídryně ODS Miroslava Němcová, když vyjádřila názor, že situace ve sněmovně bude velmi nestabilní a je prý možné, že nás v dohledné buducnosti čekají další předčasné volby.

Pavel Bělobrádek tomuto scénáři příliš šancí nedával, stejně jako Tomio Okamura. Andreje Babiše taková úvaha přímo rozčílila, neboť je prý neuvěřitelné, když o nestabilitě hovoří představitelé bývalé vládní koalice, kteří v této zemi rozpoutali "horor".  

„Já dělám celý život byznys, to je kompromis. My nejsme padlí na hlavu,“ jal se přesvědčovat Babiš. On, stejně jako Sobotka, Bělobrádek i Okamura jsou prý rozumní, takže není důvod panikařit. „A my budeme pracovat celé ty čtyři roky, abychom příští volby vyhráli a ukázali všem, že nejsme strana na jedno volební období,“ vymezil Babiš na závěr svou ambici.  

Podle Sobotky je mluvení o předčasných volbách neúctou k milionům hlasujících voličů.

„Ještě jsem zapomněl, že budeme usilovat o většinový systém, ten je nejlepší,“ vzal si ještě poslední slovo Andrej Babiš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…