Lidstvo čekají nejhlubší společenské změny, řekl Filip. Odborníci souhlasí

20.05.2012 13:41

Fakt, že lidstvo může stát na důležitém milníku svého vývoje, zaznívá v poslední době otevřeně z mnoha stran. Naposledy byla tato myšlenka vyřčena i na sobotním VIII. sjezdu KSČM. Šéf komunistů dokonce zdůraznil, že se světová ekonomika ocitla v bodě před katastrofou.

Lidstvo čekají nejhlubší společenské změny, řekl Filip. Odborníci souhlasí
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vojtěch Filip - sjezd KSČM Liberec 2012

„Mezinárodněpolitická situace od minulého sjezdu naší strany zaznamenala nevídaně bouřlivý a pro Českou republiku negativní vývoj. Celkově se projevil rozvrácením stability a ohrožením bezpečnosti ve světě. Fukujamův konec dějin - nebo-li celosvětové vítězství idejí neoliberalismu - se opravdu nekonal. Právě naopak. Mírový rozvoj civilizace začal být výrazně,  jak dosud v mírových časech nikdy v minulosti, ohrožován radikalizací globálního kapitalismu. Ten prostřednictvím této ideologicky a ekonomicky vadné teorie – neoliberalismu zahájil velké tažení na likvidaci všech sociálních kompromisů minulosti, zejména kompromisů vzešlých z vývoje po druhé světové válce a bipolárního světa. Vývoj posledních měsíců, týdnů ukázal a každým dnem ukazuje, že současná celosvětová hospodářská krize dalece překoná krizi třicátých let, protože její součástí je totální krize morální,“ řekl ve svém projevu na sjezdu komunistů předseda strany Vojtěch Filip, který v sobotu své předsednictví úspěšně obhájil.

SLEDUJEME Liberecký sjezd KSČM

Podle Filipova projevu není potřeba silných emotivních slov, ale je nutno přisvědčit ekonomickým expertům a analytikům, kteří říkají, že světová ekonomika se po završení globalizace ocitla před katastrofou.

Filip: Je třeba radikální změna systému. Na křižovatce už jsme, dodává Dolejš

„Východiskem, neboli nápravou stávajícího stavu globálního ekonomického systému, je jedině radikální změna samotného systému nebo minimálně její výrazná regulace. Z toho plyne i závěr, který sdílím, totiž to, že lidstvo v nejbližší budoucnosti čekají nejhlubší společenské změny,“ řekl mimo jiné Vojtěch Filip na libereckém sjezdu strany.

Jeho spolustraník Jiří Dolejš na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda souhlasí se svým předsedou, reagoval následně: „Svět i Evropa už na křižovatce je, nikdy už nebudou takové, jaké byly. Proto raději socializace než globální kasino – a nejprve reformní alternativy.“

Politologové varují před tím, jak ke změně dojde

Před časem o důležitém společenském milníku ve vývoji hovořili také politologové Jiří Pehe nebo Vladimíra Dvořáková. "Hrozím se toho, až lidé vyjdou do ulic, protože není žádná jiná únosná alternativa toho, co by mělo po tomto stávajícím systému následovat. Netroufám si odhadnout, co všechno se pak může stát a už teď si jen přeju, aby to, pokud je to vůbec možné, dopadlo dobře," vyjádřila se pro ParlamentníListy.cz politoložka.

A dodala, že podle ní už jsme v přímém přenosu svědkem rozpadu systému. "Nikdy jsem si nemyslela, že to budu moci takto rychle sledovat na vlastní oči i ve své zemi. Bojím se však toho, jak se bude hledat alternativa," přiznala tehdy své obavy z budoucnosti.

Paradigma moderní civilizace je vyčerpané, myslí si Pehe

Její slova i obavy potvrdil také politolog Jiří Pehe. I podle něj je hlavním problémem to, že lidé získávají pod dojmem všech dostupných informací pocit, že nemají ani ty nejzásadnější věci pod kontrolou. Vše ještě zhoršuje tlak jisté globální společenské stratosféry.

„Podíl na tom má i zřejmě prokazatelně zkorumpované politické prostředí, do toho se lidé nejen u nás, ale všude v světě najednou perou s civilizačním ohrožením, kdy se paradigma moderní civilizace vyčerpalo a lidstvo stojí na určitém rozcestníku toho, co bude dál,“ řekl politolog Pehe ParlamentnímListům.cz.

Pozor, na destruktivní vývoj

Pehe také dodal varování, z něhož vyplývá to, že by si lidstvo obecně – Čechy nevyjímaje – mělo uvědomit, že celá řada těchto faktorů bude mít na další vývoj jistě pozitivní, ale zároveň také i možný destruktivní vliv.

„Je tu obrovské riziko, že lidé budou pod tlakem nespokojenosti a frustrace hledat co nejjednodušší i zkratkovité řešení – a to je problém. U nás zatím Češi ke krajním extrémním řešením nesahají – možná i proto, že tu několik generací má v paměti hrozivý vykřičník toho, kam mohou takovéto počiny vést. Na západ od nás tato zkušenost lidem ovšem chybí, oni nepoznali totalitu ani diktaturu, a tak mohou mít k radikálním krokům přece jen blíže než my. U nás je však důležité si připomenout, že nám také už vyrostla generace, která nic zlého a nedemokratického nezažila, a proto i v ní se může posilovat jistý druh radikálnějších postupů a rozhodování. Také se to dá již pozorovat na různých skupinách i shromážděních – že to jsou právě mladí lidé, kteří stojí u jejich vzniku,“ uvedl dále Pehe.

Má miliardu a přemýšlí o novém systému

Zajímavou osobností, která se o možnosti nástupu nového systému pro ParlamentníListy.cz vyjádřila, je také buddhista a bývalý úspěšný podnikatel a manažer Libor Malý. I jemu se zdá, že současný společenský systém má vážné trhliny, a tak přemýšlí o něčem, co by ho mohlo nahradit.

Jeho životní krédo vychází z tibetského buddhismu, který v životě praktikuje. S pomocí této orientální filozofie se rozhoduje i v obchodu. Dovedlo ho to hodně vysoko, stál u zrodu a v čele společnosti, která provozuje služby na elektronickém trhu práce. Vloni v prosinci prodal tuto firmu finské skupině Alma Media za bezmála miliardu korun. Ačkoli by mohl odpočívat a užívat si peněz, pracuje na myšlence nového společenského systému, který by fungoval bez peněz.

Podle něj jsou kolem nás dnes lidé, kteří se nechtějí zapojovat do tohoto stávajícího systému, protože jim nevyhovuje, a hledají různé alternativy. Ale nemají nic, co by mohli dělat, aby je to naplňovalo.

Systém bude pracovat ještě setrvačností, ale…

„Tenhle systém má velkou setrvačnost, spousta lidí lpí na tom, co má, takže představa toho, že by se toho měli vzdát, nebo že by se to mohlo nějak zhroutit, je pro ně nepředstavitelná. I já si myslím, že tento systém setrvačnosti opravdu bude trvat ještě dlouho, a ta setrvačnost  bude prodlužovaná tím, že hodně lidí bude chtít ty majetky, co třeba tak dlouho kradli nebo opravdu pracně rozšiřovali a vydělávali na ně, zachránit. Ten náš princip v systému je totiž úplně obrácený,“ připustil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz „běh na dlouhou trať“ Libor Malý.

Zdůraznil pak známou pravdu, totiž že tento současný systém je založený na spotřebě.

„To znamená, že všichni lidi vydělávají peníze, které spotřebovávají. Ta motivace, kterou člověk má, je ta, že ten druhý něco chce a bere. Každý se snaží toho nejvíc získat. V téhle době, kdy se celý svět spojuje nebo propojuje formou Twitteru, Facebooku nebo akciovými trhy umožňujícími rychlé obchodování, tak vidíme, že se ta podstata také mění… Princip kapitalismu založený na tom, že já spotřebovávám, už není takový, protože i ta spotřeba se spojuje, všichni jsou propojení… A tak už není komu brát, protože když někomu něco vezmete, hodně rychle se to zase vrátí k vám zpátky. Proto ekonomové nyní sedí v tom Davosu a přemýšlí, jak to udělat, protože ať udělají, co udělají, vždycky se jim to vrátí zpátky. A neexistuje žádný nástroj, který by to napravil – právě kvůli té vzájemné propojenosti. Ať uděláte cokoli, vrací se to rychle zpátky a nikdy nevíte, jakou formou,“ představuje své úvahy Malý.

Pozor na vznik neuvěřitelného chaosu

„Je přirozenější následovat to spojování, než se odtrhovat. Dnes je spousta lidí úspěšných, protože jsou schopni ve sbírání věcí – mají toho hodně, ale nejsou šťastní. Proč? Protože i oni jsou obklopeni lidmi, kteří číhají na okamžik, kdy si od nich budou moci něco vzít. Žijeme ve společnosti obklopeni lidmi, před kterými se musíme strachovat, že nám něco seberou. Na tom je ten současný systém založený – každý hledí jen sám na sebe. U nás – naší myšlenky je to vyřešené tak, že místo abych já bral, tak dávám. Jak dlouho může trvat, než lidé skutečně pochopí princip nového systému? Několik generací to podle mého nebude, ale pokud si lidé neuvědomí, co je v poslední době všechno ve hře, můžeme se dostat do neuvěřitelného chaosu. Všichni si totiž myslí, že ten současný systém tu dlouho funguje, že je daný a že se nemůže rozpadnout,“ konstatuje dál pro ParlamentníListy.cz Libor Malý.

Tři ze čtyř lidí říkají, že je současný systém nespravedlivý

V únoru 2012 přinesla ČT pořad Odhalení a v něm hned několik zajímavých názorů na to, zda je současný systém na pokraji svého zhroucení. Mimo jiné v něm zazněly i výsledky průzkumu veřejného mínění. Z něj vyplynulo, že tři čtvrtiny lidí si myslí, že současný politicko-ekonomický systém není spravedlivý. A frustrace všeobecně stoupá. Na otázku, zda je možné reformovat současný systém, reagovalo 37 procent dotazovaných Čechů, s tím, že se domnívá, že je třeba současný systém zcela opustit. Jen šestnáct procent lidí pak vyjádřilo víru v to, že reforma systému je možná.

Zajímavý názor tam přednesl mimo jiné také například přední český egyptolog Miroslav Bárta. "Reforma současného systému je pouhé prodlužování agonie," řekl v diskusi. A vyjmenoval zápory toho, jak lidstvo žije. To, že se výrazně shodují s názory výše uvedeného Libora Malého, je minimálně zajímavé.

"Současný systém je založený na dravosti, bezohlednosti, individualismu. Proto mají šanci v něm uspět lidé, kteří mají takovéto vlastnosti - a podle toho pak ten vývoj společnosti můžeme vidět. V těch, co ovládají, převládá negativismus. I proto vnímáme krizi identity i u vládnoucí elity - která dává zelenou pouze jistým zájmovým skupinám, či dovoluje to, co známe i z minulosti, aby vládly a měly v rukou moc pouze vlivné rodiny, které si vlivy mezi sebou předávají," konstatoval Bárta.

reklama

autor: Alena Hechtová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…