Marasmus, smělost, holé neštěstí! Václav Klaus promluvil o další kandidatuře na Hrad a na politické scéně zavládl poplach

07.01.2019 18:39

ANKETA Měl, či neměl by Václav Klaus opětovně kandidovat na post prezidenta republiky? Exprezident v Partii na TV Prima tuto možnost nevyloučil. ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků napříč spektrem, co si o tom myslí. Zatímco Karel Schwarzenberg mluví o nutnosti „konce dědků“ v politice, místopředseda sociálních demokratů Jaroslav Foldyna se Klause staršího zastává. Čtěte i reakce Tomia Okamury, Pavla Bělobrádka, Petra Gazdíka či Vojtěcha Filipa.

Marasmus, smělost, holé neštěstí! Václav Klaus promluvil o další kandidatuře na Hrad a na politické scéně zavládl poplach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Bývalý prezident Václav Klaus byl v neděli jako tradičně hostem prvního vydání pořadu Partie na TV Prima v novém roce. V reakci na otázku moderátorky nevyloučil opětovnou kandidaturu do čela státu poté, co v roce 2023 vyprší druhý mandát Miloši Zemanovi. Přestože si exprezident svou kandidaturu představit umí, dodal, že je to ale spíš pro mladší politiky. 

Co si o možné opětovné kandidatuře bývalé hlavy státu myslí dosud aktivní politici? ParlamentníListy.cz se v rámci ankety zeptaly poslanců a senátorů napříč politickým spektrem.

Neotřelý názor na věc nabídl jako tradičně čestný předseda TOP 09, exministr zahraničí a poslanec Karel Schwarzenberg. „Souhlasím, je to opravdu pro mladší. Gerontokracie musí přestat. Tou novou krví ale nemíním mladého Klause, to by pro naši zemi bylo holé neštěstí. Je ale potřeba, aby v politice došlo k výměně generací, po Zemanovi by měl nastoupit někdo mladý. Na nás dědky to už není,“ uvedl Schwarzenberg.

Anketa

Volili byste v příštích prezidentských volbách Václava Klause staršího?

32%
11%
hlasovalo: 14699 lidí

„Je to jistě jeho právo se o tuto funkci ucházet a je otázka, zda by byl zvolen, když sám připomíná, že je potřeba hledat mezi mladšími,“ reagoval místopřeseda Poslanecké sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip.

Podle dalšího místopředsedy Sněmovny, předsedy SPD Tomia Okamury je o prezidentské volbě předčasné spekulovat. „Osobně si myslím, že by se v ní měly objevit nové politické osobnosti. Je to můj názor bez ohledu na skutečnost, že respektuji některé názory minulého prezidenta pana Václava Klause. A prezidentská volba je věcí schopnosti razantně hájit zájmy naší republiky a našich občanů, ne věku. Pan prezident Klaus tuhle schopnost stále má – v jeho případě je zde otázkou spíš minulost než budoucnost, která může panu prezidentovi ubírat body víc než věk,“ sdělil redakci Okamura.

„Nemusí jít jen o věk. Otázka je, k čemu by byl prezident, který popírá nutnost čelit klimatické změně nebo by ještě posiloval odpor k Evropské unii, aniž by byl schopen nabídnout jinou alternativu než marasmus, ve kterém se ocitla nyní s Brexitem bojující Velká Británie,“ míní poslanec ČSSD a předseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek.

Podle poslance hnutí ANO Patrika Nachera nejde o záležitost věku, ale jasných názorů. „Bez ohledu na věk nechť kandiduje člověk, který je autentickým nositelem nějakého jasného názoru, postoje, vize, a to dlouhodobě a konzistentně, nehledě na aktuální nálady či průzkumy. Takový protikandidát mi loni proti Miloši Zemanovi chyběl,“ řekl Nacher.

„Chválím pana Klause za jeho pokrok v sebereflexi,“ sdělil stručně předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Naráží tak nejspíš na Klausovo konstatování, že by měl kandidovat spíše někdo mladší. Připomeňme, že exprezident v nedávném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz pirátské politiky ostře kritizoval.

Místopředseda ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna uvádí, že jako celoživotní sociální demokrat byl vždycky zvyklý vnímat Václava Klause jako soupeře. „To však už dávno neplatí. Politický souboj současnosti není sporem o výši daní, o roli odborů či o podobě zdravotnictví. Tato dříve zásadní témata levopravých politických střetů jsou v dnešní situaci nepodstatná, a protože jsem se jich sám také účastnil, tak si snad mohu dovolit říci, že skoro až úsměvná. Dnes stojíme před otázkami a úkoly mnohem závažnějšími. V následujících letech se bude bojovat o základní principy, na kterých po staletí či možná tisíciletí stavěli naši předkové. Půjde o obranu naší národní či spíše civilizační identity před šílenstvím všech možných sociálních experimentátorů – genderisty počínaje a multikulturalisty konče. Půjde o obranu demokracie jako systému, kdy o politické moci rozhodují hlasy občanů, a ne křik všech možných menšin či zájmy nikým nevolených aktivistů. Půjde o obranu rodiny jako svazku muže, ženy a jejich dětí, půjde o zachování našich zvyklostí a tradic, o zachování bezpečí, podoby a možná samotné existence naší vlasti. Půjde ještě o mnoho dalších věcí, které jsme dodnes byli zvyklí považovat za samozřejmosti a které už bohužel samozřejmostmi být přestávají. Ve všech těchto věcech jsou mé postoje velmi blízké postojům Václava Klause. Je tomu tak proto, že jde o témata, která dalece přesahují pravolevé vnímání světa. Možná až jednou dojdeme k poznání, že jsme naši zemi, kulturu a svobodu, tedy hodnoty, které společně sdílíme, dokázali zachovat pro další generace, tak se opět začneme „zuřivě“ přít o výši daní, o roli odborů či třeba o kupónovou privatizaci... Ano, v ten okamžik se to může stát... Ale nestane se to ani o vteřinu dřív!“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Foldyna.

Šéf KDU-ČSL a poslanec Pavel Bělobrádek vidí problém v tom, jak své předchozí prezidentství Václav Klaus zakončil. „Po amnestii, kterou osvobodil i spoustu privatizačních pirátů, je to od něj více než smělost,“ napsal redakci Bělobrádek.

Podle předsedy hnutí Starostové a nezávislí a poslance Petra Gazdíka by to chtělo nové tváře s vizemi pro 21. století. „Ani bych nezakládal žádné prezidentské dynastie. Rád bych prezidenta, který bude moderátorem politické diskuse, ne tím, kdo si bude v úřadu řešit své ego,“ sdělil Gazdík.

„Hovořím-li o Václavu Klausovi vysloveně jako o prezidentovi, neměl jsem až na dva případy, které negovaly vše dobré, co udělal, nějakých zásadních výtek. Se zatnutými zuby bych pochopil jeho amnestii. Průšvihy z privatizace byly příliš veliké a kamarádů mnoho. Co mu ale nikdy odpustit nemohu, je, že nevrátil církevní restituce, snad největší loupež století, tedy hned po privatizaci. Jsem přesvědčen, že kdyby odmítl podepsat a návrh zákona vrátil Sněmovně, nebyl by znova schválen a církve by majetek lidu této země, který jí nikdy nepatřil, nedostaly. Ale to jsem se dostal jinam. Naprosto upřímně musím přiznat, že než na startovací čáře v roce 2023 vidět takové Drahoše, o jehož čestnosti kolují po internetu opravdu neradostné informace, a jemu podobné, to bych tam skutečně raději viděl Václava Klause. Už pro jeho realistické postoje k dění. A to přestože s ním souhlasím, že by tam měli stát už ti mladší. Oni přece budou žít svou budoucnost. Velmi se mi líbí vystupování Václava Klause. Mladšího! Myslím, že stát na tom startu on, měl by šanci. U mne určitě,“ reaguje na anketní otázku senátor Jaroslav Doubrava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…