Marku Bendovi se ulevilo: Jsem rád, že skončil Zemanův kabinet obskurních ministrů

01.02.2014 14:10

Jedním z parlamentních zájmových „kroužků“, na který docházejí poslanci ve svém volném čase, je ten duchovní. Jeho nejzasloužilejšími členy jsou dva dlouhověcí poslanci Jan Kasal (KDU-ČSL) a Marek Benda (ODS). Lidovecký politik tuto akci spoluzakládal už v roce 1992.

Marku Bendovi se ulevilo: Jsem rád, že skončil Zemanův kabinet obskurních ministrů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

„Zpočátku jsme se scházeli nad buchtou a kávou v mé pracovně,“ vzpomíná pro ParlamentníListy.cz Kasal, který zasedal v Poslanecké sněmovně nepřetržitě od roku 1992 až do roku 2010.

Poté převzal štafetu hlavního organizátora křesťanských setkání Marek Benda, který se jich ovšem zúčastňoval už od doby svého vzniku. Je podepsán – spolu s Helenou Langšádlovou (TOP 09) a Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) - i na pozvánce na nejbližší duchovní posezení ve čtvrtek 6. února. Tedy první v nové Poslanecké sněmovně. „Doufám, že se tato tradice uchová i do budoucna,“ zmínil ParlamentnímListům.cz.

Oba dva duchovní parlamentní hybatelé se aktuálně ocitají v opačné roli. Jan Kasal se zúčastnil úspěšného vyjednávání o nové koalici. „I když dlouho trvalo, než si to sedlo,“ domníval se. Marek Benda usedne v opozičních lavicích. „Hlavně jsem rád, že skončil Zemanův kabinet obskurních ministrů, kteří si dělali co chtěli,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz.

Přijde páter od augustiniánů

Na nejnovější duchovní setkání v poslanecké místnosti číslo 56 se jako host představí páter Juan Pronecho, farní vikář u svatého Tomáše na Malé Straně a ředitel školy svatého Augustiniana v Praze 4. „Nejdříve jsme se scházeli v mé pracovně, nyní už se akce koná drahnou řadu let v místnosti číslo 56. Vždy se pozve zajímavý host, který přednese nějaké téma, a o něm diskutujeme,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Kasal. Nemusí jít vždy o křesťanského duchovního. „Měli jsme pozvaného třeba i pražského rabína Sidona,“ upozornil.

Inspirace v zahraničí

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí

Podobné akce se konají i v jiných parlamentech, nejznámější jsou setkání v americkém Kongresu. „Začátkem devadesátých let jsem byl v americkém Kongresu, odsud jsme čerpali inspiraci. Tam mají i jednou za rok v únoru veliké až čtyřtisícové shromáždění v hotelu Hilton za účasti hostů z celého světa. Když jsem se účastnil, vždy byl přítomen prezident i viceprezident. Zažil jsem tam i Matku Terezu. U nás to máme jen v malém,“ objasnil ParlamentnímListům.cz lidovecký politik. Česká parlamentní setkání se konají vždy ve čtvrtek, zhruba po pěti až šesti týdnech, kdy se koná zasedání pléna Poslanecké sněmovny.

Tón a téma udává podle Kasala vždy pozvaný host. „Má úvodní zhruba čtvrthodinové slovo a pak je debata,“ prozradil Kasal. Většinou se podle jeho slov stočí na zodpovědnost politiků. Nebo na míru solidarity. „O co ještě všechno bychom se měli dělit s potřebnými,“ uvedl.

Za jeho poslaneckých časů se scházeli na těchto sedáncích pochopitelně nejčastěji lidovci. Ale nejen oni. „Chodili i lidé z ODS, samozřejmě Marek Benda, ale i Petr Bratský. Zúčastnil se ale i tehdejší poslanec Křeček z ČSSD, nyní kandidát na ombudsmana,“ vypověděl exposlanec. „Je to volné shromáždění, účast se mění, jak kdo má čas. Pro někoho je osm ráno moc brzy,“ vysvětlil.

Na kytaru zahrál Sváťa Karásek

Na schůzky docházeli i duchovně založení tehdejší poslanci z Unie svobody – třeba prezidentská kandidátka Táňa Fischerová. A také „písničkář“ a evangelický duchovní Svatopluk Karásek, který občas zahrál i zde na kytaru.

V roce 2010 se Kasal, a vlastně ani nikdo z jeho stranických kolegů, nedostal do Parlamentu. Hlavním organizátorem se stal Marek Benda. „Ale i já jsem tam někdy v minulém volebním období docházel,“ upřesnil Kasal. „Předtím jsem byl s výjimkou čtyř let pořád místopředsedou sněmovny. Takže jsem měl na to, abych nakoupil kafe a koláče. Teď se o tuto hostitelskou roli dělí,“ ozřejmil ParlamentnímListům.cz.

V minulém období organizátorské žezlo převzal Benda

Svoji roli v minulém volebním období, kdy chyběli lidovci, potvrzuje i Marek Benda. „Dával jsem to částečně dohromady. Lidovci sice vypadli, ale domluvili jsme se s některými lidmi z Topky i z Věcích veřejných, že budeme pokračovat dál,“ poodhalil Benda.

Zdánlivě by se dalo usoudit, že bez lidovců se poslaneckých křesťanů bude scházet méně. Benda tuto domněnku vyvrací. „Nikoli. Chodili lidé z Topky, ostatně část z nich předtím odešla právě od lidovců. Přicházeli i lidé od nás nebo i z ČSSD. Takže se podařilo udržet solidní účast,“ pochvaloval si.

Benda pokládá za svou povinnost udržet tradici patrně nejdéle trvajícího „zájmového kroužku“ Poslanecké sněmovny (na který ovšem docházejí i senátoři nebo zaměstnanci) i v tomto volebním období. „Tato tradice se drží už dlouho a doufám, že vydrží i v době, kdy tam už nikdo ze zakladatelů nebude,“ zmínil.

Hádky mezi opozicí a koalicí sem netaháme

V nové sněmovně jsou pod první pozvánkou podepsaní opoziční poslanci Marek Benda (ODS) a Helena Langšádlová (TOP 09) a koaliční poslanec a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Ale k hádkám na těchto posezením nedochází, pouze diskutujeme,“ zmínil ParlamentnímListům.cz pamětník Kasal.

Lidovci se stali součástí vládní koalice. Zatímco ODS nebo TOP 09 budou tvrdým opozičním kritikem vlády. „Podobné záležitosti jsme tam nikdy neřešili. Už taková situace nastala, v době opoziční smlouvy, nebo zase když my jsme byli ve Špidlově vládě a ODS v opozici. Tyto problémy jsme sem netahali,“ sdělil Kasal.

Na adventních snídaních se objevili i komunisté

V době rozjitřených emocí kolem církevních restitucí se nabízí otázka, zda nějaký zuřivý ateista, možná z řad komunistů, nevyčítá křesťansky založeným politikům jejich schůzky na půdě Poslanecké sněmovny. Kasal nic podobného nezaznamenal. „Dokonce se mi zdá, že na ty velké adventní snídaně někteří komunisté chodili,“ vzpomíná Kasal.

Což potvrzuje i Benda, který však adventní setkání odděluje od duchovních čtvrtků. „V době adventu dochází i řada členů vlády či předsedkyně sněmovny (myslí Miroslavu Němcovou – pozn. autora).“

Koaliční velmistr

Jan Kasal v posledních parlamentních volbách nekandidoval. Je členem celostátního výboru KDU-ČSL a ve straně má nemalý vliv. I proto byl součástí vyjednávacího týmu KDU-ČSL. Není divu. Do Parlamentu se kromě Ludvíka Hovorky dostalo jinak třináct nováčků v barvách lidovců. A pak – Jan Kasal se zúčastnil všech koaličních vyjednávání v polistopadové éře, u nichž lidovci byli. Takže má největší zkušenosti ze všech nedávných vyjednávačů. V roce 1992 a 1996 vyjednával první dvě vlády Václava Klause, o dva roky později asistoval u neúspěšných lidoveckých námluv, neb ČSSD a ODS nakonec uzavřely opoziční smlouvu. O čtyři roky později se lidovcům podařilo domluvit vládu se sociálnědemokratickým premiérem Špidlou.

Zbytečně dlouhé koaliční vyjednávání

Lišilo se současné vyjednávání s hnutím ANO a ČSSD nějak od těch předchozích? zeptaly se ParlamentníListy.cz politického veterána. „Bylo delší. Dlouho trvalo, než si to sedlo,“ uvedl. Podle něj se jako neužitečné ukázalo jednání, kdy se spolu domlouvali jen dva partneři. „Smysl to začalo mít, až když jsme si sedli všichni tři ke stolu,“ zdůraznil.

Co se týče programové shody, je Kasal dle svých slov spokojený. „Každý si svoje priority pohlídal. Doufám jen, že poroste HDP, aby se vše zafinancovalo,“ vyjádřil se Kasal v narážce nad největším otazníkem, který se vznáší nad novou vládu. Zda na své záměry bude mít dostatek peněz.

Marek Benda - poslanecký vytrvalec

Pokud je Jan Kasal politickým veteránem, jak nazvat Marka  Bendu? Věkem je sice mladší, je mu 45 let, ale na rozdíl od Kasala je v Parlamentu doposud. Už v roce 1990 zasedl do České národní rady a od roku 1993 s dvouletou přestávkou je poslancem Parlamentu České republiky. Přitom už to vypadalo, že v nové Poslanecké sněmovně nebude. Kandidoval až z 10. místa ODS, ale díky preferenčním kroužkům voličů, patrně asi i mnohdy křesťansky založeným, přeskočil některé své kolegy a v nové Poslanecké sněmovně je opět. Je možné sice Marka Bendu za mnohé kritizovat, ale jen tato skutečnost je úctyhodná.

Nevyhlašujeme program nulové tolerance

A jak vidí novou vládu, která se právě chopila moci nad Českou republikou? „Jsem rád, že začíná úřadovat politická vláda a končí Zemanův kabinet s obskurními ministry, kteří si dělali co chtěli,“ sdělil.

U nové vlády bude pečlivě sledovat její činnost. „Myslím, že se budou obtížně potkávat s realitou. Ale uvidíme. Rozhodně nevyhlašujeme program nulové tolerance. Co bude rozumné, podpoříme, co nikoliv, budeme kritizovat,“ uzavřel poslanec ODS pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…