Miliardy za IZIP pryč, zdravotní knížky žádné. Šetříme dál, zuří exministryně

13.05.2012 13:30

Jako nerentabilní se ukazuje projekt zavedení elektronických zdravotních knížek – IZIP, který už nyní přišel na 2 miliardy. S největší pravděpodobností bude proto IZIP zastaven. „Navíc by se jednalo o projekt související pouze s VZP, což je nesmysl, říká exministryně zdravotnictví Milada Emmerová, která byla od počátku zastáncem papírových zdravotních knížek, které by byly ve vlastnictví pacienta a poskytovaly přehled jemu i lékaři.

Miliardy za IZIP pryč, zdravotní knížky žádné. Šetříme dál, zuří exministryně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

„Systém IZIP tak, jak byl plánován, byl v podstatě určen pro lékaře, ale pacientům by moc platný nebyl,“ říká bývalá ministryně zdravotnictví, poslankyně za ČSSD Milada Emmerová. Podle ní by byl o hodně výhodnější a finančně méně náročný systém papírových zdravotních knížek. „Ty by byly majetkem pacienta a obsahovaly by takové základní věci, jako jsou údaje o nemoci či nemocech, předepsané léky, kontraindikace a krevní skupinu, tj. to, co je pro pacienta důležité i v případě jeho nehody nebo kolapsu, například na ulici,“ říká Emmerová pro ParlamentníListy.cz.

  • SLEDUJEME téma: IZIP

Dvě miliardy korun skončily v nedohlednu, vláda prý nemá nárok projekt uzavřít

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nechce zatím záležitost IZIP, tedy elektronické verze zdravotních knížek, definitivně uzavřít. Na to prý nemá nárok ani vláda, ale je to v kompetenci Všeobecné zdravotní pojišťovny. Definitivní rozhodnutí je prý v pravomoci správní rady VZP. „To, co my můžeme udělat přes členy správní rady VZP, kteří jsou nominováni za vládu, je jakýsi politický apel a ten jsme vytvořili tím, že jsme vyjádřili vůli, že bychom byli rádi, kdyby projekt IZIP směřoval ke konci,“ řekl ministr Heger pro portál iDnes.cz.

Podle poslankyně Emmerové však zdravotnické knížky mají smysl. Zavedení papírových zdravotních knížek na Slovensku prý názorně ukázalo, že došlo k výrazné úspoře peněz za léky. „Je třeba si uvědomit, že pacient může brát najednou maximálně 6 léků. Jinak už může jít o otravu organismu,“ konstatuje poslankyně, která je ve svém „civilním“ povolání lékařka. Zdravotní knížka prý proto dokáže umožnit lékaři nejen správnou volbu léku s ohledem na ty, které už pacient bere. „Lékař se může spojit s kolegou a domluvit se s ním na vysazení nebo nahrazení určitého léku, podle nejaktuálnější potřeby pacienta, aniž by docházelo k nevhodným kombinacím či přemrštěnému počtu užívaných léků,“ konstatuje pro redakci poslankyně.

Uzavřete to, než to bude stát ještě víc, říká Emmerová

Bývalá ministryně je pro ukončení projektu IZIP. Podle ní to nesplňuje hlavní kritérium, a to je zlepšení kvality péče o pacienta. „Dvě miliardy korun daňových poplatníků proletěly komínem,“ stýská si poslankyně. Za ty peníze by už podle ní mohly papírové knížky dávno fungovat. „Těch peněz je hrozná škoda, už dávno mohly posloužit pacientům. Čím déle se to potáhne, tím více peněz to bude stát,“ rozčiluje se Emmerová. Jen doufá, že daňové poplatníky nebudou stát další miliardy soudy a arbitráže, v souvislosti s ukončením smluv na IZIP. "V době, kdy se stále apeluje na lidi, že se má šetřit, mi připadá opravdu jako výsměch, že vyhozené dvě miliardy vlastně nikomu nevadí," rozčiluje se Emmerová.

Lékaři se obávají, že zdravotní knížky pro lidi by zvýšily kontrolu jejich práce

Ministr Heger zvažuje, že by se systém IZIP překonvertoval na systém, který by byl levnější (podle portálu iDnes.cz ho už provozuje Ministerstvo vnitra), sloužit by měl ale opět jen lékařům. „Zásadní rozdíl v postoji ke zdravotním knížkám mezi mnou a panem ministrem Hegerem je, že papírové knížky, které navrhuji, slouží i pacientům, zatímco elektronická verze má sloužit pouze lékařům,“ říká Emmerová. "Kolik seniorů se asi dostane k internetu, aby se podívali na záznam. A k čemu jim to asi bude, když to potřebují mít u sebe," ptá se Emmerová

Papírové knížky by byly podle ní podstatně levnější a pro lidi přehlednější. „Je ale pravda, že to někteří lékaři vnímají jako kontrolu své práce. Není tomu sice tak, ale i kdyby tu určitá kontrola byla, nevidím v tom nic špatného,“ konstatuje ParlamentnímListům.cz poslankyně. Dobrý lékař by se podle ní rozhodně neměl čeho obávat. Klíčové podle ní ale je, že by se nejen ušetřilo na penězích, ale prospělo by to především zdraví pacientů, protože by nedocházelo k předávkování zbytečným množstvím léků a záchranná služba by měla okamžitě všechny nejdůležitější informace po ruce. „Hlavně, ať se to už někam pohne. Takto z toho nemá prospěch nikdo, možná jen kromě nějaké skupinky vyvolených,“ konstatuje Emmerová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…