Miliony z Úsvitu tekly do dvou společností. Máme smlouvy, které neměly spatřit světlo světa

19.03.2015 16:37

Podle zjištění ParlamentníchListů.cz šly v posledních měsících milionové položky z účtu opozičního hnutí Úsvit na dvě pražské společnosti: ATM, a. s. a 10 minutes, s. r. o. Faktury, které naše redakce viděla, naznačují, že by mohlo jít o ekonomické transakce ve prospěch Tomio Okamury.

Miliony z Úsvitu tekly do dvou společností. Máme smlouvy, které neměly spatřit světlo světa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Dne 30. listopadu loňského roku tak v rukách tajemníka Úsvitu skončila faktura na 496 100 korun. Za co? Na základě oboustranně odsouhlaseného protokolu za poradenské služby. A čeho se týkaly? Šest hodin zabraly podklady pro komentované Události České televize, dvanáct hodin stál návrh petice španělskému parlamentu za samostatnost Baskicka. Nejvíc z fakturované částky, rovných čtyřiašedesát hodin, pak společnost ATM, a. s. účtuje za "přípravu návrhů vyjádření k zákonu o rozpočtu ČR pro prosincovou schůzi PSP“. Suma sumárum, 410 tisíc bez DPH, tedy rovných 5 tisíc za hodinu. Za čtyři a půl hodiny práce tak společnost získala průměrnou mzdu jednoho Čecha.

Tato částka, 5 tisíc za hodinu, odpovídá i smlouvě mezi Úsvitem přímé demokracie a společností ATM. V ní mimo jiné stojí, že "cena plnění znamená cenu, kterou bude hradit objednatel poskytovateli za služby, přičemž cena jedné hodiny poskytovaných služeb činí 5 000 Kč bez DPH“.

Naprosto shodně je koncipována a připravena i smlouva a dodatek se společností 10 minutes, s. r. o. Jediným rozdílem je hodinová taxa. Ta šla z pěti tisíc na čtyři tisíce. Pokud se ovšem podíváme na detaily faktury, jakoby z oka vypadly výše popsanému principu. 10 minutes, s. r. o. fakturuje za období od 1. do 20. listopadu 2014 například za "návrh odpovědi ParlamentnímListům.cz ohledně vyjádření M. Zemana v ČRo“ čtyři hodiny práce, tedy rovných 16 tisíc + adekvátní DPH. Doplňme, že Úsvit přímé demokracie není plátcem daně z přidané hodnoty. Další uvedenou položkou je "návrh odpovědi pro ČTK ohledně omezení pravomoci prezidenta“. Za deset tisíc, takže dvě hodiny práce. Jak vypadá výsledek této poradenské činnosti?

V případě návrhu odpovědi pro ParlamentníListy.cz se jedná o tento text. Obsahuje 265 slov a zabírá necelou stránku. Mnohem zajímavější je přepočet u položky "příprava návrhů vyjádření k zákonu o rozpočtu ČR pro prosincovou schůzi PSP“, která autorovi zabrala shora uvedených 64 hodin. Výsledkem jsou dvě strany, 1828 slov. Tato zpráva vyšla Úsvit přímé demokracie na 387 200 včetně DPH. Jedno slovo stálo 212 korun.

"Měl jsem o tomto verbální informaci, ale nemám k tomu žádné doklady,“ sdělil na přímý dotaz poslanec Jiří Štětina, který v současnosti provádí kontrolu hospodaření Úsvitu. Další dva poslanci, kteří si v této souvislosti nepřáli být jmenováni, ParlamentnímListům.cz sdělili, že obecná teze zní, že peníze šly tímto způsobem na současného předsedu Úsvitu Tomio Okamuru. "Důkazy ani bližší informace zatím nemáme, proto vše zůstává v rovině spekulací, i když se zdají být velmi konkrétní, podezřelé a extrémně nemorální,“ dodal jeden z volených zastupitelů.

Co dalšího zajímavého tyto společnosti Úsvitu, aniž by o tom někdo z poslanců věděl, fakturovaly? Návrh odpovědi pro ParlamentníListy.cz ohledně vyjádření N. Eisena v souvislosti s Havlem za dvacet tisíc: "Šéfové pana Eisena se při odhalení Havlovy busty shodli, že Havlův odkaz byl život v pravdě. Ačkoli sám prezident Havel také občas pravdou nežil, neznamená to, že to není dobré krédo. Žít v pravdě znamená nemlčet o zločinech kohokoli včetně vlád USA, včetně fašistů na Majdanu, včetně vlád EU. Zastat se člověka, lidí, nebo ženy, která je většinou ostrakizována v pravdivé věci, je pragmatiky moci vnímáno jako blbost, ale je to potřeba jako soli. Jednou takovou podporu může potřebovat každý z nás a slušnost se neměří přitakáváním, ale vůči lži a zlu.“

"Počkejte, to si děláte srandu? Nic takého jsem nevěděl, a jestli k něčemu takovému docházelo, tak je to absolutně nepřijatelné a neakceptovatelné. Absolutně jste mě teď šokoval. Já nemám slov, je to největší šok. Předsednictvo teď řeklo, že chce o platbách vědět, ale tam mělo jít o servis na poslance. To, co jste mi řekl, že tam jsou honorované odpovědi pro média, tomu nemůžu uvěřit,“ uvedl naší redakci šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch. Kdo za značně nadstandardními smlouvami stojí? Tajemník Úsvitu má jasno. "Ani s jednou ze společností jsem nikdy neměl žádný osobní kontakt, veškerou komunikaci obstarával předseda Tomio Okamura, který obě společnosti přivedl a řekl, že to budou tyto dvě firmy, kterým se bude fakturovat. Já jsem s tím nemohl nic dělat, neměl jsem na vybranou," řekl pro ParlamentníListy.cz Jan Zilvar, tajemník Úsvitu. Naší redakci se zástupce zmíněných společností opakovaně nepodařilo kontaktovat.

Tomio Okamura veškerou odpovědnost odmítá s tvrzením, že Úsvit prošel auditem a auditor žádné nepřístojnosti nezaznamenal.

Hnutí Úsvit se téměř před měsícem od Tomio Okamury distancovalo. Deset ze 14 členů poslaneckého klubu totiž podpořilo založení nové politické strany pro hájení národních zájmů. Podporu návrh získal i v předsednictvu a na celostátní konferenci strany. Okamura jednotlivé poslance vyzývá k rezignaci. "Chceme vyzvat tyto členy, kteří podporují vznik nové politické strany, aby opustili hnutí Úsvit, a dále chceme vyzvat ty poslance, kteří tento politický puč podporují, aby se vzdali svých mandátů,“ sdělil naší redakci

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…