Miloš Zeman je daleko, ale zase naštve novináře a aktivisty. Kvůli čemu tentokrát? Ano, padlo jméno Dienstbier, ale to není nejzásadnější

17.09.2015 11:40

Prezident Miloš Zeman splnil svůj slib a při rozhovoru se svým ázerbajdžánským protějškem Ilhamem Alijevem otevřel téma opozice v zemi. Vzhledem k tomu, že se uskutečnil mezi čtyřma očima však jeho obsah prozradit nemohl. K tématu uprchlíků přiznal, že ho napadla stejná myšlenka jako ministra vnitra Milana Chovance, který se pozastavil nad tím, zda má ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier tak velký byt, když hovoří o možnosti přijmout u nás až patnáct tisíc migrantů.

Miloš Zeman je daleko, ale zase naštve novináře a aktivisty. Kvůli čemu tentokrát? Ano, padlo jméno Dienstbier, ale to není nejzásadnější
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman v Baku při obědě s bývalými ázerbajdžánskými studenty v Československu

Anketa

Kterého člena vlády byste nejraději odvolali?

2%
3%
0%
1%
0%
5%
hlasovalo: 5262 lidí

Nebyl důvod se v Ázerbajdžánu setkávat s představiteli opozice. Českým novinářům to v Baku řekl prezident Miloš Zeman. Toho čeká poslední bod programu oficiální návštěvy a návrat do Prahy. „Mohu vás ujistit, že o problému, o kterém mluvíte, jsem hovořil mezi čtyřma očima s prezidentem Alijevem. Řekl jsem své stanovisko, prezident Alijev zase řekl své. Jistě pochopíte, že to byl rozhovor mezi čtyřma očima, tedy rozhovor, který se publikuje za dvacet let. Vypadáte mladě, za dvacet let vám bude asi padesát, takže se o obsahu tohoto rozhovoru dozvíte. Ale splnil jsem svůj slib a skutečně jsem toto téma otevřel,“ odpověděl Miloš Zeman na dotaz redaktora Českého rozhlasu, zda řešil i téma lidských práv či opozice.

A setkal se prezident s nějakým představitelem opozice? „Můj program byl tak nabitý, že jsem neměl možnost setkat se s některými představiteli opozice. Vím, že tito představitelé existují, vím, že opoziční strany jsou poměrně roztříštěné. Protikandidát prezidenta Alijeva dostal v prezidentských volbách asi pět procent hlasů. Je zajímavé, že i pan prezident Alijev se s těmito opozičními lídry setkal, takže není důvod, abych se kromě ázerbajdžánského prezidenta s nimi setkal také,“ reagoval český prezident.

Hlavní námitka proti kvótám je, že uprchlíky u nás nemůžeme držet násilím

Miloš Zeman pro svůj český mediální doprovod komentoval i aktuální nepříjemnost europoslance Pavla Teličky z hnutí ANO. Telička se do Ázerbajdžánu chystá a kvůli současným roztržkám Evropského parlamentu a ázerbajdžánského parlamentu mu byla zrušena část programu. „Co se týče pana Teličky, je to, jako když se k vám někdo hlásí. Říká se: Host do domu, Bůh do domu. Ale je také opačné přísloví: Host do domu, hůl do ruky. Zdá se, že v případě pana Teličky se Ázerbajdžán řídil tím druhým příslovím,“ konstatoval prezident.

Stanovisko Pavla Teličky ZDE

Došlo i na téma uprchlíků. V případě prohlášení ministra Dienstbiera, že můžeme přijmout až patnáct tisíc uprchlíků, jen prezident podpořil názor ministra vnitra Milana Chovance, který se zeptal, zda-li má v tom případě Jiří Dienstbier tak velký byt. A kvóty? „Moje základní námitka vůči kvótám zní, že uprchlíky u nás nemůžeme držet násilím. Když chtějí uprchlíci do Německa, nebo do Švédska, ale především do Německa, tak v rámci schengenského prostoru do toho Německa stejně nakonec půjdou,“ uvedl Miloš Zeman.

Do dobrovolných kvót by si měla Česká republika započítat i přijaté Ukrajince

Takže hra na kvóty je podle jeho názoru simulací jakéhosi násilného rozmístění uprchlíků. „Shodně s českou vládou zastávám názor, že uprchlíky je třeba umísťovat na základě principu dobrovolnosti. A můj samostatný názor, který jsem s českou vládou ještě nekonzultoval, je, že do dobrovolných kvót by měli být zahrnuti i Ukrajinci, protože i Ukrajinci jsou uprchlíci a svým způsobem uprchlíci i nám blízcí, ať už svým původem nebo pracovitostí,“ sdělil prezident v Baku po prohlídce Muzea státní vlajky.

Poslední den návštěvy Ázerbajdžánu se prezident Miloš Zeman také podíval na ropný terminál a v závěru poobědval s bývalými studenty v Československu. Odpoledne se Miloš Zeman vrací do České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…