Na Bagdád, na Bagdád! Schwarzenberg se vysmál Zemanovi, který je odhodlán bránit naši zemi se zbraní v ruce

24.07.2015 17:55

ANKETA Prezident Miloš Zeman se v odpovědích na dotazy čtenářů ParlamentníchListů.cz vyjádřil, že pokud by k nám vstoupili islamisté, je podle svých slov odhodlán jít bránit svoji zemi se zbraní v ruce. Vzhledem k současné uprchlické krizi by prezident považoval za rozumné, aby naše hranice střežila armáda. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg si v reakci na Zemanova slova vzpomněl na slavný Švejkův výrok, který upravil po svém. Poslanci za ANO Jiřímu Zlatuškovi se vybavil Karel Čapek. Naopak Tomio Okamura s hlavou státu souhlasí.

Na Bagdád, na Bagdád! Schwarzenberg se vysmál Zemanovi, který je odhodlán bránit naši zemi se zbraní v ruce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Na základě čeho jste s vládou usoudili, že by naše země měla přijmout uprchlíky? Zajímalo by mě, jestli vláda uvažovala nad tím, že občané v naší republice uprchlíky nechtějí, máme strach o naše děti i o ostatní členy našich rodin. Kriminalita stoupne a já bych chtěla vědět, jak ochráníte občany ČR před tím, aby nás ti cizinci neutiskovali a nediskriminovali stejně jako naše romská menšina, která dostává všechno, a my na její úkor trpíme,“ dotazovala se jedna ze čtenářek ParlamentníchListů.cz Miloše Zemana.

Zeman: Pokud islamisté vstoupí do ČR, vezmu do ruky pušku

A prezident ji okamžitě upozornil, že nemá správné informace. „Mýlíte se hned v první větě své otázky. Vláda možná souhlasila s dobrovolným přijetím uprchlíků, ale já jsem s tím nikdy nesouhlasil a svůj názor si zachovávám. Něco úplně jiného jsou ukrajinští Češi, jejichž repatriaci jsem naopak podporoval, ale vždy jsem vystupoval proti přijímání uprchlíků z islámských zemí. V odpovědi na vaši otázku: ‚co navrhuji proti uprchlickým vlnám?‘ – řekl jsem, že bych považoval za rozumné, aby naše hranice začala střežit armáda, protože to je v případě nebezpečí koneckonců úkol každé armády,“ odpověděl Miloš Zeman

„Pokud by islámští radikálové vstoupili masivně na naše území, předpokládám, že vy i já bychom vzali pušku do ruky a šli bychom bojovat, ale větší nebezpečí v této chvíli vidím v uprchlické vlně, která se nemusí nutně skládat jenom z islámských radikálů. A zde jsem řekl, že by hranice naší republiky měla bránit armáda. A konečně, pokud hrozí nebezpečí islámského terorismu, podobně jako se to stalo v Paříži, v Kodani, v Londýně nebo v Madridu, tak to už není věc armády, ale věc policie a věc tajných služeb, aby preventivně takové akci předešly. Jinak vám doporučuji podpořit myšlenku dobrovolných záloh, o nichž jsem nedávno jednal s velením naší armády. Velmi bych si přál podstatné rozšíření těchto dobrovolných záloh a nic vám nebrání, abyste se i vy do nich přihlásil,“ uvedl dále Zeman v jedné ze svých dalších odpovědí čtenáři. 

Své dotazy můžete Miloši Zemanovi pokládat ZDE:

Seďa: Prezident nemá pravdu, jeho odpovědi nemají mít nádech populismu

A co na to poslanci? Antonín Seďa (ČSSD) podle svých slov rozumí tomu, že pan prezident používá ve svých odpovědích hodně zjednodušení. „Nicméně i tyto odpovědi by měly odpovídat realitě a neměly by mít nádech populismu. Chci pouze upozornit, že ČR je součástí schengenského prostoru, a tudíž ochranu jeho vnějších hranic zajišťují jiné země. My zajišťujeme ostrahu mezinárodních letišť. A co se týká armády, pak pan Zeman pravdu nemá. Vnitřní bezpečnost zajišťují bezpečnostní složky, a nikoliv ozbrojené sily. Ty mohou být povolány v krizových a v zákonech předem definovaných případech,“ sdělil ParlamentnímListům.cz člen sněmovního výboru pro obranu.

Benešík: Vždyť je vrchním velitelem armády

Poslanec KDU-ČSL, předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti a člen podvýboru pro migraci a azylovou politiku Ondřej Benešík v reakci pro ParlamentníListy.cz. připomněl, že prezident je vrchní velitel ozbrojených sil, a pokud by bojoval se zbraní v ruce, chyběl by pochopitelně u velení. „Myslím si proto, že od hlavy státu je to špatný nápad, protože v rámci svých kompetencí by měl úplně jiné povinnosti vyplývající z Ústavy ČR. Ale chápu, že na určitou část elektorátu to asi zabírá a zní to dobře, ale v praxi je to úplný nesmysl,“ řekl s úsměvem.

V souvislosti se Zemanovou odpovědí, že by považoval za rozumné, aby naše hranice začala střežit armáda, protože to je v případě nebezpečí úkol každé armády, Benešík podotkl, že ČR je součástí schengenského prostoru a že jsme tranzitní zemí, přes kterou se uprchlíci snaží co nejrychleji projít do dalších zemí, především do Rakouska nebo Německa. Vyvolávat dojem, že se sem snaží dostat desetitisíce uprchlíků, nepovažuje tudíž za adekvátní současné situaci. Dodal, že se dnes zapomíná na podstatně větší vlny uprchlíků z Pákistánu, Asie, ale i Afriky, které k nám proudily především v devadesátých letech. Podle něj jsme tehdy situaci zvládli i bez použití armády, ovšem státy jako Itálie či Řecko dnes své azylové povinnosti podle Benešíka dostatečně neplní.

Podobné stanovisko zaujal poslanec ODS Radim. F. Holeček. „Předpokládám, že tu ‚zbraň v ruce‘ pan prezident myslel spíše symbolicky. Jako vrchní velitel naší armády by v případě jakéhokoliv vojenského konfliktu měl především plnit roli, která k tomuto úřadu přísluší. A co se týče potřeby vojenského střežení našich státních hranic, nemám v tuto chvíli pocit, že by to bylo třeba. Nicméně pokud by se situace nějak významněji vyostřila a hrozilo by například, že nad pohybem uprchlíků v rámci naší republiky ztratíme kontrolu, byly by i takové úvahy na místě. Ale jak říkám, v tuto chvíli bych takové opatření nepovažoval za přiměřené," vyjádřil svůj postoj Holeček. 

Zlatuška: Představil jsem si Mynáře převlečeného za matku…

ParlamentnímListům.cz zaslal svůj pohled na věc také poslanec hnutí ANO Jiří Zlatuška. „Když jsem četl vyjádření prezidenta Zemana o tom, jak by se chopil pušky, vybavil se mi Karel Čapek a představil jsem si Mynáře převlečeného za matku, jak přichází k Zemanovi s puškou nabitou jedním slepým (pro jistotu!) nábojem, pušku tiskne Zemanovi do ruky a s pohledem přes okna Pražského hradu, patřícím někam k tušenému toku Dunaje, dává patetický pokyn: ‚Jdi!‘ (načež zůstává spolu s Nejedlým střežit Zemanův odkaz na opuštěném Hradě a sbírat výkupné na vysvobození prezidenta z otroctví někde v daleké Arábii). V trochu vážnější podobě mi prezidentovo šíření strachu, paniky a sobectví připadá jako neodpustitelná nehoráznost. Jsme země, ze které během komunismu uteklo podle některých odhadů téměř půl milionu utečenců. Miloš Zeman, zdá se, zapomněl na drobnost, že to byli střelci totalitního režimu, kteří utečencům bránili k cestě ke svobodě i bezpečí, nikoli že by armády demokratických států běžence hnaly se zbraněmi v rukou zpět do útlaku,“ napsal.

Zlatuška také připomněl, že je viceprezidentem americké charitativní organizace, kde se jeho předchůdci zasloužili o vyjednání kvót pro uprchlíky z Československa i změnu americké azylové legislativy, přičemž prý celkem přispěli k záchraně dobrých 125 tisíc utečenců nejen z Československa, ale i Ugandy nebo jihovýchodní Asie. „Za prezidentovy aktuální představy o střílení se jako občan i z tohoto hlediska hluboce stydím,“ doplnil Zlatuška.

Po vystřízlivění z pověr a strachu Zlatuška doporučuje alespoň prostudování údajů ze zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, ze které vyplývá, že skutečně jde o lidi i děti v nouzi a že například s ohledem na kvalifikaci a schopnost uplatnit se je zastoupení vysokoškoláků mezi nimi vyšší než v současné české populaci. „Počty běženců ani jejich náboženství pro naši zemi nepředstavují žádné reálné ohrožení kromě aktivizace latentní xenofobie nebo čecháčkovství, kde prezidentova vyjádření jen přilévají do ohně,“ sdělil také Zlatuška.

Gazdík: Bude-li nejhůř, budu mu rád osobně krýt záda

Místopředseda Poslanecké sněmovny a zastupující předseda STAN Petr Gazdík dodává: „Jsem opravdu zvědav, koho by pan prezident reálně se zbraní v ruce ubránil. Pokud se tak ale stane a bude-li nejhůř, budu mu rád osobně krýt záda!“

Schwarzenberg: Na Bagdád, na Bagdád!

„Pokud jsem správně informován, je ještě několik nárazníkových států mezi námi a IS. Takže nehrozí, že by za málo let náš chorý prezident musel volat z vozíčku: ‚Na Bagdád, na Bagdád!‘,“ reagoval pro ParlametníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg parafrází známého výroku dobrého vojáka Švejka, který z kolečkového křesla mávajíc přitom holemi volal: „Na Bělehrad!“

Fiedler: Prezident, který je schopný si ublížit i na koberci…

Vyjádřil se také poslanec Úsvitu Karel Fiedler. „No, prezident, který je schopen si ublížit i na koberci, a jak jsme občas viděli, při chůzi ne vždy zvládne udržet správný směr, by zbraň do ruky určitě brát neměl – mohl by být nebezpečný i vlastním řadám. Zato jeho slovní střelba je často mnohem účinnější a přesnější. Proboha a k čemu jinému by také (především) měla armáda být než k ostraze hranic? K převážení koníků do Mongolska je opravdu zbytečná a k tomuto účelu poněkud dost drahá!“

Okamura: Proti vetřelcům jsme povinni se bránit i se zbraní v ruce

Nezařazený poslanec a předseda SPD Tomio Okamura s prezidentem souhlasí. „Pan prezident mi mluví z duše. Proti jakémukoli vetřelci jsme povinni bránit svou zemi i se zbraní v ruce. A bezpochyby je nutné ihned na maximum zvýšit ostrahu hranic, protože denně k nám hranicí přecházejí desítky i stovky nelegálů. Ty, co odchytne policie, jsou jen špička ledovce a je třeba říci, ať se dlouho neutěšujeme myšlenkou, že jsme jen tranzitní zemí. I u nás muslimských imigrantů přibývá a už dnes si do České republiky zvou rodinné příslušníky, kteří mají pak nárok na trvalý pobyt a opět na to, pozvat další rodinné příslušníky. A až řekne Německo stop, tak budou zůstávat u nás. Je třeba urychleně změnit zákony a zastavit neuvěřitelnou benevolenci v udělování povolení k pobytu. Prosazuji nulovou toleranci imigrace, jelikož se vše děje na úkor sociálního zabezpečení pro naše seniory, handicapované a naše rodiny s dětmi. Imigrace způsobí velké sociální problémy, což naše vláda odmítá vidět,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Okamura. 

Filip: Vojenská reakce je poslední možností

Předseda komunistů Vojtěch Filip konstatoval, že uprchlická krize a její řešení, vyhrocení či zmírnění jsou předmětem různých úvah. „Podle mého názoru je ale důležité hledat řešení diplomatická a zejména investiční v zemích původu. Vojenská reakce je pak poslední možností, o níž bychom měli uvažovat, předcházet by měly všechny shora uvedené varianty,“ pravil.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: Petr Kupka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…