Na důchodový účet mohou plynout dividendy od firem ovládaných státem

09.11.2011 17:11

Sněmovna schválila zákon, který umožní zapojit příjmy státu z privatizace a z dividend státem ovládaných firem do důchodového systému. Jde o novelu zákona o zrušení někdejšího Fondu národního majetku. Zákon sněmovně předložil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a poslanec ODS Marek Benda. Nyní dostane předlohu k posouzení Senát.

Na důchodový účet mohou plynout dividendy od firem ovládaných státem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

Návrh měl současně za účel odebrat vládě možnost rozhodovat o tom, že tyto peníze, uložené na zvláštním privatizačním účtu, může použít i na některé jiné účely. Dosud jí zákon umožňuje takto přesouvat peníze například do fondu dopravy, fondu bydlení, Státního fondu životního prostředí nebo například "na podporu záchrany klenotů naší národní identity". 

Důchodový systém má vedle dnešní novely posílit zejména zvýšení dolní desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty příští rok na 14 procent, které má státu navíc vynést víc než 20 miliard korun. U této položky ale ministr financí Miroslav Kalousek ujistil, že půjde výlučně na důchody.

Poslanci přijali pozměňovací návrh poslance vládních VV Michala Babáka, který zachová možnost vládě používat peníze i na dotace do fondů dopravy a bydlení.

Ministr Kalousek ale vysvětloval, že Babákův návrh jde nejen proti programovému prohlášení současné vlády, ale i proti závazkům minulých vlád. Proto prohlásil, že pro tento návrh bude hlasovat "s hlubokým odporem", protože, jak se prý dozvěděl, je schválení tohoto návrhu podmínkou pro to, aby VV podpořily zákon jako celek. 

Poslanci také schválili:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…