Nejsme debilové. ODS se bouří proti Nečasovi

19.08.2012 16:55

Předseda ODS a premiér Petr Nečas u části kolegů z ODS nevyvolal vůbec nadšení, když odpůrce zvyšování daní byť nepřímo označil za debily. Někteří to považují dokonce za skandální.

Nejsme debilové. ODS se bouří proti Nečasovi
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Premiér Petr Nečas i nadále odmítá myšlenku, že by stáhl návrh na další zvýšení DPH. „To by byl krok za hranicí politické a ekonomické hlouposti, to už je na hranici politické a ekonomické debility... Byl by to signál finančním trhům, že ustupujeme od naší konsolidační strategie kvůli pár desetinkám procenta ekonomického růstu. Ať si to někdo udělá, ale to bude jiná vláda s jiným premiérem. S tímto premiérem nikdy,“ řekl premiér v rozhovoru pro LN.

Ekonomická sebevražda

Prezident Václav Klaus, který sám zvyšování daní vládou kritizoval, na Nečase reagoval ve vyjádření pro MF Dnes a zvyšování daní označil za sebevraždu.

„Je to výrok absurdní, těžko pochopitelný, skoro se mi nechce věřit, že ho učinil. Kdybych chtěl jeho slova parafrázovat, namítl bych, že je naopak na hranici politické a ekonomické sebevraždy v této době daně zvyšovat. Říkám to nerad, protože je jistě známo, že až dosud jsem se ve svých výrocích k hospodářské politice vlády velmi mírnil. Diktovala mi to elementární loajalita jak k ODS, tak k Petru Nečasovi, ale i moje premiérská zkušenost s obtížemi koaličního vládnutí. Tuto siláckou rétoriku premiéra Nečase však přijmout nemohu. K ekonomické podstatě problému jsem se již vyjádřil mnohokrát a nemám, co bych k tomu teď ve zkrácené formě přidával. Myslím si, že v obou případech – jak ve věci samé, tak ve způsobu jejího prosazení – dělá pan premiér fatální chybu,“ uvedl Klaus.

Na Nečase reagoval i poslanec ODS Petr Tluchoř: „Místo věcné diskuse nazvat všechny kritiky zvyšování daní ekonomickými debily, to není důstojné premiéra ČR. Přitom mezi těmi ekonomickými debily jsou kromě řady členů ODS včetně mě i prakticky všichni ekonomičtí experti a rovněž prezident, ekonom a bývalý předseda vlády a ODS Václav Klaus.“

ParlamentníListy.cz oslovily i další občanské demokraty s dotazem, zda souhlasí s výrokem premiéra, nebo jeho vyjádření považují za přehnané. Některé politiky ODS Nečas formou svého výroku naštval. Některé zlobí i jeho obsah.

Oponenta nazvat debilem může jen debil

„Premiérovo prohlášení považuji za přímo skandální,“ ohradil se senátor Jiří Pospíšil. „Slovo debil je podle mě velmi nevhodné, stejně je nevhodné to přirovnávat k sebevraždě,“ ohradil se vůči premiérovi i prezidentovi první místopředseda Senátu a kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka.

„Nesouhlasím s premiérem a jeho prohlášení není jen přehnané, ale neslušné až drzé. Oponenta nazvat debilem může jen debil,“ zlobil se nestranický senátor zvolený za ODS Zdeněk Schwarz.

I nejvěrnější z nejvěrnějších

Nečase kritizují i ti, kteří patřili vždy k němu nejloajálnějším. „Jsem vyjádřením pana premiéra zděšen. Tak přehnané expresivní vyjádření bych očekával spíš od ministra Kalouska, na což už jsme si zvykli. Nejde však o překvapivě drsné zaškatulkování nás, kteří v prospěšnost nízkých daní věříme. S tím se jistě nějak vyrovnáme. Jde o samotný obsah: rezignaci na osvědčenou politiku ekonomického liberalismu, nízkých daní, rozšiřování prostoru pro podnikání, tedy politiku v Česku úspěšně obhajovanou pouze ODS. Nepřeceňuji formu, jak to pan premiér řekl, ale za burcují považuji obsah toho, co řekl,“ řekl redakci evidentně rozzlobený europoslanec Ivo Strejček.

Podobně reagoval i europoslanec Hynek Fajmon, kterého podobně jako Strejčka Nečas před časem označil jako sobě ideově velmi blízkého. „Nesouhlasím s premiérem. Jeho vyjádření je nepřijatelné. Kladu si otázku, čím je to způsobené. Napadá mě jen, že je to důsledek současných veder,“ nebral si servítky Fajmon, který má podobně jako Strejček blízko ke Klausovi.

ODS si nabíhá na vidle a krvácí

S Nečasem nesouhlasí také Boris Šťastný, který patří k nejvýraznějším odpůrcům zvyšování daní v poslaneckém klubu ODS.

„V minulosti jsem opakovaně upozorňoval na to, že zvyšování daní navíc v době krize je velmi nebezpečné. Pro daňový balíček jsem hlasoval jen proto, že bylo dáno závazné hlasování. Nerozumím tomu, proč Petr Nečas tolik bojuje za daňový balíček Miroslava Kalouska. To je Kalouskův boj. Čili bych takovým prohlášením rozuměl, kdyby je pronesl ministr financí. Souhlasím s prezidentem Klausem a nerozumím tomu, proč pan premiér takto vyhrotil debatu i tvrzením, že v případě neschválení padne vláda, když je to návrh pana Kalouska. ODS si takto bohužel jen nabíhá na vidle a krvácí, když zaštiťuje šílené nápady někoho jiného. My jsme takové zrůdnosti v programu nikdy neměli a nikdy jsme je nehlásali,“ řekl redakci Šťastný.

Loajální debil

I poslanec Aleš Rádl, který se v rámci koaličního kompromisu s daňovým balíčkem smířil, je z Nečasova výroku na rozpacích. „Jsem z toho označení těch, kteří některé ekonomické souvislosti vnímají odlišně, trochu rozpačitý. Já sám se považuji v souladu s tím, jak ODS na politické scéně působila kdykoli v minulosti, za příznivce nízké míry zdanění, štíhlého státu a omezeného státního dirigismu, což všechno spolu úzce souvisí. Vládní daňový balíček jsem v předkládané podobě přesto loajálně podpořil, ačkoli stále ještě nevím, jaké vládní agendy budou následně omezeny, které úřady budou zrušeny, do čeho se stát přestane vměšovat,“ uvedl Rádl.

„A vlastní předložený daňový návrh podle mě chybně opouští myšlenku, že některé ekonomické aktivity mají být preferovány, a nahrazuje ji křesťansko-sociální solidaritou. A v otázce DPH nesleduje dlouhodobý předvídatelný trend sbližování obou sazeb. Předkládaný návrh má aspoň to pozitivum, že nezvyšuje celkovou míru zdanění. Ti, kteří za ODS mohli ještě vést nějaké vážné koaliční jednání o dalších úpravách tohoto návrhu, tuto možnost označili za nereálnou, takže bylo nutné přijmout návrh takový, jaký je. Svůj názor na to, jakou míru a formu zdanění má prosazovat moje vláda, jsem si ale nadále ponechal a nezbývá mi tedy asi než se ve světle posledního vyjádření svého premiéra považovat za něco jako loajálního debila,“ povzdychl si Rádl.

Oprsklý Nečas

„Každý, zvláště vysoce postavený politik by měl umět obhájit své názory pomocí slušných a neurážlivých výrazů. Použitím slova debil v hanlivém významu pro nositele jiných názorů snížil pan premiér hlavně argumentační váhu svých vlastních myšlenek,“ míní senátor Karel Šebek.

„Považuji to za velmi neslušné a nevhodné," reagoval na Nečasův výrok poslanec Ivan Fuksa.

Odpůrce zvyšování daní, senátor Jaroslav Kubera, Nečase též zkritizoval. „Takové výroky by z úst pana premiéra vůbec neměly zaznívat. Já jsem taky dost oprsklý, ale tohle bych si nedovolil,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Pokus-omyl ministra financí

Někteří členové ODS ale premiéra hájí nebo se dívají na věc smířlivěji a převádějí ji zpět do věcné argumentace. „Stojím za premiérem. Vláda, nikoli prezident, nese odpovědnost za přípravu státního rozpočtu,“ reagoval ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Podle senátora Luďka Sefziga je prý zase škoda, že premiér a prezident se přou o podle něho kosmetickou úpravu DPH. „Osobně ji považuji za pokus-omyl ministra financí, která není dramatem. Větší obavu mám z možného přenesení daňové povinnosti na prodejce při neplnění kupujícího. Vysoké nebezpečí zneužitelnosti. Firmy se asi budou chránit depozity. To bude nutné sledovat,“ říká senátor.

„DPH je daní ze spotřeby, nezatěžuje náklady na práci a je méně nebezpečná než zdanění práce například u OSVČ, jak chce ČSSD. Nečekám velké změny, pokud budou informace přiměřené zákonu a nebudou odrážet pře o nepříliš podstatné věci. Pořád máme nižší daňovou zátěž ve složené kvótě než průměr EU. Přál bych si ale nižší daně u fyzických a právnických osob o jedno procento za tři roky, či po naplnění státní pokladny podle konvergenčního plánu,“ dodává Sefzig.

Šedá je teorie a rating se zlepšuje

Podle senátora Jiřího Oberfalzera je klíčovou otázkou, jak bude vypadat rozpočet na příští rok. „Aby mohl dále vykazovat snížení deficitu, musí být přijaty zákony, bez nichž by to nešlo. Úsilí vlády o snížení deficitu bedlivě sledují finanční instituce, které investují do vládních obligací. Pokud ztratí důvěru v rozpočtovou stabilitu, dojde ke skokovému nárůstu ceny peněz, které si stát musí půjčovat na svůj provoz. To by zrychlilo růst dluhu a dostali bychom se do dluhové spirály. Vládní návrh jsem z těchto důvodů podpořil,“ vysvětlil senátor.

„Těžká odpověď. Co je dobře, to ví jenom Pán Bůh. Nečas s debilama jistě nemířil na Klause, ale na svoji vnitřní opozici, která nemaje zodpovědnost za sestavení rozpočtu opakuje konzervativní hesla. Šedá je teorie, zelený je strom života. Všichni Nečasovi nadávají, ale Moody´s zvýšila Česku rating. Klobouk dolů,“ reagoval senátor Tomáš Jirsa.

Neřekl, že je někdo debil...

„Myslím, že dovození závěru, že Nečas někoho de facto označil za ´debilního´, je dořeknutí k tomu výroku něčeho navíc. Obecně to beru tak, že premiér hodnotí věci ze svého úhlu pohledu premiéra, který chce zachovat svou vládu, a proto nečinit některá opatření může být skutečně z jeho pohledu politicky hloupé. Z mého pohledu není zvyšování daní šťastné, ale v době krize je možné konkrétní opatření diskutovat. To budeme dělat na výkonné radě, na poslaneckém klubu, popřípadě v ekonomické komisi ODS,“ říká poslanec David Šeich.

„Při vší úctě, jak znám Petra Nečase, určitě o někom nemluvil jako o debilovi. Tomu nevěřím,“ reagoval poslanec Pavel Bém s pozastaveným členstvím v ODS, jehož hlas může být při hlasování také klíčový a který již avizoval, že nebude hlasovat proti programovým prioritám ODS.

Co nám Petr Nečas sliboval

Blogger František Matějka upozornil na to, že Petr Nečas jako volební lídr ODS několikrát slíbil, že daně včetně DPH zvyšovat nebude a citoval jeho konkrétní výroky: „Nebudeme zvyšovat daně.“ „Nechceme trestat úspěšné a demotivovat lidi, kteří dokážou vytvořit pracovní místa.“ „Zvyšovat daně znamená v době při krizi i po krizi v našem případě jenom další cestu do recese.“ „Léčit krizi v současné době zvyšováním daní je asi totéž, jako léčit anginu studenou sprchou. Prostě jenom podvážete ekonomiku.“ „V našem plánu nepředpokládáme, že bychom měnili něco na straně příjmů neboli daní, protože to daňové navýšení proběhlo dramaticky již v roce 2010.“ „Žádné daně minimálně pro rok 2011 zvyšovat nechceme. Pokud bychom například zvýšili DPH, mohli bychom tím ohrozit křehký růst české ekonomiky.“

Přestřelka vznikla, když Klaus v odpovědi pro média zkritizoval zvyšování daní. „Zvýšení všech daní a DPH zvláště poškozuje naši ekonomiku, brzdí ji. Je to nerozumný tah, já jsem zásadně proti tomu, aby tato vláda zvyšovala daně, a jsem proti tomu i v tomto konkrétním případě,“ řekl Klaus.

LN upozornily, že výběr DPH selhává kabinetu už letos, kdy zvýšil spodní sazbu z 10 na 14 procent. Původně očekával, že bude mít z této daně o 15,5 procenta vyšší příjmy. Za prvních sedm měsíců ale vybral jen o 100 milionů víc než loni. Ve státní pokladně má jen 122,6 místo očekávaných 140 miliard. Česko se totiž na rozdíl od okolních zemí dostalo do hospodářského útlumu, protože lidé utrácejí a firmy investují méně než loni.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…