Někdo z ODS se prý snaží umlčet přelomový zákon. Iniciativa v akci

12.06.2013 18:33

Zdá se to velmi jednoduché. Poslanecká sněmovna může brzy přijmout normu, která státní správě pomůže od „cinklých“ smluv tím, že budou muset být všechny veřejné. Tím se zároveň ušetří desítky miliard z rozpočtu a všechno to zveřejnění přitom ani nic nestojí. Podle představitele iniciativy Rekonstrukce státu Jiřího Boudala se ale proti normě ošívají poslanci ODS.

Někdo z ODS se prý snaží umlčet přelomový zákon. Iniciativa v akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kromě veselí se ve sněmovně také hlasovalo

Kdo je v naší zemi nejkrásnější? Václav Moravec, či Kateřina Zemanová anebo dokonce její otec, tedy prezident Miloš Zeman? Podle protikorupčních organizací v Česku může být brzy v této zemi „nejkrásnější“ zákon, který má poněkud dlouhou cestu Poslaneckou sněmovnou. Je totiž již po několik měsíců zabržděný v parlamentních výborech - ústavně právním a pro veřejnou správu.

Zákon má přitom zprůhlednit správu státu, neboť by díky němu muselo být povinné zveřejňovat všechny smlouvy, které stát, jeho organizace i samospráva uzavřou. Proto by norma měla mít u poslanců zelenou, a to u všech. Jenže tomu tak úplně není.

Jak totiž ParlamentníListy.cz zjistily na webu Poslanecké sněmovny, první čtení měla tato norma za sebou ve sněmovně již loňského 9. listopadu. Jde o změnu obchodního zákoníka a občanského zákoníka, konkétně o paragraf svobodného přístupu k informacím. Norma poté šla již do zmiňovaných výborů ústavně - právního a pro veřejnou správu. Tam se ale debata nad ní vždy přerušila, naposledy v květnu tohoto roku. Kdo to má na svědomí?

Podle představitele iniciativy Rekonstrukce státu Jiřího Boudala se prý ošívají zejména poslanci ODS.

Smrádek jde prý z ODS

„Ve sněmovně vznikla proti tomuto zákonu zejména v řadách části ODS silná opozice. Doneslo se to našim ambasadorům, kteří pro nás působí ve všech koutech republiky. I od některých členů ODS přišla informace, že u modrých je vskutku plán, že to nechtějí a že se to budou snažit prozdržovat až do voleb,“ prozradil ParlamentnímListům.cz koordinátor Rekonstrukce státu Jiří Boudal.

„Na nedávném ústavněprávním výboru projednání normy odsunul Marek Benda (ODS) a paradoxně zpravodaj zákona Aleš Rádl (taktéž ODS). Rádl je bývaly starosta Černošic, který ve své obci proslul tím, že odmítal poskytovat veřejné smlouvy dokonce i zastupitelům. Z Rádlovy strany jde vlastně o konzistentní postoj, že nikdo kromě několika vyvolených nemá mít k žádným informacím přístup,“ vysvětlil k tomu Pavel Franc, který se taktéž angažuje v iniciativě Rekonstrukce státu.

Počítadlo dali na zeď u sněmovny

Iniciativa se přitom kolem tohoto zákona neangažuje jen tak náhodou. Návrh, který vznikl kolem poslance z TOP 09 Jana Farského si totiž iniciativa vzala pod svá křídla a uvedla ho na svých webových stránkách jako jeden z devíti úhelných zákonů lepší správy země. Navíc vymyslela jakési počítadlo, které nainstalovala na zeď domu poblíž sněmovny. Právě tam se může každý občan podívat, kolik poslanců z které strany se na stranu návrhu postavilo.

„To počítadlo jsme nechali vyrobit skutečně my. Teď jej inovujeme, ale mělo by na té zdi u sněmovny být až do konce září,“ prozradil Boudal s tím, že podobná „počítadlová“ verze bude i on-line na webu www.nejkrasnejsizakon.cz a plán je i takový, že by počítadlo bylo v krajských městech.

Jenže iniciativa Rekonstrukce státu se do normy zakousla ještě poněkud více - oslovuje kvůli hlasům totiž poslance přímo.

Dostaneme další. Třeba ještě klub "rudých"

„Pokud se to dostane na hlasování, tak si myslíme, že pak už ten zákon projde, neboť je už natolik sledován veřejností, že si málokdo dovolí hlasovat proti němu. Máme informace od poslanců takové, že říkají ´mne se ten zákon nelíbí, ale podpořím ho.´ Právě proto si myslíme, že je naděje docela velká. V současné době je pod zákonem podepsáno 52 poslanců ze všech stran jako navrhovatelů. My jsme ale obešli dalších dvacet poslanců, kteří podpisy strvdili, že normu také podpoří. Takže teď máme už 72 lidí, takže zbývá do stojedničky nějakých třicet lidí. Přes prázdniny je ale budeme dále obcházet a věříme, že další hlasy najdeme. K tomu počtu je třeba ještě přidat klub KSČM, neboť tady máme vyjádření od předsedy Vojtěcha Filipa, že to komunisté v dolní komoře podpoří. Prý je to dokonce i v souladu s jejich programem,“ vysvětlil dále ParlamentnímListům.cz koordinátor Rekonstrukce státu.

Boudal ovšem upozornil, že hrozí "načtení" pozměňovacího návrhu, který by popřel, či zrušil celý princip zákona, tedy to, že nezveřejněná smlouva by nebyla platná, a že by tam byly zavedeny nějaké finanční sankce.

Pozor na pozměňovací návrhy!

„Máme informace, že tato snaha tam bude a o to se podle mne bude hrát,“ vysvětlil Boudal. Podle něj by takovýto „pozměňovák“ dokonce mohl předložit i někdo z poslanců ODS. Podle zjištění ParlamentníchListů.cz totiž normu prozatím podpořili z řad občansko demokratických poslanců jen Jaroslav Plachý, Zdeněk Boháč a Jan Pajer.

„My ale věříme, že to projde. Připravujeme k tomu velkou veřejnou kampaň na to, aby se o tom hlasovalo v září ve třetím čtení. A budeme se snažit dostat do médií takovou informaci, že kdo to bude dále zdržovat, tak bude de facto proti tomu zákonu. Vždyť obdobný zákon na Slovensku prošel již za tři měsíce,“ doplnil Boudal.

„Já také věřím tomu, že zákon bude schválen. Všichni se zatím ještě nestihli vyjádřit. Zvláště ti, co podepsali návrh zákona, tak ještě pro něj nepřislíbili podporu. Ti se ale minimálně přidají. Máme ještě dva měsíce a to je dlouhá doba, takže věřím tomu, že to projde,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz poslanec z TOP 09 Jan Farský, který je autorem normy.

Má to vyčíslit, Je to ale prý nula a dvě minuty

Právě jemu poslanecké výbory (ústavně-právní a pro veřejnou správu) coby autorovi návrhu uložily normu doladit. Má jít o vyčíslení nákladů, aby obce věděly, co pro ně zákon bude znamenat.

Jenže Farský už dříve pro jiná média uvedl, že tyto náklady jsou nulové. Jako starosta Semil totiž toto opatření zavedl už před lety, administrativní náklady na zveřejnění jedné uzavřené smlouvy odhaduje tak na nula korun a dvě minuty.

„Ty náklady ale nebudu vyčíslovat já, to musí udělat ministerstvo vnitra. A já očekávám, že ono vyzve obce, aby se k tomu vyjádřily a podle toho to pak vnitro vyčíslí,“ vysvětlil Farský.

„On je ten zákon hodně jednoduchý, takže se špatně obchází a je obrovsky efektivní, protože není na úřednických strukturách nastavení dalších kontrolních orgánů, ale je na těch, co na tom mají největší zájem, tedy na konkurenci, na opozici, na novinářích a občanech. No a ti si vynutí to, aby veřejná správa fungovala efektivně. Důležité je, aby se dostali k informacím. A díky tomuto zákonu se k nim dostanou,“ upozornil Farský.

Retroaktivitu ne...

Ještě jednu věc ale poslanec vyzdvihl, a to, že norma nebude obsahovat retroaktivitu. „To by bylo příliš velké riziko, které není nutné. Obávám se, že pak by v tom případě ten zákon nebyl schvalitelný,“ doplnil.

A co třeba díky normě mohlo už být odtajněno? Kupříkladu smlouva na dodavatele pražských jízdenek, tajné jsou také smlouvy na reklamní obrazovky v pražském metru, za které dopravní podnik platil provozovatelům. A konečně i kauza ProMoPro, kde šlo o ozvučení na jednání evropských ministrů za 525 milionů, ...

Seznam politiků, kteří jsou pro zákon:

ČSSD: Václav Zemek, Jan Chvojka, Antonín Seďa, Miroslava Strnadlová, Ladislav Šincl, Adam Rykala, Gabriela Kalábková, Jeroným Tejc, Jan Babor, Vlasta Bohdalová, Karel Černý, Pavel Holík, Jan Látka, Václav Neubauer, František Novosad, Ivan Ohlídal, Jiří Petrů, Josef Smýkal, Dana Váhalová, Miroslav Váňa, Jan Velebný, Václav Votava, Jiří Zemánek

TOP 09: Leoš Heger, Jitka Chalánková, Helena Langšádlová, Josef Cogan, Jan Farský, Anna Putnová, Jan Gazdík, Stanislav Polčák, Jan Husák, Jiří Skalický, Zdeněk Bezecný, Jaroslav Eček, Martin Gregora, Rudolf Chlad, Michal Janek, Václav Jeništa, Jana Kaslová, Patricie Kotalíková, Jaroslav Lobkowicz, Gabriela Pecková, Aleš Roztočil, Jan Smutný, Jaroslava Schejbalová

KSČM: Vladimír Koníček, Milada Halíková, Stanislav Grospič, Jiří Dolejš, Soňa Marková, a Josef Nekl

LIDEM: Viktor Paggio, Karolína Peake, Jana Andrýsová, Jiří Rusnok, Jana Navrátilová

VV: Kateřina Klasnová, Václav Petráň, Jiří Štětina, Radek John, Petr Skokan, Josef Novotný, Jana Drastichová, Michal Babák, Otto Chaloupka

ODS: Jaroslav Plachý, Zdeněk Boháč a Jan Pajer

BEZPP: Radim Vysloužil, Kristýna Kočí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…