Němcová si vzala věci a šla pryč. Jejího nástupce bude možná bolet ruka

27.11.2013 14:01

Poslanecká sněmovna zažila odpoledne "střídání stráží". Poté, co byl Jan Hamáček z ČSSD zvolen předsedou dolní komory, totiž musela opustit toto křeslo Miroslava Němcová z ODS. Ta poslancům poděkovala za dosavadní práci a po inauguračních slovech zvoleného Hamáčka ke kolegům si vzala ze stolu kabelku, dokumenty a šla si sednout na místo určené pro běžné poslance. Hamáček šel poté podepsat průkazy všech poslanců.

Němcová si vzala věci a šla pryč. Jejího nástupce bude možná bolet ruka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová předává předsednické křeslo Janu Hamáčkovi

Mocný post předsedy Poslanecké sněmovny si dnes vyměnili Miroslava Němcová z ODS s Janem Hamáčkem z ČSSD, který se stal pro následující čtyři roky nejmocnějším mužem dolní komory poté, co byl v tajné volbě zvolen 195 poslanci.

„Dovolte, abych vám pogratulovala a přeji vám, abyste plnil svou roli ve prospěch občanů České republiky. Přeji vám taktéž pevné zdraví a dobré zázemí ve vaší rodině,“ poznamenala za sněmovním mikrofonem směrem k Hamáčkovi Němcová, když mu předávala pomyslné žezlo.

A připomněla, co vše mu musí se svou funkcí ještě dnes předat: Nové logo, které sněmovna získala od grafika Oldřicha Kulhánka a k tomu příslušnou dokumentaci, klíč číslo 5 od korunovační komory na Pražském hradě, pamětní knihu, kde jsou zaznamenáni všichni hosté, kteří kdy navštívili Parlament a memorandum hovořící o spolupráci mezi sněmovnou a Akademií věd ČR.

Výměna ve vedení sněmovny:

Hamáček naopak poslancům poděkoval za své zvolení a směrem k Němcové uvedl, že je rád, jakou práci zde ve sněmovně ve funkci předsedkyně odvedla v minulém volebním období a za to jí prý patří také velký dík.

„Funkci přijímám s pokorou a těším se na spolupráci s každým z vás,“ uvedl pak čerstvý šéf dolní komory směrem ke svým kolegům. Těm připomněl, že sněmovna byla leckdy kolbištěm při výměně ostrých názorů, ale on osobně by byl rád, kdyby se v tom příštím období pracovalo v klidnějším prostředí.

„Já bych rád pak přispěl k atmosféře klidnější spolupráce. Mám naději, že se sněmovna v novém období stane konstruktivní dílnou zákonů, které přispějí ku prospěchu této země,“ sdělil Hamáček za sněmovním pultíkem s tím, že chce pro kolegy vytvářet i příznivé zázemí spolu s kanceláří sněmovny.

Nakonec uvedl, že všem poslancům musí z titulu své nové funkce podepsat jejich sněmovní průkazy

Poslanci musí ještě dnes zvolit místopředsedy dolní parlamentní komory. Podle dohody by měli uspět kandidáti z hnutí ANO Jaroslava Jermanová a Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL. Další dvě volná místa obsadí zřejmě komunista Vojtěch Filip a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Nárok na místopředsednický post si ale dělají i ODS a hnutí Úsvit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…