Němcová zkritizovala žalobce ve věci vydání Nečase. A řekla, co bude dál

08.07.2013 13:16

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) je podle svých slov zmatená a vůbec netuší, čeho se má žádost vrchního státního zástupce Ivo Ištvana o vydání premiéra v demisi Petra Nečase k trestnímu stíhání týkat. O této žádosti ale podle ní rozhodnou poslanci na své první řádné schůzi, což by mělo být 17. září, sdělila Němcová pro Českou televizi. Důležité však bude, zda předtím mandátový a imunitní výbor doporučí Nečase vydat ke stíhání, nebo nevydat.

Němcová zkritizovala žalobce ve věci vydání Nečase. A řekla, co bude dál
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Předsedkyně sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v Otázkách Václava Moravce

Každý to čekal. Že může být v kauze Jany Nagyové a údajné politické korupce obviněn i premiér v demisi Petr Nečas, si cvrlikali i vrabci na střeše. Ze slov šéfky Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové pro ČT24 ale vyplynulo, že neví, co je předmětem žádosti vrchního státního zástupce Ivo Ištvana o vydání Nečase ke stíhání. Němcová totiž pro ČT24 vysvětlila, že dostala jen prostou žádost Ištvana a ne zdůvodnění, z čeho má být Nečas vlastně vinen.

„Pan vrchní státní zástupce to musí nejprve odůvodnit. Já jsem tu žádost rychle předala mandátovému a imunitnímu výboru. Je to pro mne ale překvapení. Nevím, jakou souvislost tady mají kauzy, o nichž už víme, s Petrem Nečasem. Jde o šetření kolem Jany Nagyové týkající se Vojenského zpravodajství, obvinění exposlanců, pak se k tomu přimotává vyšetřování v jižních Čechách a pořád tyto věci jsou směšovány dohromady a já nevím, co se stalo. Proto se k tomu já těžko vyjadřuji. Pro mne je to nepřehledná situace,“ odvětila pak Němcová na dotaz moderátora, jak je žádost o vydání Nečase koncipována.

Až ale žádost mandátový a imunitní výbor sněmovny postoupí plénu sněmovny k hlasování, pak neví, jak bude ona sama hlasovat.

Přišlo to pozdě, mám pochybnosti

„Bude důležité, zda v odůvodnění vydání Nečase budou důkazy. Nebude-li tomu tak, a budou-li tam jen důvody politické, tak pro vydání hlasovat nebudu,“ podotkla. Odmítla ale spekulovat, jak se rozhodne.

Znovu pak zopakovala, jak je pro ni věc velkým překvapením. Prý ovšem žádost na vydání Nečase přišla velmi pozdě. Dokonce má pochybnosti o tom, zda došlo ke spáchání trestného činu. Podle ní jsou problematické spíše morální a etické aspekty případu.

„Žádné nové skutečnosti jsem nezjistila, proto je to pro mne překvapení. Ta časovost je významná. Zdá se mi, že ty věci jsou spleteny dohromady a situace je značně nepřehledná,” zmínila.

Neví ani, kdy se vlastně mandátový a imunitní výbor sněmovny sejde a kdy celou žádost postoupí k hlasování v plénu.

„Výbor celou věc musí posoudit, ale může žádat policii i o doplnění informací, takže z toho důvodu lze těžko předjímat, jak a kdy mandátový výbor dojde k rozhodnutí. Pokud doporučí k vydání, tak sněmovna může o věci jednat na své první řádné schůzi, což je 17. září,“ řekla Němcová. Nevyloučila ovšem, že by kvůli tomu byla svolána i mimořádná schůze. Vyloučené to dle ní totiž není, musel by to ale řešit legislativní odbor PS.

Petr Nečas podle policie slíbil trojici tehdejších poslanců ODS úplatek za to, že složí poslanecký mandát, a údajně také zajistil jeho poskytnutí. ODS ale už před časem avizovala, že bude proti případnému vydání Nečase.

Nečas kvůli kauzám kolem Nagyové odstoupil z funkce předsedy vlády i z čela ODS. Podle policie sám figuruje v kauze údajné politické korupce. Do druhého případu - nelegálního sledování s využitím vojenských zpravodajců - podle dostupných informací zapojen není. Ve vazbě je v této dvojici případů nyní sedm z osmi obviněných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…