Není nutné se podělat. Doplatíme na to. Nic jsme nepochopili. Schwarzenberg, Okamura i Stropnický den po velkém třesku

26.05.2014 15:05

ANKETA Ve volbách do Evropského parlamentu v některých zemích EU zvítězily nebo relativně uspěly euroskeptické a nacionalistické strany jako třeba Národní fronta ve Francii či UKIP ve Velké Británii. ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co tomu říkají a co znamená tento vzkaz pro existenci EU.

Není nutné se podělat. Doplatíme na to. Nic jsme nepochopili. Schwarzenberg, Okamura i Stropnický den po velkém třesku
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Vypískání vlajky EU

Anketa

Líbí se vám, jak v České republice dopadly eurovolby?

hlasovalo: 5195 lidí

Například ve Francii zvítězila nacionalistická Národní fronta Marine Le Pen s 26 procenty hlasů, kdy by mohla obsadit až 25 křesel v europarlamentu. Ve Spojeném království zvítězila Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage, která podle téměř konečných výsledků má zatím 24 křesel a druzí labouristé 20. Je to poprvé od roku 1910, kdy celonárodní volby v Británii vyhraje někdo jiný než tyto dvě tradiční formace. UKIP i NF požadují vystoupení z EU a výrazné omezení imigrace.

V Dánsku s 26,6 procenty hlasů vyhrála protiislamistická Dánská lidová strana, která bude mít ze 13 europoslanců vyčleněných pro tuto zemi čtyři křesla. Euroskeptici získali slušné výsledky i v dalších zemích EU.

Zastánci prohlubování evropské centralizace většinou říkají, že politici málo lidem vysvětlují přínosy EU a že za frustraci lidí může ekonomická krize. Kritičtější hlasy ale říkají, že EU žije ve skleníku a neřeší problémy lidí. A že by se věci měly rozhodovat co nejblíže k lidem.

Nejvážnější varování evropským byrokratům

„Považuji to za nejvážnější varování evropským byrokratům. Buď začne Evropský parlament řešit potřeby občanů, nebo zůstane služkou bank a nadnárodních korporací a ztratí smysl,“ varuje předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip.

„Vítězství euroskeptiků se v mnoha zemích očekávalo a souvisí s emancipačními trendy v jednotlivých zemích a zároveň s rostoucími problémy s imigranty z nekřesťanských zemí. U nás se podařilo navodit dojem, že se nás tyto problémy netýkají, což je krutý omyl. Pokud budeme pokračovat v současné benevolenci a podpoře imigrace, tak nás sociální a etnické nepokoje čekají v nejbližší budoucnosti,“ upozorňuje šéf Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

„Je vidět, že se některé otázky nesmí přehlížet a podceňovat. O to více oceňuji, že eurofobové a extremisté u nás pohořeli,“ říká předseda KDU-ČSL a vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Jako v každé demokracii i úspěch opozice je napomenutí vládě, tedy Komisi EU, a vládnoucím stranám. Není nutné se kvůli populistům a nacionalistům podělat, ale analyzovat příčiny a více a důsledně pracovat,“ míní předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Bohužel v České republice se euroskeptičtí voliči rozhodli nejít k volbám

„Bohužel v České republice se euroskeptičtí voliči rozhodli nejít k volbám. Proto u nás uspěly proevropské stany. V celé Evropě je odlišná situace proto, že jsou dopady evropské integrace daleko zásadnější na každodenní život lidí. Už si tam nemohou dovolit sedět doma a vyjádřit svůj nesouhlas s EU ignorováním voleb, jako tomu bylo nyní u nás v České republice,“ domnívá se místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

„Není to dobrý trend a Unie si za to může do nemalé míry sama. Ale masivní nástup ´antievropanů´ se nekoná. Pan Mach se například dostal do Evropského parlamentu jako neúprosný kritik EU za svou stranu sám. Uvidíme, s kým bude prosazovat své ideály. Že by s madam Le Pen?“ reagoval ministr obrany Martin Stropnický z ANO.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa uvedl, že výsledky euroskeptiků v některých zemích ho nepřekvapily. „Je nutné si uvědomit, čím EU prošla. Nicméně na vývoj EU v rámci Evropského parlamentu to mít vliv nebude. Protože jak evropští lidovci, tak sociální demokraté si pozice udrželi,“ dodal.

„Z výsledků voleb v těchto zemích se jasně ukazuje, že Brusel se uzavřel do skleníků a navíc chce vše regulovat a centralizovat moc. Věty, které jsem před několika lety slyšel od politiků z Bruselu, jsou pravdivé: Brusel se odcizil občanům a musíme je naučit milovat EU, jen výsledek se nedaří. Snad si to eurohujerové uvědomí, než bude pozdě,“ uvedl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Vítězí nacionalisté a budete tomu i fandit, když se projedete západoevropskými městy

„Bohužel to potvrzuje mou obavu z radikalizace veřejného mínění a tezi o krizi politiky v řadě členských států. Zároveň to vnímám jako včasné varování, které je třeba brát vážně. Věřím, že to bude mít vliv na spolupráci hlavních demokratických stran v Evropském parlamentu,“ říká europoslanec ANO Pavel Telička.

„Vítězí především nacionalisté a budete tomu i fandit, když se projedete západoevropskými městy a projedete se tam metrem. Jakou odevzdáme naši zemi a Evropu dětem, pokud něco neuděláme s ilegální migrací a menšinovou politikou? Bude to ještě Evropa a Čechy? I naší politice by moc slušela trocha národního ladění a akcent na národní hrdost a vlastenectví,“ myslí si senátor Pavel Lebeda.

Podle poslance ČSSD Jaroslava Foldyny je úspěch euroskeptiků odrazem vnímání voličů hospodářské krize a zejména s tím spojené imigrační politiky v Evropě: „Takzvaný multikulturalismus v kontrastu s nárůstem agresivity střetů přistěhovalců a majoritní společností považuji za hlavní příčinu vítězství euroskeptiků.“

„UKIP, Front National a Alternative für Deutschland budou v Evropském parlamentu v izolaci, ale i tak je to obtíž pro Evropu. V České republice naštěstí skončili eurofobové na chvostu, ale předák francouzských komunistů označil včerejšek za smutnou věc pro Francii. Ale nyní nastává čas pro věcnou debatu o další perspektivě evropské integrace,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Občany rozpínavost EU popouzí

„Jednoduchá odpověď. Je to důsledek toho, že Unie nefunguje tak, jak by měla,“ reagoval poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Myslím, že je pravdivý náš program pro Evropu, který požaduje, aby Evropa důsledně dodržovala princip subsidiarity, tedy upravovala svým právem až ty problémy, které si členské státy nemohou vyřešit samy. Pokud EU tuto zdrženlivost neuplatňuje, pak občany jistou právní rozpínavostí popouzí,“ upozorňuje nově zvolený europoslanec a místopředseda STAN Stanislav Polčák.

„Myslím, že prostě přišlo nutné realizační vystřízlivění. Je to více o demokratické diskuzi – nelze bezvýhradně přejímat vše, co vzejde z těch obrovských prosklených paláců v Bruselu. O to více mě mrzí naše velká netečnost při těchto volbách,“ říká poslanec ANO Stanislav Berkovec.

Podle europoslance KDU-ČSL Pavla Svobody jsou výsledky UKIP a Národní fronty poněkud rozdílné příběhy, které mají vnitrostátní kořeny. „Ten výsledek pro EU v europarlamentu mít význam nebude, protože nebudou schopni dát dohromady blokovací menšinu. Nicméně je to ale výzva pro EU a politiky, aby daleko více vysvětlovali, vysvětlovali a vysvětlovali, na co je EU dobrá. Je smůla, že tu je souběh s hospodářskou krizí, jejíž důsledky jsou neprávem svalovány na EU,“ doplnil Svoboda.

EU je odtržena od reálné problematiky lidí, podlehla byrokracii a je impotentní

„Ani mě to nepřekvapuje. Bohužel u nás voliči nepochopili, jak jsou tyto volby důležité. Podle výsledků nicméně mají většinu v Evropském parlamentu socialisté a lidovci, čili trend eurocentralizace se nezastaví,“ myslí si poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

Podle poslance ČSSD Richarda Dolejše v ČR vzhledem k malé účasti zvítězili spíše euroflegmatici. „V ostatních zemích je slyšet více hlas euroskeptiků, což rozhodně zatím neohrožuje smysl existence EU. Je to však varování strukturám EU, které jsou odtrženy od reálné problematiky lidí, podlehly byrokracii a vykazují příznaky impotence. Místo, aby čelily negativním dopadům globalizace, tak jsou ve vleku nadnárodních finančních a kapitálových skupin. To je bohužel realita, ve které elity dlouhodobě selhávají,“ vysvětlil Dolejš.

„Je to špatná komunikační strategie EU, je to projev toho, že je nutná institucionální reforma EU. Instituce, které existují nyní, musí projít změnou tak, aby byly blíž lidem a aby více odrážely reálné zájmy lidí. A jenom to, co je nezbytně nutné pro fungování EU, by se mělo rozhodovat v centru, všechno ostatní dělat tam, kde je to blíže lidem,“ myslí si europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Úspěch euroskeptiků znamená, že má ODS pravdu, jenom v České republice to voliči ještě nepochopili,“ smál se senátor ODS Petr Bratský.

Hospodářská krize a vysvětlování

„EU se musí změnit, více se orientovat na vysvětlení své politiky. To teď moc nedělala,“ míní nově zvolený europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Není to vítězství euroskeptiků, ale výsledek neschopnosti a prohra některých národních exekutiv a parlamentů, i výsledek práce médií, které nezajímá objektivita, ale senzace. Nedokázaly svým občanům vysvětlit význam a politiku EU. Svoji neschopnost zamlouvaly sváděním všeho negativního na Brusel. Netvrdím, že je v EU a jejích orgánech vše v pořádku, sám jsem často kritikem. Kritik ale není totéž co euroskeptik. Plusy ale stále převažují nad minusy,“ myslí si předseda evropského výboru Senátu Miroslav Krejča.

Místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová vysvětluje chování voličů jako reakci na hospodářskou krizi, kdy se vždy společnost radikalizuje. „Věřím, že se ekonomická situace začne zlepšovat a tím i konsolidovat situace politická. Doufám, že nás tento trend nedovede ke konfliktům a válkám v Evropě, jako tomu bylo v minulosti už mnohokrát,“ dodala.

„Znamená to, že jsou takzvaně na Západě stále před námi a vidí víc nebo lépe, jaká současná EU je a kam směřuje. A to se stále více lidem nelíbí,“ uvedl senátor Zdeněk Schwarz.

Podle europoslance ČSSD Miroslava Poche jsou výsledky eurovoleb reakcí na to, že EU nedokázala zabránit hospodářské krizi, ta je především na kontinentě. „U UKIPu na Ostrovech je to o tom, že Britové nechtějí být v hlavním proudu evropské integrace. Reagovat na výsledky voleb se musí prohlubováním evropské integrace. Doufám, že Evropská lidová strana, která je dominantní v novém europarlamentu, se pokusí změnit trend škrtů a šetření, který nastolila v posledních pěti letech. Až krize ustoupí, bude zde opět pozitivní vize a frustrace ustoupí,“ dodal Poche. 

Pro obyčejného člověka je činnost orgánů EU vzdálená a nesrozumitelná

„Podle mě prohrává socialistické, tedy supercentralistické a superregulativní, pojetí EU. Lidé očekávají více zvýšení prosperity, tedy výkonu evropské ekonomiky než budování pofidérních rájů v nedohlednu za cenu značných materiálních obětí – viz souboj s klimatem za biliony eur,“ míní senátor ODS Jiří Oberfalzer.

Poslanec ANO Jiří Zlatuška za zvlášť důležité a nadějné považuje, že u nás vyhrály proevropské strany: „Řada Evropanů si zvykla brát, co dnes v Evropě máme, jako samozřejmost a svalovat každou potíž na někoho zvenku. V takové atmosféře se mobilizace proti diverzitě daří – a to bych viděl jako hlavní faktor, nikoli nějakou eventuální dlouhodobou nosnost euroskepticismu.“

„Vnímám to jako důsledek dopadu recese na tyto země a neochotu jejich voličů podílet se na řešení oddlužení Řecka a Španělska a pomoci obecně slabším členům EU,“ vysvětluje poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Je to výsledek práce personálních špiček EU, na který ODS poukazuje už dlouho. Ukázalo se, že pro obyčejného člověka je činnost orgánů EU vzdálená, nesrozumitelná a těžko uchopitelná. Nezmění-li se tento trend, Evropa jako celek na to velmi doplatí,“ varuje poslanec ODS Petr Bendl.

Nejsilnější frakcí v novém Evropském parlamentu bude Evropská lidová strana (EPP) sdružující středopravá uskupení. V 751členném zákonodárném sboru bude mít podle dílčích výsledků 212 poslanců. Dostali 28,23 hlasu. Druhou nejsilnější formací bude sociálnědemokratická Skupina progresivní levice a demokratů (S&D), která se bude moci opřít o 186 mandátů. Liberálové získali 70 mandátů a zelení 55. Euroskeptická frakce zřejmě v celkovém počtu křesel neposílila, ale přibylo poslanců mimo ni s podobnými názory a záleží, jaká frakce vznikne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…