Neustoupím řvoucímu davu. Pussy Riot neuznávám! Zemanova čtvrthodina v televizi rozsekla vánoční klid

26.12.2014 13:22

Prezident Miloš Zeman pronesl již tradičně svou vánoční promluvu k občanům ve druhý svátek vánoční. Zeman v něm bilancoval uplynulý rok, na jedné straně pochválil vládu za probuzení ekonomiky, na straně druhé znovu ostře zkritizoval služební zákon. Dodal navíc, že by si přál co nejtvrdší zákon o prokazování původu příjmů a majetku. Jasný vzkaz poslal také svým odpůrcům.

Neustoupím řvoucímu davu. Pussy Riot neuznávám! Zemanova čtvrthodina v televizi rozsekla vánoční klid
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přednesl ze zámku v Lánech svůj vánoční projev

Na druhý svátek vánoční pronesl prezident Miloš Zeman své vánoční poselství občanům. „Setkáváme se opět po roce v době, kdy naši prezidenti pronášeli své projevy až do roku 1948. Vánoční čas je dobrý pro bilancování, dovolte mi tedy, abych i já mohl bilancovat,“ pronesl hned v úvodu prezident Miloš Zeman.

Přeji si co nejtvrdší zákon o prokazování původu majetku, řekl prezident

A začal hned lednem, kdy jmenoval vládu. Nerespektoval dosud uznávané pravidlo jmenování ministrů s čistým lustračním osvědčením, mohlo to totiž způsobit vleklou krizi. „Tato vláda dala lidem naději,“ podotkl prezident. Naděje je podle něj významným ekonomickým faktorem, jenž pomohl roztočit kola ekonomiky, kterou prý nesmyslně zabrzdila předminulá vláda.

„Těším se na zákon o prokázání původu příjmů a majetku, o němž bych si přál, aby byl co nejtvrdší a sahal co nejdál do minulosti. Ne tedy podle principu: Co sis nakradl, to je tvoje, ale nyní už nekraď,“ řekl dále prezident.

Následně se rozpovídal o služebním zákonu. Tam vidí zásadní rozdíl mezi svým pohledem a pohledem vlády. Vládní zákon podle jeho názoru diskriminuje občany stojící mimo politické strany. Trvá na tom, že by na základě služebního zákona mělo být možné potrestat např. ty úředníky, kteří nedokázali vyčerpat evropské dotace. Státní správu mají podle něj vykonávat profesionálové, odborníci, a nikoliv političtí spřízněnci.

Nikdy nebudu ustupovat řvoucímu davu

„Občané se mě často ptají, v čem vidím svou hlavní pracovní náplň, já ji vidím především ve snižování nezaměstnanosti, protože se člověk bez zaměstnání cítí vykořeněný. V zahraniční politice chci být prezidentem suverénní České republiky, která hájí své zájmy stejně jako ostatní státy,“ zdůraznila hlava státu.

Zaměstnanost podle jeho slov souvisí také s dobrým stavem ekonomiky. Ta je podporována také zahraničním obchodem, přičemž připomněl své zahraniční cesty, mimo jiné do Číny, kde společně s delegací podnikatelů dojednal smlouvy za několik miliard korun. Za slova o lidských právech v této zemi, která pronesl v čínské televizi, byl prezident na domácí půdě velice kritizován svými odpůrci.

Miloš Zeman trvá i na svém postoji k ruské skupině Pussy Riot a nesouhlasí s tím, aby se „pornografická skupinka s vulgárním názvem" vydávala za symbol boje za lidská práva. Nehodlá se také podbízet přikrášlováním českých dějin. „Nikdy nebudu ustupovat řvoucímu davu. Naposledy se řevem dorozumívali neandrtálci," varoval ve druhé polovině svého vystoupení prezident. „Na druhé straně mají občané právo se se mnou setkat a na setkáních dávám jako první prostor těm, kteří se mnou nesouhlasí."

„Vážení spoluobčané, minulý rok jsem vám přál naplněný život. Dovolte mi, abych letos své přání doplnil, což vyplývá z toho, že život naplníme prací nejen pro sebe, ale i pro druhé. Dovolte mi tedy, abych vám popřál, abyste měli zajímavou práci," uzavíral pomalu své vystoupení prezident. Nakonec popřál vše nejlepší do příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…