Nižší růst penzí. Odhlasováno! Koalice udolala opozici

04.03.2023 11:23

Sněmovna po mnoha desítkách hodin jednání ve stavu legislativní nouze odhlasovala přes obstrukce opozice omezení mimořádné červnové valorizace penzí.

Nižší růst penzí. Odhlasováno! Koalice udolala opozici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Několikahodinový řečnický maraton ve sněmovně vyvrcholil druhý den ráno odhlasováním zkrácení poslaneckého projevu na 2x5 minut

Desítky hodin jednání provázených tvrdými obstrukcemi opozice, které trvaly od úterního začátku jednání Poslanecké sněmovny až do sobotního dopoledne, skončily přesně tak, jak si přála koaliční vláda Petra Fialy (ODS), tedy odhlasováním omezení mimořádného červnového růstu důchodů. Opozice neprosadila návrhy na zvýšení valorizace. Penze tak mají vzrůst pouze o 760 korun místo původních 1 770. Návrh ještě může narazit na odpor Senátu, vetovat jej může i nový prezident Petr Pavel, který své stanovisko oznámí zřejmě v pátek.

Omezení zvýšení penzí při červnové valorizaci je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí. Stát jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun. Podle opozice jde o "ožebračování" a "okrádání" jedné ze zranitelných skupin obyvatel a o protiústavní krok i z hlediska způsobu schvalování novely zrychleně ve stavu legislativní nouze. Opozice se nejspíš obrátí na Ústavní soud. K připojení se k ústavní stížnosti již vyzval hnutí ANO předseda SPD Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ve Sněmovně podpořilo snížení červnového růstu důchodů všech 98 přítomných poslanců vládních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Proti hlasovalo všech 71 přítomných poslanců opozičních ANO a SPD.

Při mimořádné valorizaci, která ze zákona nastává při vyšším růstu cen, se zvedá zásluhový procentní díl důchodu. Podle běžných pravidel by mělo zvýšení činit od června 11,5 procenta. Předlohou vzroste procentní část penze o 2,3 procenta a k tomu všem ještě o 400 korun, což by mělo podle zdůvodnění o něco zvýhodnit penzisty s nejnižšími důchody.

Opozičním poslancům Sněmovna zamítla koaliční většinou hlasů přibližně 330 pozměňovacích návrhů na zvýšení 400korunové pevné částky. Návrhy opozice, které byly zjevně součástí její zdržovací taktiky, se pohybovaly v rozmezí od 1410 korun do 1706 Kč s korunovými rozdíly. Zákonodárci ANO navíc neuspěli se snahami o posunutí termínu účinnosti předlohy tak, aby pozbyla smyslu.

Úpravou červnové valorizace stát letos vydá na penze podle důvodové zprávy 15 miliard korun navíc. Pokud by platila běžná pravidla, výdaje státního rozpočtu by vzrostly o 34,4 miliardy korun. Menší rozpočtový dopad bude pokračovat i v dalších letech. Příští rok půjde podle zdůvodnění o úsporu 33 miliard korun z původně předpokládaných 58,8 miliardy korun vydaných na penze navíc.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tak lidi a do ulic, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselife4 , 04.03.2023 13:54:28
na co ještě chcete čekat?? Tyhle nenažrané zfašizované zrůdy vám usilují o životy, stále to nechápete

|  9 |  0

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…