Oranžoví poslanci chtějí obstruovat. Stanjura proto navrhl, aby si ve sněmovně ustlali

25.10.2011 15:22

Téměř hodinu poslanci jednali o programu nadcházející schůze. Zvláště sociální demokraté chtěli totiž zařadit mnoho bodů do programu, mezi nimi byl například bod o summitu EU a eurozóně. Do debaty se nakonec zapojil i předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura s požadavkem, aby poslanci dnes "pracovali" i po 19.00 a 21.00 hodině, což si koalice nakonec odhlasovala. Prý proto, aby projednávání o zákonech nevázlo. ČSSD totiž už krátce po poledni dala najevo, že bude obstruovat.

Oranžoví poslanci chtějí obstruovat. Stanjura proto navrhl, aby si ve sněmovně ustlali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanci si dnes ve sněmovně zavtipkovali. A to poté, když přišel předseda poslanecké frakce ODS Zbyněk Stanjura s návrhem, aby dnes zákonodárci hlasovali i po 19. hodině.  To ale byla voda na mlýn do lavic opozice.

„Navrhuji, abychom jednali i v pátek, tedy ve svátek," pronesl za sněmovním pultíkem komunistický poslanec Miroslav Opálka s vážnou tváří, ale bylo jasné, že to bylo proneseno vtipem.

„Možná, že by bylo dobře, abychom jednali i v sobotu a v neděli," dopnil Opálku jeho stranický kolega a šéf klubu KSČM Pavel Kováčik. Poslanci ztěží zadržovali smích.

Na to se ale ozval Zbyněk Stanjura. Podle něj „oranžový Senát" tak dlouho obstruoval, až zákony do dolní komory byly vráceny pozdě, anebo vlastně vůbec. Budou totiž do dolní komory vráceny až příští týden. „Ať vám to předseda Senátu pošle příště rychleji a budeme jednat i v sobotu a v neděli," doplnil.

Na Stanjuru se ale následně obrátil sociální demokrat Lubomír Zaorálek.  "Já to teď úplně logicky nechápu - proč prodlužujete dneska jednání Sněmovny, když návrhy Senátu tady budou až v úterý?" otázal se. "Chtěl bych se trochu ohradit proti tomu, že Senát zdržoval. Senát má přece zákonně stanovené termíny na projednávání a podle mě je úplně zbytečné to komentovat tím, že něco protahoval nebo zdržoval," zmínil.

"Nočňátka si zase užijí," komentoval pak noční hlasování pro ParlamentníListy.cz poslanec z KSČM Jiří Dolejš.

Poslanci mají na této schůzi rozhodnout o novém občanském zákoníku a o návrhu zákona o veřejných zakázkách. Mezi nejsledovanější body programu bude patřit projednávání zákona o státním rozpočtu na příští rok. Opozice již dala vědět, že pro rozpočet ruku nezvedne.

Opravdu obstruovat budeme, řekl Sobotka

ČSSD ale dnes dopoledne uvedla, že chce ve sněmovně využít všech zákonných možností k tomu, aby nebyly schváleny vládní reformní předlohy. Drtivou většinu zákonů vetoval opoziční Senát. "ČSSD odmítne reformy," řekl dnes novinářům předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Jsou podle něho škodlivé a destabilizují veřejné rozpočty. "Využijeme všech možností, které nám dává ústava, aby nebyly schváleny," dodal Sobotka.

Koalice v dolní komoře je naopak připravena přijmout reformy na této schůzi. Jde zejména o změny v důchodech, ve zdravotnictví a v sociální oblasti. Koaliční poslanci jsou ale podle dopoledního vyjádření šéfa klubu ODS Stanjury v dobré kondici, vydrží a senátní veta přehlasuje i za cenu nočních jednání příští týden.
    

Předlohy se dostanou na program s největší pravděpodobností příští úterý. Stanjura k tomu podotkl, že jednání sněmovny v tento den začne v 11:00 místo obvyklých 14:00. 
    

Z balíku reformních a úsporných předloh schválil Senát jen jednu; mění vyplácení dávek zdravotně postiženým lidem. S pozměňovacími návrhy poslal do sněmovny zákon o zdravotnické záchranné službě a návrh na omezení podpory stavebního spoření. Více než než desítku dalších zákonů Senát zamítl, patří k nim k návrh na změnu sazeb daně z přidané hodnoty a prodloužení úsporných opatření ministerstva práce a sociálních věcí.

Zaorálek: Přichýlíme se místo k EU k ruskému dubisku?

Opoziční poslanci chtěli do programu schůze zařadit například bod, v němž by ministr zdravotnictví Leoš Heger vysvětlil, jak bude postupovat okolo zvyšování platů lékařům. Ti totiž včera řekli, že hodlají protestovat, neboť nemají nikde záruky, že se jim platy podle kdysi schváleného memoranda příští rok skutečně zvednou o deset procent. Poslanec David Rath to okomentoval za debatním pultíkem slovy, že ale nemocnice nemají peníze, a lékaři spíše podle všeho dostanou o zmíněných deset procent méně.

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) pak žádal, aby zákonodárci projednali bod Pozice České republiky na nadcházejícím summitu Evropské rady Evropské unie.

„Pokud ministr zahraničí a čerstvý kandidát na prezidenta Karel Scharzenberg použije na adresu premiéra výrok, že jeho postoj k Evropské unii je něco jako  - cituji kandidáta na prezidenta Schwarzenberga -  vystrčit prdel na sousedy, tak asi chápete, že mi připadá, že jestli premiér s tímto názorem odjíždí na blížící se summit Evropské rady, musí to nutně vyvolat určité otázky," vysvětlil k tomu Zaorálek.

Prý se nepamatuje jiného evropského státníka, který by takovým způsobem zpochybnil poslední dění v Evropské unii.

„A já si samozřejmě kladu otázku, co to znamená, jestli to znamená, že premiér a jeho strana chtějí vystoupit z Evropské unie, nebo jestli chtějí rozpustit Evropskou unii na tomto summitu. Byl bych rád, kdyby nám v tom případě řekli, jakou mají alternativu, jestli se přichýlíme k ruskému dubisku jako možnosti, pokud Evropa už nám není dost dobrá s těmi problémy, které má, ale připadá mi, že než premiér odjede na tento summit, je naprosto nutné, abychom o tom ve sněmovně mluvili," dodal Zaorálek.

Poslanci koalice ale tento bod neodhlasovali, což v následném svém vystoupení Zaorálek opět okomentoval. "Já jsem přesvědčen, že je to velká chyba, protože se mi zdá, že nemáme v této chvíli definovaný národní zájem. Že nemáme definovanou nejen pozici České republiky, ale to, co je skutečný zájem České republiky, který bychom byli schopni před veřejností hájit," sdělil.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…