Otevřeně a bez lítosti: Vít Bárta srovnal Peake s Ivetou Bartošovou. A nejen to

22.08.2013 13:41

Předseda Věcí veřejných Vít Bárta prozatím nechce prozradit, v jaké formaci půjdou do předčasných voleb véčkaři. Nepotvrdil tak možné propojení s Tomio Okamurou. „Až to bude upečené, tak bychom to představili,“ řekl Bárta v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Opětovnou kritiku spustil na Karolínu Peake. Tu dokonce nazval "politickou Džambulkou", čímž použil milenecké oslovení Josefa Rychtáře pro Ivetu Bartošovou.

Otevřeně a bez lítosti: Vít Bárta srovnal Peake s Ivetou Bartošovou. A nejen to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Po rozpuštění sněmovny by měly na řadu přijít předčasné volby. Už víte, pane předsedo, v jakém uskupení budou kandidovat Věci veřejné? Moc šancí totiž dle preferencí vaše strana nemá, ovšem proslýchá se, že Věci veřejné budou kandidovat s jiným politickým uskupením. Jak tedy bude vypadat kandidátka VV?

Já musím říci, že dokud není vše uvařeno a upečeno, tak ani není vhodné do kuchyně někoho pouštět. Teď jsme v té fázi, že intenzivně jednáme i s různými jinými politickými subjekty a osobnostmi. Až to bude upečené a ucelené, tak bychom to představili. Teď se ale omlouvám, nejsem schopen nic komentovat. Krom toho, že v úterý bude zasedat grémium Věcí veřejných, které bude rozhodovat o tom, co se bude dít dál.

Proslýchá se ale v této souvislosti, že byste mohli dát dohromady společnou kandidátku s Tomio Okamurou a jeho Úsvitem přímé demokracie. Můžete naznačit, zda tomu tak je?

Nejsem nyní schopen komentovat žádnou spolupráci s žádným politickým subjektem a ani s žádnou osobností, dokud nemáme celou věc ve Věcech veřejných vydiskutovanou nebo upečenou.

Dá se ale předpokládat, že byste byl lídrem VV vy osobně?

Když nebudu komentovat ani osobnosti a ani žádné jiné politické subjekty, tak se tato věc dotýká i mé osoby. Omluvám se, že teď více neřeknu.

Podle předsedkyně strany LIDEM Karolíny Peake může za "úmrtí" vlády Petra Nečase především absence jakýchkoli jasných a srozumitelných pravicových kroků. TOP 09 ani ODS podle jejích slov „nevznesly jasně pojmenované, úspěšné a důvěryhodné téma, které by zaimponovalo voličům“. Souhlasíte s ní?

Obávám se, že Karolína Peake se stala jakousi politickou Džambulkou a mně je samozřejmě velmi líto, že takové lidi jako je ona nebo "blonďatá bestie" jsme do české politiky vůbec přivedli a politiku tak obohatili o tuto negativní zkušenost. Já navíc sdílím názor se svou ženou, která řekla v úterý v Poslanecké sněmovně, že je dobře, že Věci veřejné prosadily přímou volbu prezidenta, že jsme navíc snížili příjmy poslanců, že jsme zrušili doživotní imunitu, že jsme prosadili nezávislého policejního prezidenta a odvolání nejvyšší státní zástupkyně a zabránili jsme i zrušení stravenek. Prostě udělali jsme podle mne spoustu dobrých věcí, které jsme většinou tvrdě vydupali na Nečasovi a Kalouskovi.

Mne ale velmi mrzí, že tu odvahu stavět se Nečasovi a Kalouskovi bohužel řada našich bývalých poslanců neměla a podlehli tak různým nabídkám kmotrů a možná i vlastní lenosti. Než by povstali a dál bojovali za program Věcí veřejných, tak na program rezignovali a stranu zradili. Komentovat ale tyto karikatury nějak dál, to si myslím, že je to už kopání do něčeho, co nemá smysl. A já pevně doufám, že všechny kroky, které Věci veřejné dělaly, tak se s odstupem zhodnotí. A je jedno, ať už v podobě Nečasova pádu, ať už při vzpomínce na neustálé měnění pozic Karolíny Peake, ať už na Tluchořově nakupování sama sebe do dozorčích rad... Je snad už patrné, že všechny tyto věci jen potvrzují to, co Věci veřejné říkají od prvního puče a natvrdo.

Jak byste zhodnotil postoj Karolíny Peake při hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka? Mám na mysli ten její útěk a následnou rezignaci na post předsedkyně strany LIDEM. Jak to na vás působilo?

Pokud jste zásadová osoba a jednou svou zásadovost jaksi překročíte, tak práh vlastní morálky se začne velmi rychle otupovat. A v momentě, kdy Karolína Peake zradila Věci veřejné a mnohaleté kamarádství spoluválečníků z komunální politiky Prahy 1, tak chápu, že práh pro tu další zradu se u ní jen dál mnohonásobně snížil.

Jak na vás působily během času kroky Miloše Zemana poté, co prosadil vládu odborníků a nyní bez mrknutí oka chce podepsat i předčasné volby? Vypadá to totiž tak, že se mu plní vše, co si naplánoval...

Nesmírně pozitivně hodnotím to, že pan prezident Zeman odolal tlaku médií a nejmenoval Kalouskovu vládu číslo dvě, kde by bylo nahrazeno jojo Nečas za jojo Němcová. Jsem tak rád, že Rusnokova vláda dostala prostor odříznout Kalouska od státních podniků. Myslím si, že do toho všeho zapadá i odvolání pana Žaludy – je to evidentně osoba, která se podílela na minimálně politické korupci Petra Tluchoře a spol. A je to naprosto správný a logický krok, který kultivuje českou politiku. Na druhé straně považuji v tuto chvíli za alarmující, že politická scéna se nám poněkud zploštila na jakýsi spor Kalousek versus Zeman, kdy asistující sociální demokracie v zásadě vytváří reálně z programového hlediska i paradoxně koalici stran, které jsou připraveny v budoucnosti v Poslanecké sněmovně kooperovat. I s komunisty je to obrovská síla, která nám ale podprahově zároveň sděluje, že bude zvyšovat daně, jak s tím začal právě Kalousek v pravicové vládě. A já jsem přesvědčen, že v současné ekonomické situaci zvyšování daní tak, jak o tom mluví kupříkladu i prezident Zeman, na úroveň jednotné evropské daně, je krok, který povede k odlivu zahraničních investorů, potažmo k odlivu pracovních míst z České republiky. Jsem přesvědčen, že je zapotřebí mobilizovat jevy, které se budou snažit tomuto „tichému“, ale z druhé strany deklarovanému záměru zabránit.

Máte nějaké pocity z posledních vystoupení Miroslavy Němcové v postu šéfky Poslanecké sněmovny? Jen připomenu, že se odlišila od hlasování ODS – neodešla podobně jako její stranící ze sálu, ale hlasovala proti rozpuštění sněmovny - přičemž ale hovoří stále dokola o ztrátě demokracie v této zemi, podobně jako tomu bylo po roce 1968. Ovšem taková její slova působí na někoho poněkud rozpačitě...

Já si vážím paní Němcové za to, že se nebála pojmenovat, že nechce rozpuštění sněmovny. Samozřejmě s její argumentací nesouhlasím, ale musím uznat a respektovat protivníka v tom, že má odvahu svůj názor proti proudu prezentovat. A proti jiným svým kolegům z ODS se neschovávat za to, že někdo opustí sál, ale že zůstane v sále a zvedne i ruku. Já avšak s jejím postojem nesouhlasím a jsem přesvědčený o tom, že rozpuštění sněmovny je to nejlepší, co mohli poslanci udělat pro nápravu jména Poslanecké sněmovny i pro nápravu jména náš všech poslanců, kteří se na onom nepěkném kinoteátru v mnoha momentech podepsali. Druhá věc je, že u jejích posledních projevů jsem nevěděl, kdy mluví jako neformální lídr ODS, a kdy mluví jako předsedkyně Poslanecké sněmovny. Ty některé momenty mi účelově splývaly.

Na koho byste vzpomněl – ať již z bývalé Nečasovy vlády, anebo z kabinetu Jiřího Rusnoka, či z poslaneckých lavic – jako na schopného politika?

Pro mne veliké překvapení bylo to, že někteří naši poslanci z Věcí veřejných, kteří byli na startu jako méně významné tváře – jako kupříkladu Jana Drastichová, Michal Babák, nebo Petr Skokan - se za volební období vyprofilovali jako lidé, kteří byli pilíři a obranou proti hrozné deziluzi, kterou zaseli Jaroslav Škárka, Kristýna Kočí a Karolína Peake. No a z těch dalších? Vážím si kupříkladu postoje Radima Fialy, který v mašinérii moci a nátlaků, co jsme poznali ve fungování Kalousek a spol., tak je evidentní, že mezi partou těch takzvaných rebelů přece jenom byl bílou vránou, která se nenechala ničím koupit, která proti Tluchořům a spol. nevyměnila ideje za dozorčí rady a která důsledně to, co řekla, i naplnila. Podobně si vážím třeba poslance Michala Doktora, který se dokázal postavit vůči principiálním věcem, dokázal se postavit kmotrovi Dlouhému a říci, že nebude podporovat prodlouženou ruku Dlouhého, tedy Martina Kubu. Dokázal se tomu všemu postavit. Těchto bílých vran si velmi vážím a jsou pro mne na opačném konci žebříčku, než je Karolína Peake nebo Kristýna Kočí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…