Ožralý pablb a prďola. Žvásty, výhrůžky, sprosté vydírání, arogance, drzost. Toto nám řekli čeští politici o Jeanu-Claudu Junckerovi

24.05.2016 15:37

ANKETA Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker pro Le Monde řekl, že pokud Velká Británie opustí EU, „nebude s ní zacházeno laskavě“ a že dezertéři nebudou vítáni s otevřenou náručí.

Ožralý pablb a prďola. Žvásty, výhrůžky, sprosté vydírání, arogance, drzost. Toto nám řekli čeští politici o Jeanu-Claudu Junckerovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Francouzskému deníku Le Monde šéf Evropské komise sdělil, že s Británií po brexitu „nebude zacházeno laskavě“. „Dezertéři nebudou vítáni s otevřenou náručí,“ vzkázal Juncker.

Totalitní a fašizoidní tendence některých úředníků EU

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o slovech šéfa „bruselské vlády“ Junckera myslí. Drtivá většina politiků slova Junckera odsoudila a označila je za výhrůžku. Kriticky se ohradili i zastánci Evropské unie.

Předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš na dotaz redakce nereagoval.

„Odchod Velké Británie by poškodil všechny,“ odpověděl předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Zbytečně silná slova od člověka, který ve skutečně důležitých věcech vystupuje zcela bezkoncepčně,“ reagoval na dotaz redakce předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Taková slova mohou mít u britské veřejnosti pouze negativní efekt. Pan předseda Evropské komise by za své výroky měl od zastánců brexitu dostat děkovný dopis,“ řekl redakci předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

„Není on to nějaký xenofob? I když osobně nepodporuji odchod Velké Británie z EU, jako demokrat s pokorou respektuji rozhodnutí občanů Velké Británie v referendu. Za podobnými výroky cítím neblahý vliv totalitních a fašizoidních tendencí některých úředníků EU,“ odpověděl místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

„Tato prohlášení jsou již za hranou a je na výzvu k odstoupení. To je skutečně nepřijatelné vyhrožování nepříslušející Komisi EU,“ uvedl místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

Sprosté vydírání. V EU musíte držet hubu a krok


„Pan Juncker je zjevně absolutně mimo. Celý svět stojí o Velkou Británii – a podnikatelé v Německu, Skandinávii, včetně České republiky zvysoka kašlou na nějakého socíka Junckera. Každého normálního člověka zajímá byznys a prospěch vlastní země. Juncker a jeho Evropská komise ale evidentně normální není,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Co si o tom myslím? Že je to sprosté vydírání, které jasně ukazuje vztah vedení EU vůči členským zemím. V podstatě bychom asi měli ´držet hubu a krok´, stejně jako v otázce kvót nebo víz pro Turecko. Pro mě je to další argument, že je na čase vypsat referendum, jestli si lidé přejí v takovéto unii, a za těchto podmínek, setrvat,“ řekl místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Ať nevyhrožuje. Držím Británii palce,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Myslím, že jsou to příliš silná slova. Chápu ale jisté rozladění z Velké Británie. Vystoupení z EU bych považoval za nešťastný krok, který by určitě Velkou Británii poškodil a měl by i negativní dopad na celou EU,“ říká poslanec ČSSD Václav Votava.

„Je to drzost. Evropská komise nemá oprávnění trestat nezávislé státy. Vždy budu pro uchování volného obchodu a cestování mezi Českou republikou a Velkou Británií a doufám, že tak bude konat i naše vláda,“ řekl předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Ne příliš rozumné šprochty,“ reagoval čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„To je typický přístup funkcionářů EU. Místo toho, aby se zamysleli a přišli se změnami ve fungování EU tak, aby spojenectví států uvnitř unie bylo prospěšné všem, snaží se vyvíjet tlak na nespokojené země v domnění, že je zastraší, a tyto státy v EU zůstanou. Je to přístup, který jen přilévá olej do ohně,“ míní předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer.

Juncker se zkároval a EU se vybarvila...

„Juncker se předvádí dalším kouzlem nechtěného. Tentokrát navíc ve stylu carského oficíra. Nebo maršála z pruských junkerů, mám-li si dopřát i nomen omen. Dezertér a trest, který ho nemine, je téma válečného práva. Nedávno běžel internetem záznam, jak se Juncker zkároval a pak na kamery vyplácával i evropské premiéry. Pokud se v podroušeném stavu dopracoval i ke své poslední perle ducha, odvykací kúry lze jistě absolvovat i v Bruselu a Štrasburku. Pokud však k tomu mentálnímu démantu dospěl ve stavu střízlivém, je nejvyšší čas mu vzkázat, že Evropa není manšaft pod přísahou, podléhající jeho polním soudům. A hlavně z toho, co nám ta arogance vzkazuje, vyvodit adekvátní závěry. EU se vybarvila jako úplně jiný spolek, než do jakého nás vábila barnumská reklama před vstupem. O tom, co Bruselu dovolíme a co ani náhodou, už nesmí rozhodovat ‚spojenecká vděčnost‘, ale naše vlastní zájmy. Je to jak stále naléhavější, tak také průchodnější. Popularita EU se rychle propadá u nás i napříč kontinentem. Je-li už variantou, předkládanou referendu, i ‚brexit‘, podstatně suverénnější politiku může a musí razit i Česká republika,“ říká místopředseda KSČM Josef Skála.

„Vyjádření předsedy Evropské komise Junckera již překročilo všechny meze! Ať vyhrohužuje těm, kteří se ho bojí! Nikým nevolený neomarxistický bruselský úředník nemůže sprostě vyhrožovat suverénním státům! Každý členský stát se může kdykoliv svobodně rozhodnout z Evropské unie vystoupit. Pan Juncker by si měl velice rychle uvědomit, že jednotlivé vlády členských států jsou odpovědné svým občanům a nikoli jemu! Co bude dál? Bude snad pan Juncker vyhrožovat také České republice? Nemůžeme již dále čekat, kam až je schopná Evropská unie zajít! O tom zda budeme či nebudeme členy, musí v referendu rozhodnout naši občané, nikoli úředník z Bruselu!“ zlobí se předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Pan Juncker Evropské unii kudy chodí, tudy škodí. Vyhrožování členským státům EU, ať už je to Velká Británie nebo Polsko, situaci v EU jenom zhoršuje,“ míní místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Odchod Velké Británie by byl znatelnou ztrátou. Evropská unie by však měla v tomto případě jednat především racionálně,“ domnívá se místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Jde o typický projev představitele totalitního evropského superstátu. Nikým nezvolený a přitom zázračně z naších daní placený pan Juncker je to, čemu jsme my a naší rodiče říkali ´papaláš´. Všechny evropské státy a národy se jich postupně zbaví, včetně ČR. Možná se to již letos povede Velké Británií jako první. Možná to zázračně neprojde o pár tisíc hlasů. Ale nakonec se ta nedemokratická lumpárna rozpadne,“ doufá místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.  

„Metoda cukru a biče není vhodnou politikou vrcholných představitelů EU. A obecně nejen jejich. Osobně takové vyjádření odsuzuji. Pokud jde předsedovi Evropské komise o blaho občanů EU, měl by se této zastrašovací politiky vyvarovat,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Co chtít od ožralého arogantního pablba?

„Že Juncker je člověk, o jehož dobrých mravech si moc iluzí dělat nemůžeme, už dokázal několikrát. Že je to navíc člověk rozumu velmi mdlého jsem si až do této chvíle nechtěl připustit. Jinak se totiž jeho sprosté vyhrožování Velké Británii nedá zdůvodnit. Ale co chtít od ožralého arogantního pablba? To si opravdu myslí, že tím Brity zažene do kouta, že se před ním podělají a přijdou s prosíkem za odpuštění jejich drzosti, že pochybují o oprávněnosti jejich účasti v podivném a dlužno říci, čím dál podivnějším spolku, zvaném Evropská unie? Já, na jejich místě, bych hlasoval proti dalšímu setrvání v EU už proto, abych tomu hlupákovi dokázal, že si na nás vyskakovat nebude! Škoda, že není schopen si vyhodnotit, proč ten proces rozpadu EU je čím dál aktuálnější. Ve své zaslepenosti asi nevidí, nebo nechce vidět, že podobné nálady už nejsou jen ve Velké Británii! Přední britský odpůrce EU Boris Johnson přirovnal EU k plánům Hitlera. Pan Juncker mu svou výhrůžkou chtěl asi potvrdit, že měl pravdu. Aspoň víme, co je ta slavná EU zač,“ řekl senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„Jsem příznivcem stále těsnější Unie, nikoli unie coby jídelního lístku, kde si každý vybírá podle svého prospěchu (a zpravidla to znamená, že to má být na úkor ostatních). Soudím, že je taková Evropská unie nejpřednějším národním zájmem Česka a že zpochybňování této perspektivy a zevnitř ČR nebo zvenčí je nahrávání zájmům, které nás poškozují nebo poškodit v budoucnu mohou. Proto má J. C. Juncker v tom poněkud expresivním vyjádření způsobem, kterému bych se třeba já určitě vyhýbal, mé sympatie. Celou tu věc s brexitem mám stejně jako postoje V4 za mnohem menší legraci, než se v takových klipech obvykle prezentuje,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Je potřeba zdůraznit, že jde v Junckerově případě o vyjádření k svrchovaně demokratickému projevu vůle občanů Velké Británie. Po zkušenostech 20. století si dovolí takto arogantní vyjádření představitel orgánu, jehož demokratická legitimita se blíží nule, politik, kterého voliči nezvolili a jehož program nebyl předmětem demokratického rozhodování. Je potřeba jasně dát najevo, kdo je nepřítelem svobody a demokratických mechanismů a k takovým politikům se nechovat laskavě a s otevřenou náručí,“ upozorňuje poslanec ODS Martin Novotný.

EU nás pošle ke zdi. Žvásty a výhrůžky prďoly z Bruselu

„Dezertéři se vždy stavěli za úsvitu ke zdi. Pokud se chce Evropská komise vracet k těmto zvykům, může se lehce stát, že u zdi budeme všechny státy EU a nebude kdo mít dát povel! Je načase se podívat na mandát lidí rozhodujících v Evropě o Evropě a nikoho reálně nereprezentují, takoví kapouni jsou schopni rozeštvat všechny proti všem jen aby se nepřišlo, že nejlepší jsou na víně a ne v politice. Vox populi vox Dei,“ míní poslanec KSČM Leo Luzar.

„Nejen staré dobré Anglie si vážím. Nikoli toliko proto, že jsou stále tradiční monarchií. To pána Junckera si vážím podstatně méně. Až vůbec ne. Nechť si dál plácá, co chce. Není to, bohužel, poprvé a ani naposled. Britové o svém osudu rozhodnou sami svobodně v referendu. Je to jen a pouze jejich rozhodnutí. A to demokratické! Svéprávný demokrat tohle musí ctít a tolerovat. A právě oni v tom mají tradici, kterou jim můžeme jenom závidět. Žvásty a výhrůžky nějakého prďoly z Bruselu je jistě nerozhází. Ostatně nedokázala to ani Luftwaffe. Nicméně nezaslouženě dobře placený soudruh Juncker jim vlastně tak nějak poradil a napověděl, co je ta EU za spolek. Sluší se mu vlastně poděkovat. I proto dobře vím, jak bych opět hlasoval já, Čech. Snad taky někdy někdy budeme moci,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Myslím, že pan Juncker tím obrazně řečeno hlasuje pro brexit. Britové mají proti podobným výhrůžkám dlouhodobou odolnost. Při referendu se podle toho zachovají,“ míní poslanec ODS Jan Zahradník.


„Na velkohubá prohlášení pana Junckera jsme si již mohli zvyknout, ale v tomto případě se domnívám, že poměrně významně přestřelil. Britská ekonomika je jednou z nejsilnějších v Evropě, a navíc je na starém kontinentě poměrně nezávislá, tudíž eventuální odchod země ze struktur EU bych označil jako mnohem více problematický pro samotnou unii. Každému už musí být jasné, že EU je koncept zvýhodňující velké země a ty mají ‚de facto‘ úplně jiná práva než státy ostatní a podle toho je s nimi vždy jednáno a zacházeno, a to ať si pan Juncker mediálně tlachá cokoliv,“ míní poslanec KSČM Jiří Valenta.

Je dobře, že to britským voličům někdo naprosto jasně sdělil...

„Slova Jeana-Clauda Junckera pro Le Monde mi připadají zbytečně expresivní, ostatně on je později v tomto směru poněkud korigoval, ale v principu jsou pravdivá. Nelze si myslet, že třetí země – a Británie by se v případě odchodu z Unie stala třetí zemí – mohou čerpat bonusy spojené s Unií a zároveň se vyhnout nevýhodám, které každé členství v nějaké nadnárodní organizaci nutně nese. Britům je slibováno, že v případě odchodu bude vše, jako bylo nyní, jenom bez ‚diktátu z Bruselu‘, ale to je absurdní představa a je dobře, že to britským voličům někdo naprosto jasně sdělil. Osobně ale především doufám, že k odchodu Británie z EU nedojde,“ uvedl poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová.

„Je to nehoráznost! EU je přece zónou demokracie a svobody. Nebo ne!?!“ zlobí se senátor ODS Jiří Oberfalzer.

„Je vidět, že totalitní myšlení má místo i v hlavách politiků EU. Ale podobné vyhrožování je nemístné a měla by být odvaha to odsoudit,“ podotknul senátor KSČM Václav Homolka.

„Juncker řekl pravdu,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Vypadá to jako vyhrožování, ale jsou to podle mě jen mediální hrátky, které rozhodnutí Britů nijak výrazně neovlivní,“ říká poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Referendum se blíží a nervozita stoupá. I političtí mazáci ztrácí půdu pod nohama, protože v sázce je skutečně mnoho. Pokud si J. C. Juncker myslí, že vyhrožováním situaci uklidní, tak je buď velmi hloupý, nebo se domnívá, že Britové nemají žádnou hrdost. Britům by myslím stačilo vysvětlit, že odchod z EU by znamenal omezení rozvoje jejich ekonomiky, výrazné zmenšení jejich mezinárodního vlivu, risk pro jejich celistvost (další skotské referendum o nezávislosti) a ohrožení míru v severním Irsku. Proč si Juncker myslí, že Britové budou poslouchat frankofonního hrozícího byrokrata, mi vážně není jasné,“ uvedla europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Představitelé EU už plně ztrácejí schopnost vnímat realitu

„Myslím si, že vyhrožování není dobrá přesvědčovací metoda vůči sebevědomým Britům. Pan předseda by měl vážit slova, pokud si přeje setrvání Británie v EU,“ upozorňuje europoslanykně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Myslím si, že někteří představitelé EU už plně ztrácejí schopnost vnímat realitu. Toto prohlášení mně připadá nanejvýš směšné,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Myslím, že takovéto plané vyhrožování snaze o setrvání Britů v EU nijak nepomůže. Naopak si dovedu představit, že direktivní rétorika spoustu lidí spíše odradí. Britové musejí zvážit sami, zda pro ně Unie smysl má, nebo ne. Osobně si myslím, že vystoupení z EU Británii nic dobrého nepřinese. A pokud jde o EU, ta by si měla nejprve zamést před vlastním prahem a měla by se zaměřit na to, aby evropští politici a úředníci pracovali ku prospěchu svých občanů, ne jejich vůli a názorům navzdory. Aktuální migrační krize, kdy Evropská komise a Evropský parlament koná v zájmu všech, jen ne obyvatel Evropy, je zářným příkladem tohoto mého tvrzení,“ říká senátor ČSSD Petr Gawlas.

„Myslím, že toto Junckerovo vyjádření není překvapivé, spíš ukazuje, jaká je v Bruselu nervozita. Juncker také řekl, že doufá, že Británie v EU zůstane, takže je možné, že se tímto silným výrokem snaží Brity zastrašit a přimět je, aby v referendu hlasovali pro vystoupení z EU,“ míní senátor Jozef Regec.

Jak by se asi Brusel zachoval k ČR...

„Když byla použita takováto tvrdá slova vůči velké a významné zemi, jaká by asi byla použita případně vůči České republice... Tento slovník má imperiální nádech a je neakceptovatelný,“ říká poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Takováto prohlášení dělají většinou slaboši,“ domnívá se poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Považuji to za snahu o ovlivnění referenda ve Velké Británii. Nesouhlasím s jeho výrokem,“ říká poslanec ODS Jiří Burian.

„Podobné výhrůžky nejsou státnické. Myslím, že podobné strašení se týká spíše voličů, kteří půjdou k referendu,“ uvedl poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Je to zbytečné vyhrožování,“ reagoval na Junckerova slova poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Nemístné vyhrožování,“ míní podobně poslanec ANO Pavel Plzák.

„To nestojí za komentář,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Já si myslím, že vyhrožování předsedy Evropské komise britským voličům není na místě a ve svém důsledku může být kontraproduktivní. Očekával bych spíše, že šéf evropské byrokracie položí na stůl argumenty, kterými by občany Velké Británie přesvědčil a motivoval hlasovat jasně proti vystoupení tohoto významného státu z EU. V zájmu občanů ČR není z bezpečnostního, sociálního a ekonomického hlediska rozpad EU. Vystoupení Británie z unie by mohlo vyvolat postupný a bolestný rozklad EU, což by vyvolalo hlubokou krizi a chaos v Evropě. A možná i v krajním případě válečný konflikt. A to si nikdo nemůže přát,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„To však neznamená, že lídři EU by neměli změnit politiku a přístup k současné napjaté situaci v Evropě. To se netýká pouze selhání a impotence EU v řešení nelegální migrační krize, které je třeba razantně čelit. Rozhodně však ne povinnými kvótami, ty krizi pouze prohloubí a budou pobídkou pro další nelegální migranty z islámského světa. EU se nemůže chovat jako pouhý nesvéprávný vazal USA a musí dělat samostatnou politiku. A to i vůči Rusku. Měla by čelit extrémnímu vlivu nadnárodních bankovních, finančních, zbrojařských a farmaceutických skupin a nepodléhat jejich vlivu. Bohužel lídři EU v některých aspektech v tomto směru selhávají a jsou spíše ve vleku těchto globálních byznysových skupin. Takže za řešení problémů EU nepovažuji její rozpad, ale změnu politiky elit a návrat k původnímu smyslu tohoto sdružení evropských států. Tam patří i realizace suverénní a akceschopné politiky, která se bude opírat o zájmy občanů jednotlivých členských států a ne o zájmy jiných státních mocností a globálního kapitálu. Na toto téma je třeba vést vážné a veřejné diskuse,“ dodal Richard Dolejš.

Debata o členství Británie v EU se přiostřuje. Například ČTK informovala, že bývalý londýnský starosta Boris Johnson (Konzervativní strana) a přední zastánce vystoupení z EU pro The Sunday Telegraph řekl, že EU pokračuje v cestě Napoleona a Hitlera a snaží se vytvořit evropský superstát, i když odlišnými metodami. EU dle něj postrádá demokracii a respekt a je odsouzena k neúspěchu. Napětí mezi členskými státy EU umožnilo Německu výrazně posílit moc, „převzít“ italskou ekonomiku a „zničit“ Řecko. O tom, zda Spojené království setrvá v Evropské unii, se má v referendu rozhodnout již 23. června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…