Pánové Kalousku a Klausi, David Rath píše i o vás

10.10.2012 14:24

V úterý se v Praze uskutečnil slavnostní křest knihy „Přisedněte si“, kterou ve vazební věznici v Litoměřicích napsal poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath. Jako kmotr na křtu vystoupil dvojník ministra vnitra Jana Kubiceho, který je pod pseudonymem Krabice jedním z hlavních hrdinů knihy.

Pánové Kalousku a Klausi, David Rath píše i o vás
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Obrázek si bylo možné udělat už z ukázek, které se v předchozím týdnu objevily v médiích. Rath v nich své zatčení prezentoval jako spiknutí Jana Kubiceho a jeho kolegů z policejní generality, podnikatelů napojených na ODS a rovněž na TOP 09. Proto v knize jako padouchové vystupují například i prezident Václav Klaus či ministr financí Miroslav Kalousek. Ten je podle Ratha „prostě démon“.

„Pan prezident mě moc nemusí, počítejte s komplikacemi,“ varoval David Rath šéfa Úřadu vlády, když se rozhodlo, že se stane ministrem zdravotnictví. „Vychutná si mě, to by nebyl Václav Klaus,“ dodal novopečený ministr, a přitom si vzpomněl na všechny souboje, které s Klausem jako premiérem a později prezidentem absolvoval. Na léta tvrdých bojů v čele Lékařského odborového klubu, nebo na to, jak v čele Lékařské komory kritizoval exponentku ODS v čele Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřinu Musílkovou.

Jeho odhad se prý ukázal jako správný. Prezident trucuje a dělá nejrůznější průtahy, premiér Paroubek kontroval tím, že Ratha jmenoval prvním náměstkem, takže ministerstvo reálně začal řídit, a po několika dnech se prý neudržel ani Rath a označil prezidenta za vrtošivého staříka. Ten jej následně přiměl rezignovat z čela Lékařské komory (což prý chtěl Rath udělat okamžitě po jmenování) a následně si konečně mohl dojet na Hrad pro jmenovací dekret.

„Média informují o tom, že akt jmenování Davida Ratha byl nejkratším ceremoniálním jmenováním ministra v historii,“ vzpomíná Rath. Na Hradě se prý ani nestačil pořádně rozhlédnout, načež prezident procedil mezi zuby: „Tak to moc nepokazte.“   

Dalším momentem, na který obsáhle vzpomíná, je éra tzv. „Kubiceho zprávy“. Když se volební období chýlilo ke konci, rozpoutala se aféra kolem obvinění,  že do vlády ČSSD začíná prorůstat organizovaný zločin. „Ten Krabice (tak je v románu přezdíván Jan Kubice) se zbláznil. Co ho vede k tomu, že s ustaraným až tragickým výrazem běží do parlamentu, že má děsivé informace o prorůstání zločinu do státní správy? To je takový Ódéesák?“ zeptal se David Rath Františka Bublana před zasedáním vlády.

Ministr vnitra to svému kolegovi vysvětlil tak, že šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Krabice o nic takového neusiluje. Chce prý jen za každou cenu chránit své dva kolegy. Ti dělali podvody se služebními cestami a proplácením diet, a on je možná kryl. Když se to začalo šetřit a do kanceláří protikorupčního útvaru přišla policejní inspekce, začal tvrdit, že zásah je účelový a že se vláda snaží zabránit vyšetřování prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Tak prý vznikla celá slavná „Krabiceho zpráva“.

Rathovi se prý takové vysvětlení nepozdávalo. Připomněl svému vládnímu kolegovi, že pan Krabice má vysoké politické krytí, dokonce od Václava  Havla, a na vysoké místo v policii se dostal jen díky tomu, že kdysi jako taxikář vozil disidenty. Než mu však mohl František Bublan jeho hypotézu okomentovat, začalo zasedání vlády, které prý přineslo Davidu Rathovi další šok.

Toho Mirek Kalousek nepochválí

Lidovecký ministr dopravy Milan Šimonovský prý „trochu mečivým hlasem“ začal obhajovat nákup mýtných bran od firmy Kapsch. Rath prý od začátku věděl, že je to skandální projekt, proto okamžitě vyskočil a protestoval. „Už jsem tady opakovaně říkal, že mi celý projekt elektronického mýtného připadá krajně podezřelý,“ namítal. Nechce prý celou zemi zaplavit systémem obludných železných mýtných bran, které si na sebe sotva vydělají. Podle Rathových informací by prý bylo mnohem výhodnější pořídit si satelitní mýtné. „Já s výběrem tohoto systému a firmy Kapsch nechci mít nic společného,“ uzavřel rozčíleně.

Strhl prý lavinu diskutujících, které ministr Šimonovský vůbec nebyl schopen čelit a vláda se nakonec rozhodla předloženým materiálem vůbec nezabývat. „Mirek Kalousek bude asi trochu naštvaný a Šimonovského nepochválí, protože se jako pošťák moc neosvědčil,“ usmíval se prý poťouchle, s dobrým pocitem.

Nakonec však mýtné brány od Kapsche přece jen byly postaveny. „Mirek Kalousek je prostě démon,“ poznamenává Rath.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…