Peake hlásá o boji s korupcí a o transparentnosti politiků. O sobě však mlčí jako zařezaná

19.02.2013 18:04

Ještě rok a čtvrt potřebuje vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake přežít ve vládní funkci a pak už snad nebude muset čelit dotazům dotěrných novinářů na okolnosti koupě a prodeje jejího bývalého domu v pražské Troje a také na financování strany LIDEM, kterou loni založila. Podle právníka Veřejnosti proti korupci Milana Hulíka je však její nynější počínání nehorázné.

Peake hlásá o boji s korupcí a o transparentnosti politiků. O sobě však mlčí jako zařezaná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolina Peake

Sotva bychom ve sněmovně mohli očekávat někoho s nesmlouvavějším postojem ke korupci a s požadavkem na větší transparentnost politiků než Karolínu Peake a poslance kolem ní sdružených. Vždyť pod těmito hesly šli v roce 2010 do parlamentních voleb na kandidátce Věcí veřejných a když se po dvou letech ukázalo, že Vít Bárta a spol. nejsou schopni tyto a další ideály naplňovat, odtrhli se od nich a založili „lepší VV“, tedy stranu LIDEM.

Tento dojem o straně LIDEM by mohla ještě umocnit skutečnost, že její předsedkyně Karolína Peake je zároveň vicepremiérkou pro boj s korupcí. O to nepříjemnější překvapení pak ale čeká každého, kdo by se pídil u Karolíny Peake po odpovědích na otázky ohledně koupě a prodeje jejího bývalého domu v pražské Troje a také ohledně financování strany LIDEM firmou Cresco&Finance s anonymní vlastnickou strukturou.

Pozornost k domu v Troje přitáhly nepřiznané peníze na účtu

Server Česká pozice na svých stránkách upozorňuje, že na odpovědi vicepremiérky pro boj s korupcí čeká už 88 dnů. Vše odstartovalo zjištění, že Karolína Peake se svým manželem ještě před svým vstupem do politiky prodala rekonstruovanou vilu v pražské Troje za 57 milionů korun společnosti Nice View. Část z této sumy ale přišla na účet manželů Peakových v době, kdy byla Karolína Peake už poslankyní a v čestném prohlášení částku neuvedla. Vysvětlila to opomenutím své účetní.

Ale kolem koupě a prodeje zmíněné nemovitosti se objevilo několik podivností, počínaje tím, že celková kupní cena byla rozdělena na 29,1 milionu korun za dům a 27,9 milionu korun za parcely. A nejasné byly i okolnosti, za nichž manželé Peakovi dům kupovali. Vicepremiérka v rozhovoru pro MF Dnes totiž uvedla, že měli na dům hypotéky v objemu 33 milionů korun, ale ze smluv uzavřených se společností Nice View plyne, že v době prodeje měli jen dvě hypotéky v celkové výši 20 milionů korun.

Stranu vicepremiérky pro boj s korupcí sponzorovala anonymní firma

Na žádnou otázku týkajících se uvedených nejasností Karolína Peake serveru neodpověděla. Ale nezůstalo jen u tajnůstkaření kolem nejasných soukromých financí. Loni založená strana LIDEM dostala dar dva a čtvrt milionu korun od Dalibora Tesaře, avšak nikoli přímo jako fyzické osoby, ale přes firmu Cresco&Finance s anonymní vlastnickou strukturou. Pikantní je, že v roce 2011 vykázala tato firma zisk 81 tisíc korun. A v témže roce navýšila základní kapitál o 98 milionů korun.

Ani v této věci nebyla předsedkyně strany LIDEM ochotna komunikovat, aby vysvětlila, zda jí jako vicepremiérce pro boj s korupcí nepřijde nevhodné, že největším sponzorem její strany je firma s anonymní vlastnickou strukturou. Stejně tak zůstaly bez odpovědi i dotazy na to, zda v minulosti s Daliborem Tesařem spolupracovala a zda se nejedná o bývalého sponzora Věcí veřejných.

Předsedkyně oba dotazy zodpověděla naprosto dokonale

Když se před čtvrt rokem kupily nejasnosti kolem koupě a prodeje vily v Troje, nechtělo se do vyjádření až na jedinou výjimku nikomu z poslanců LIDEM. „Podezřelý prodej domu nebyl vůbec s poslanci LIDEM řešen. Paní Peake se neobtěžovala něco vysvětlit. Na můj dotaz k této problematice mě odkázala na tiskovou zprávu,“ prozradil tehdy pro ParlamentníListy.cz Radim Vysloužil.

To, že předsedkyně jejich strany Karolína Peake nechce zodpovědět otázky ohledně koupě a prodeje vily v Troje a také ohledně financování strany LIDEM firmou Cresco&Finance s anonymní vlastnickou strukturou, její věrní popírají. „Předsedkyně oba dotazy zodpověděla naprosto dokonale,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz poslanec Viktor Paggio a s dalšími dotazy odkazuje na tiskového mluvčího strany LIDEM.

Peake odpovídá, co se jí hodí, podstatné věci zcela pomíjí

Tiskový mluvčí LIDEM Miloš Skácel v reakci na dotaz odkazuje na osobní stránky Karolíny Peake, kde lze nalézt „vyjádření k prodeji vily v Troji“ ze 14. listopadu minulého roku, které ale pojednává o méně podstatných faktech a ožehavějším otázkám se vyhýbá. Konkrétně žádná z těch, které vicepremiérce kladl server, zodpovězena nebyla.

Z podobného soudku je i vyjádření, na které odkazuje Miloš Skácel v souvislosti s financováním LIDEM firmou Cresco&Finance s anonymní vlastnickou strukturou. „Pro mě je důležité, že za tím stojí konkrétní člověk. Společnost patří panu Daliboru Tesařovi a on se rozhodl prostřednictvím této firmy nám poslat peníze. Je to velmi movitý člověk a má několik různých firem, takže nemusí být v podezření, že peníze nejsou z podnikání,“ uvedla Karolína Peake pro deník Právo 23. října minulého roku a i v tomto článku se odpovědi na výše uvedené otázky hledají marně.

Spolustraníci svou šéfku k žádnému vyjádření vyzývat nebudou

Také místopředsedkyně strany LIDEM Dagmar Navrátilová je přesvědčena, že není třeba vyzývat vicepremiérku k nějakému vyjádření. „Dle mých informací poslala předsedkyně strany Karolína Peake České pozici vyčerpávající odpovědi, zcela jasně a písemnou formou, ze kterých zveřejnili vždy pouze část. Nevidím tedy důvod, proč bychom ji měli vyzývat k něčemu, co už udělala,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Dagmar Navrátilová.

Jen je s podivem, že vysvětlení, které by mohlo Karolínu Peake v očích veřejnosti zbavit jakýchkoli podezření, nevydá sama šéfka LIDEM oficiálním prohlášením. „Zpočátku k tomu něco říkala, ale pak dostala upřesňující dotazy a na ty dosud neodpověděla. Novináři na její neochotu odpovídat mohou reagovat tím, že o tom budou psát. A budou tedy informovat i její voliče o tom, jakým způsobem se chová, že káže vodu a pije víno,“ říká pro ParlamentníListy.cz Milan Hulík, právník sdružení Veřejnost proti korupci.

Dělat mrtvého brouka je od bojovnice proti korupci nehoráznost 

Právní prostředek, jak politika donutit k odpovědi, však není. „Politik má povinnost, sice není stanovena nikde v zákoně, ale patří to do mravního kodexu politiky, zejména v jejím případě, kdy má za náplň práce boj proti korupci, odpovídat na takovéto dotazy. To je nehorázné, aby politik v jejím postavení, nota bene když má boj proti korupci za prioritní bod svého programu, ignoroval dotazy, dělal mrtvého brouka a neodpovídal,“ kritizuje Milan Hulík vicepremiérku Karolínu Peake, která se více než kdo jiný v nynější sněmovně zpronevěřila tomu, za co do ní kandidovala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …