Pokleslý Babiš se prý nejspíš zbláznil. Takovýto výprask dostal od pravičáků za zlého Klause

02.01.2014 12:47

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve své reakci na novoroční rozhovor s exprezidentem Václavem Klausem uvedl, že Klaus je největší polistopadové zlo a měl by poprosit český národ o odpuštění za to zlo, co tady vykonal za 24 let své politiky. Pravičáci si ale nenechali útok na Klause líbit a na Babišovi také nenechali nit suchou.

Pokleslý Babiš se prý nejspíš zbláznil. Takovýto výprask dostal od pravičáků za zlého Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější osobnost?

hlasovalo: 12537 lidí

Exprezident Václav Klaus ve svém novoročním rozhovoru na TV Prima řekl, že pro dnešní dobu víceméně platí teze Václava Havla „naše země nevzkvétá“ a je možné pozorovat určité „zahnívání“, ale určitě jsme na tom lépe než před listopadem 1989 a nejsme na tom tak špatně, jak se tváříme, a měli bychom též opustit závist a vzájemné podezřívání.

Na to pak pro ParlamentníListy.cz reagoval Andrej Babiš: „Největší polistopadové zlo by mělo poprosit český národ o odpuštění za to zlo, co tady vykonalo za 24 let své politiky. Určitě na tom jsme lépe než před listopadem ´89, ale ne všichni a určitě ne díky němu, ale díky tradičním schopnostem našeho národa. Nicméně jsme na tom mohli být podstatně lépe, kdyby v politice nebyli ti, kteří tam šli kvůli vlastnímu egu.“

Kdo už tu bude konečně makat?

Pravicoví politici a bývalí spolupracovníci Klause ale Babiše také nešetřili. „Andrej Babiš se nejspíš zbláznil. Bez Klause by dnes byl ředitelem státního podniku zahraničního obchodu a nikoli majitelem vlastní velké firmy,“ reagoval europoslanec ODS Hynek Fajmon.

„Panu Babišovi asi ještě nikdo neřekl, že už je po volbách a že místo pokřiku by měl začít makat. Jeho voličům přeji, aby se jim dostalo důkazu, že Babiš nebyl zlem i předlistopadovým,“ řekl ParlamentnímListům.cz vedoucí sekce ekonomických studií Institutu Václava Klause Ladislav Jakl.

„Myslím, že to je jedna z definic Babišova politického stylu: Říci kdykoli cokoli jakkoli pokleslého, hlavně ať je z toho titulek,“ reagoval šéf europoslanců ODS Jan Zahradil.

Panu Babišovi bych připomenul...

Anketa

Myslíte si, že případ "smrtící trezor" vážně ohrožuje bezpečnost naší země?

78%
22%
hlasovalo: 3924 lidí

„Panu Babišovi bych připomenul jeho úlohu v Grossově kariéře, jakož i machinace při privatizaci Unipetrolu. Klaus dovedl tuto zemi do standardní podoby tržního hospodářství a parlamentní demokracie západního typu. To ´zlo´ pocházelo především od bývalých veksláků a estébáků. Třeba Andrej Babiš dovedl některé příklady vyjmenovat. Těším se zejména na to dobro, které pan předseda se svým hnutím ANO této zemi přinese. Snad to nebude jen prospěch Agrofertu,“ řekl redakci senátor ODS Jiří Oberfalzer.

„Velikost státníka se pozná podle toho, zda se umí poklonit v úctě svému soupeři, i když s ním nesouhlasí. Velikost politika se pozná podle toho, jaká umí volit slova, když chce někoho zkritizovat. A velikost člověka se pozná podle toho, zda se dokáže podívat nejdříve sám na sebe a svoje činy, než začne urážet toho druhého. Myslím, že jsem tím vyjádřil dost přesně, co si myslím o novoročních slovech pana Babiše,“ řekl redakci exposlanec ODS Pavel Bém

„To tedy říká ten pravý. Je ale dobře, že si i Babiš při svém neskonalém populismu a sebevědomí uvědomuje, kdo byl opravdovým politikem a kdo tuto zemi po roce 1989 někam opravdově posouval,“ řekl senátor ODS Milan Pešák.

Míra jeho agresivity a populismu je odstrašující

Podle předsedy středočeské ODS Jana Skopečka Babiš občany v předvolební kampani přesvědčil, že demokracie založená na soutěži standardních politických stran, svoboda jednotlivce či tržní ekonomika bez přívlastků jsou hodnotami a instituty, které nenávidí a chce je nahradit.

„Jsou to hodnoty, které stojí v cestě jeho podnikání silně spojeného s dotacemi z peněz daňových poplatníků. Jsou to hodnoty, které brání jeho snaze přetvořit náš politický a společenský systém v jistou formu pseudodemokracie, kde rozhodující slovo nebude mít jednotlivý občan, ale na jeho úkor nejrůznější elitáři, korporace či silné zájmové skupiny. Proto Andrej Babiš tolik nenávidí Václava Klause, který zmíněné hodnoty ztělesňuje a byl tím, kdo je po půl století nesvobody v naší zemi prostřednictvím transformace zaváděl,“ řekl Skopeček.

„Jen je třeba ještě připomenout, že tato nenávistná slova pronáší člověk, který v době nesvobody, před zahájením transformačních změn, byl prominentním kariérním komunistou pracujícím v zahraničním obchodě. Co od něj jiného čekat? Říká se, že člověka poznáš podle jeho nepřátel. V tomto směru by Václav Klaus mohl být potěšen. Ale je to o mnoho vážnější. Tato slova potvrzují, že Andrej Babiš je větším nebezpečím pro demokracii a svobodnou společnost, než si kdokoli uměl představit. Míra jeho agresivity a populismu je odstrašující, navíc vymezením se proti éře svobody a demokracie začal každý autoritářský vládce. Slušní lidé by to neměli podceňovat,“ dodal Jan Skopeček.    

Mají-li vést naši zemi lidé, jako je Andrej Babiš, tak ji Pán Bůh opatruj

„Tvrzení Andreje Babiše o Václavu Klausovi se mne osobně dotýká. Vážím si všeho, co Václav Klaus pro naši zemi udělal a považuji jej za nejvýznamnější osobnost v naší polistopadové politice. To, že byl v roce 2002 odstraněn z vedení ODS, považuji za počátek problémů, ve kterých se ODS dnes nachází. Souhlasím s Klausovým názorem, že končí polistopadový režim. Mají-li v nadcházejících letech vést naši zemi lidé, jako je Andrej Babiš, tak ji Pán Bůh opatruj,“ řekl redakci poslanec ODS Jan Zahradník.

„Neuvěřitelně hrozivý výrok, nestačím se divit. To, že si nedokážeme vážit jeden druhého, je pro mě obrovským zklamáním. Skutečný vlastenec by takto nikdy nemluvil. Autoři obdobných siláckých výroků by si měli uvědomit, že budoucnost bude hodnotit výsledky i jejich práce,“ říká k Babišovi šéf ODS ve Zlínském kraji a kandidát na senátora Libor Lukáš.

„Aktuálním nebezpečím je spíš megaloman Andrej Babiš, který zneužívá politiků ke svému prospěchu,“ míní předseda Svobodných Petr Mach.

Klaus: Radši komunisty než Babiše

Klaus a Babiš se napadají dlouhodobě. Nejenom vstupem ANO a Úsvitu do Parlamentu a úpadkem klasických politických stran podle Klause skončil polistopadový režim parlamentní demokracie.

„Klaus jen obhajuje dobu, kdy byl politicky aktivní. To, co kritizuje, je důsledek jeho politiky. Kdyby vše fungovalo, jak má, hnutí ANO by nikdy nevzniklo,“ reagoval tehdy pro ParlamentníListy.cz předseda ANO Andrej Babiš.

Nedávno též Klaus pro týdeník Euro uvedl, že by raději viděl vládu ČSSD a KSČM než nynější rýsující se vládu ANO, ČSSD a KDU-ČSL: „Očekával jsem, že volby budou obrovským zahnutím doleva. Všichni jsme mysleli, že vyhraje sociální demokracie a buď sama, nebo s veřejnou či tichou podporou komunistů bude vládnout v klasickém slova smyslu. To, co se stalo, je pro mě překvapivý výsledek. Byl bych raději, kdyby vládly levicové strany než Babišové s Okamury a Bělobrádky.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…