Poslanci schůzi přerušili. Budou čekat na vyjádření prezidenta k nové vládě

25.06.2013 14:22

Jednání poslanců začalo dnes ve 14:00 informací ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) v souvislosti s povodňovou situací. Podle Chalupy totiž hrozí na některých místech Česka třetí stupeň povodňové aktivity. Jenže krátce po jeho vystoupení poslanci svou schůzi přerušili, a to na žádost šéfa klubu poslanců z ODS Marka Bendy. Dnešní schůze tak trvala jen deset minut.

Poslanci schůzi přerušili. Budou čekat na vyjádření prezidenta k nové vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas se obhajoval před sněmovnou, avšak kritika byla veliká

„Předpokládáme, že v horizontu středy večer budou pokračovat srážky. V oblasti Krkonoš, v Jizerských horách a v Lužických horách navíc dojde k výskytu nárazového větru, což znamená, že bude dosažen třetí stupeň povodňové aktivity. V Českomoravské vrchovině a v Pardubickém kraji, v oblasti toků řek Sázavy a Horní Dyje dojde k vzestupu řek,“ zmínil kupříkladu ve svém proslovu Chalupa s tím, že ale v krajích pracují stále protipovodňové krizové štáby.

Po jeho vystoupení pak předstoupil před poslance předseda klubu ODS Marek Benda s návrhem na vypuštění všech bodů z programu a ukončení schůze vzhledem k situaci ve vládě a vzhledem k tomu, že má v 15.00 hodin oznámit prezident Miloš Zeman, koho pověřil sestavením vlády.

"Pokládám za nerozumné, abychom za situace, kdy čekáme na projev prezidenta republiky, pokračovali v projednávání bodů. Myslím, že se k tomu můžeme v klidu vrátit někdy v průběhu prázdnin, neboť se budeme nepochybně scházet k důvěře vládě nebo či k nějakému rozpouštění sněmovny," řekl k návrhu Benda.

Poslanci jeho návrh přijali a tak jejich schůze skončila již ve 14.10 hodin. Pro ukončení hlasovalo 89 zákonodárců převážně ze stran vládní koalice. Opozice pak měla jen 70 hlasů.

Poslanci dnes očekávají konkrétnější vyjádření prezidenta Miloše Zemana o jeho rozhodnutí jmenovat úřednickou vládu. Zeman v pondělí potvrdil, že jeho kroky se budou ubírat jmenováním "vlády odborníků". Koalice ale prosazuje pokračování prakticky nynější vlády v čele se současnou předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS). Není vyloučeno, že politici nakonec dospějí k rozpuštění sněmovny a k novým volbám, jak po nich volá opozice.

Na pořad dnešní schůze mohly přijít některé předlohy v úvodním kole projednávání. Očekávalo se navíc, že koalice mohla zařadit na program bezkonfliktní normy v závěrečném schvalování, pokud by s takovým postupem souhlasila opozice.

Podepsali listinu, že mají 101 hlasů

Koalice dnes na společném brífinku ještě před začátkem schůze sněmovny prohlásila, že má 101 podpisů pro podporu případné nové vlády v čele s Miroslavou Němcovou (ODS). Chce tak přesvědčit prezidenta Miloše Zemana, aby nejmenoval úřednickou vládu. Podporu pro novou vládu ODS, TOP 09 a LIDEM podepsali všichni poslanci těchto koaličních stran. Oním 101. hlasem je pak bývalý poslanec ODS Martin Doktor.

Podle koalice prý úřednická vláda, kterou Zeman preferuje, nemůže získat důvěru Poslanecké sněmovny.  Zemanův krok by podle Němcové navíc znamenal rozpočtové provizorium; koalice by prý nepodpořila návrh státního rozpočtu, který by úřednická vláda předložila.

Němcová dnes na brífinku řekla, že o podpoře stran krátce informovala ona sama prezidenta Zemana. Podle ní to Zeman vnímá jako jasné stanovisko, že zde existuje 101 hlasů, ale nic to prý nemění na tom, že má své řešení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…