Poslanci souhlasili se státní zárukou pro úvěry MMF. Ale...Kalousek se přeřekl

13.02.2013 17:07

Sněmovna v prvním čtení podpořila vládní návrh na vystavení záruky ve prospěch České národní banky za půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu. Půjčka má sloužit na pomoc eurozóně. Ministerstvo financí navrhlo poskytnout peníze z devizových rezerv ČNB. Když ale šéf onoho resortu Miroslav Kalousek vysvětloval důvody proč, přeřeknul se. Téměř freudovsky...

Poslanci souhlasili se státní zárukou pro úvěry MMF. Ale...Kalousek se přeřekl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny mělo poklidný charakter. Chvíli se jen řešila politická prostituce strany LIDEM

Záruka ve prospěch České národní banky za půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu má pokrýt částku 2,53 miliardy eur, tedy asi 64 miliard korun včetně úroků. Záruka má pokrýt novější půjčku 1,5 miliardy eur a starší půjčku 1,03 miliardy eur z roku 2009. „Cílem půjčky určené na pomoc eurozóně je rychlé zvýšení volných peněz fondu v době krize,“ uvedla k tomu ČTK.

Ministerstvo financí navrhlo poskytnout půjčku z devizových rezerv ČNB, s čímž Česká národní banka souhlasila, ovšem jako podmínku si dala poskytnutí státních záruk a kompenzací. Návrhem se nyní bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

Bankovní rada přitom zdůraznila, že půjčku vládě nedoporučuje. Poskytnutí státních záruk a kompenzací pak podle ministra financí Miroslava Kalouska je legitimní požadavek. „Na místě guvernéra ČNB Miroslava Singera bych mluvil stejně," poznamenal k tomu Kalousek s tím, že riziko této garance je opravdu minimální, ovšem ne nulové. To by si ani on jakožto ministr financí netroufal říci.

Guvernéra nazval premiérem

„Freude, Freude, vždycky na tě dojde,“ hodilo by se ale poznamenat v tuto chvíli. Kalousek se totiž krátce poté v dalším vysvětlování přeřekl a guvernéra ČNB Miroslava Singera nazval „premiérem“ .

„Hovořil jsem s panem premiérem Singerem,“ poznamenal totiž ministr ve chvíli, když uváděl důvody, proč nemůže guvernér přijít do sněmovny a vše poslancům vysvětlit osobně.

„Promiňte, snad to není freudovské přeřeknutí,“ dodal pak Kalousek na vrub svého přeřeknutí. Doplnil ještě, že hovořil s guvernérem Singerem včera i dnes ráno: „Jeho povinností zákonnou a především morální je tady vystoupit a sdělit vám svůj názor. Prosím, abyste ho dnes omluvili.“

Nebude možné od MMF jako dlužníka platbu vyžadovat

O čem ale zákon je? Návrh zákona stanoví, že stát nebude vyžadovat úplatu za poskytnutí státní záruky, i když podle zákona o rozpočtových pravidlech musí dlužník zaplatit státu půl procenta z objemu záruky. V tomto případě by šlo asi o 328 milionů korun.

"Vzhledem k výjimečné situaci není pravděpodobně možné od MMF jako dlužníka tuto platbu vyžadovat," uvedla ale vláda v návrhu.

Kabinet podle všech dostupných materiálů připustil, že pokud by MMF půjčku nesplatil, musel by stát České národní bance zaplatit ze státního rozpočtu. „Je ale nutno připomenout, že taková skutečnost v celé historii MMF dosud nenastala," dodala k tomu vláda v důvodové zprávě, což kritizoval předseda komunistů Vojtěch Filip. Prý on není takový optimista jako Kalousek.

Bárta: Je to jenom látání děr

„Půjčka se mi v současné situaci zdá jako poměrně riskantní operace,“ poznamenal Filip. Stejnou písničku pak notoval i Vít Bárta z VV podle něhož půjčka není řešením. „Je jenom látáním děr, zatímco vznikají díry jiné,“ zmínil k tomu kupříkladu.

 

 

 

 

 

 


 

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…