Poslanec Koskuba poradil Nečasovi, co teď má dělat: Mečem do bříška

15.06.2013 11:06

TÝDEN S KOSKUBOU Vždy v závěru týdne se zde utkávají se svými názory v komentářích pro ParlamentníListy.cz dva muži z opačného politického spektra - senátor Jaroslav Kubera (ODS) a poslanec ČSSD Jiří Koskuba. Tentokrát, vzhledem k tomu, že je senátor mimo republiku, je čtenářům nabídnut jen jeden pohled, a to Jiřího Koskuby. Téma je dle očekávání: Zatýkání v nejvyšších patrech české politické scény.

Poslanec Koskuba poradil Nečasovi, co teď má dělat: Mečem do bříška
Foto: Hans Štembera
Popisek: MUDr. Jiří Koskuba, primář Interního oddělení Nemocnice Na Bulovce

Jiří Koskuba nejprve začátkem komentáře poznamenal, že za smolný den se obecně považuje pátek třináctého.

„Bohužel, už opravdu nic neplatí. Pravda, třináctka tam sice také tentokrát zůstala. Ale sotva začal čtvrtek. Je pochopitelné, že mnoho lidí bude mít chuť radostně zvolat: ‚Však bylo načase, sejmout vládu Petra Nečase!‘.  Rozhodně nepatřím k těm, kdo by komukoliv toto zvolání rozmlouval. Naopak. Ale jsem přece jenom felčar. Proto za léta praxe z obvyklého medicínského pohledu mám pocit, že zákrok přišel pro pacienta – za kterého samozřejmě považuji Českou republiku – opravdu, ale opravdu hodně pozdě. Navíc, ještě ani není dokončen, operovat se teprve začalo. Takže, když jsme jenom suchozemci, máme tu alespoň obrovské moře otazníků,“ uvedl Koskuba.

Další komentáře uplynulých týdnů Koskuby a Kubery čtěte ZDE

Jak doplnil, podle něj se rovněž sluší přiznat, že jako prostý řadový opoziční pěšák Poslanecké sněmovny nemá žádné jiné konkrétnější informace než ty, které jsou známé široké veřejnosti. Tedy, že bylo zadrženo 8 lidí a z toho snad již 7 (stav v pátek, pozn. red.) přímo obviněno. A to lidí blízkých vládě a tím i jejímu panu předsedovi.

„To je malér a neříkám to jenom proto, že to má opozice v popisu práce. Upřímně řečeno, některá jména jistě ani nepřekvapí. Ale mezi nimi je navíc jak bývalý, tak i současný šéf Vojenského zpravodajství! Obávám se, že tohle by v civilizovaně fungující zemi (snad někde ještě nějaká existuje), už jenom s ohledem na bezpečnost státu, stačilo k tomu, aby pan premiér sám vyvodil ty správné závěry. Třeba v Japonsku, jak jsem již před časem při prvním, byť marném, vyslovování nedůvěry vládě ve sněmovně zmínil, by to vyřešili zřejmě formou seppuku. Meditace, sepsání krátké básně a pak mečem do bříška. Jenže to je nám země až příliš vzdálená. Asi i proto slovo čest tam má ještě svůj význam. Nejen mezi politiky, dokonce i mezi jakuzou. Což by vlastně v českých podmínkách bylo velmi výhodné, neboť rozlišit tyto dvě skupiny je v jistých případech velice obtížné, že?“ rýpl si poslanec ČSSD.

Snad to není plácnutí do vody

Pokračoval pak ale vážně. „Uvědomuji si, že není dostatek informací a slušný člověk by nikdy neměl vynášet soudy ukvapeně. Nicméně nemyslím si, že rozkýve-li se vůbec naše elitní policie - a dokonce spolu s některými státními zástupci za zády - k podobné akci, že by to bylo jenom plácnutí do vody. Pravda, obvyklejší je, že nekonají nic. Když už ale, tak jistě ví proč. Skeptici mohou namítnout: ‚Zapomněl jsi na Kubiceho zprávu!‘. Ne, nezapomněl. Jsem socan a nejen proto to dost dobře nejde. Přitom on v ní tehdejší pan plukovník a nynější  ministr vnitra vlastně měl jistou pravdu. Organizovaný zločin vskutku dávno prorostl do vysoké české politiky. Myslící člověk nemusí být zrovna Sherlock Holmes, aby si všimnul. Taky tahle zem podle toho vypadá.  Jenže tahle zpráva měla naprosto jiný účel, než tomu zabránit. A taky jej splnila,“ připomněl poněkud temné předvolební období sociální demokracie Koskuba.

Ptá se pak ale o co tedy jde nyní? „Jde o průlom? Nevím. Mohu jenom doufat. Již ve čtvrtek jsem slyšel nadšené komentáře, jak se blýská na lepší časy atd. Mám na mysli komentáře v médiích. To výroky paní vicepremiérky Peake, že je to vlastně přímý důkaz o úspěšném protikorupčním tažení současné vlády, mne nechaly velmi chladným. A jistě nikomu nemusím vysvětlovat, jak se opětovně těžce sobecky mýlí. Nesdílím nadšení zmíněných médií, ještě není dobojováno. Byl bych však rád, kdyby o průlom šlo. Ale i za ty pouhé tři roky, co jsem ve sněmovně, jsem viděl spadnout tolik kauz pod koberec, že je mi z toho velmi smutno. Mimochodem, za pomoci nejen spolku paní Karolíny, ale i po nezbytných předčasných volbách nyní tak vehementně volajícího pana Bárty. Proto jsem stále skeptik. Kdysi byla za zemi netušených možností považována Amerika. Obávám se, že jsme ji v tomto dávno trumfli. Nemyslím však, že v tom pozitivním slova smyslu,“ konstatoval Koskuba.

A tak prý uvidíme, jak vše nakonec dopadne. Jak poslanec poznamenává dále, měli bychom si však všichni přiznat,  i když se pan premiér třeba pochlapí a alespoň pro jistý poslední pokus o záchranu ODS překvapivě sám odstoupí, že je pozdě.

„Nejen ty ‚mnohé úsporné balíčky‘, jak nazývala vláda své tupé účetní škrty, platí. Mnohým byly již sníženy platy, zato navýšeny daně. Obludné církevní restituce posvětil dokonce i sám Ústavní soud. Mouřenín posloužil, mouřenín může jít? Docela by mne zajímalo, komu tohle všechno doopravdy slouží. Mohu jen spekulovat, nic víc. Na to, abych věděl, jsem v politice krátce a příliš nízko. Proto omluvte několik mých jenom úvah. Připadá mi zvláštní, že když třeba praskla kauza s letouny Casa – a ty začerněné sumy ve smlouvě, lišící se údajně až o pouhou jednu miliardu, jsme snad alespoň v televizi viděli mnozí – tak krátce na to, co se pan ministr Kalousek tak rozčílil, padl pan policejní prezident. A na korunního svědka bylo vzneseno snad vykonstruované obvinění ze zneužití nezletilé. Nic víc se zatím nestalo. Taky slavné sKarty pana exministra Drábka jsou jen správní delikt, nikoliv trestný čin. Dokonce i na pražské velké radnici se tak náhle nedalo na činy modrého koaličního partnera už ani koukat…Je to jistě jenom zdání. Přímo paranoia?“ naznačuje Koskuba.

Poslední rána - ovšem zda z milosti, to není jisté...

A pokračuje se slovy, že „jeden by měl pomalu fakt chuť za vším vidět pana Kalouska“. Připouští ale, že oficiálně je to stejně nepravděpodobné, jako jej obviňovat za ta praskající okna ve vládních letadlech.

„Přitom padáky tam asi nejsou – a když už, tak jistě nové. Nu co, TOP 09 proplouvá touto vládou bez zjevného škrábance. Zda jenom zdánlivě, nechť posoudí jiní. A volby se blíží…My z opozice budeme zase podepisovat glejt za rozpuštění sněmovny. Svým způsobem tedy i svou vlastní výpověď. Když se tak nad tím zamyslíte, myslíte si, že by tohle zvládli i ti někteří přemoudřelí komentátoři, kteří dělají naprosto ze všech politiků jenom lumpy? To jenom tak na okraj. Ono totiž ani již nic jiného dělat nejde. Uvidíme, zda se kolegové z přečisté TOP09 přidají. Oni mají náhle všechny trumfy v ruce. Pro ODS to od nich pak bude na dlouho ta poslední rána. Nejsem si však jistý, zda z milosti,“ uzavřel komentář dramatického týdne pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Po policejní tiskové konferenci v pátek dopoledne pak ještě Koskuba dodal: "Nyní už není čas na žvanění, je čas na činy. Tahle vláda vskutku ztratila právo vládnout. Ani ve sněmovně by neměli sedět ti, co ji, ať z pouhé tuposti či slepé loajality, po 3 roky podporovali. To, co nám protikorupční vláda rozpočtové zodpovědnosti předvedla, byl jen a jen krutý byznys. Za peníze nás všech. Nejen těch, kteří jim dali hlas. Je čas odejít. Moc všechny zúčastněné prosím - pojďme už pryč. Kéž alespoň v příštích volbách budou mít bezbranní voliči šťastnější ruku. Po 23 letech je nejvyšší čas."

 

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…