Poslankyně ODS mají za to, že předčasné volby nic nepřinesou

20.08.2013 15:27

Poslankyně z ODS Lenka Kohoutová a také Jaroslava Wenigerová upozornily ve svém projevu k rozpuštění sněmovny na to, že také existují i jiné možnosti než rozpouštět sněmovnu. Podle Kohoutové nejsou totiž dodělány některé zákony, kupříkladu o sociálních službách. Nezařazený Michal Doktor pak řekl poslancům důrazně, že předčasné volby nepřinesou žádné klíčové řešení. Je to jen prý výsledek "chytrého manévrování opozice".

Poslankyně ODS mají za to, že předčasné volby nic nepřinesou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování v poslanecké sněmovně

„Předčasné volby nejsou výsledkem chytrého manévrování opozice, ani její schopnosti nabídnout alternativu. Proto tvrdím, že nepřinesou žádné klíčové řešení,“ řekl dnes za debatním pultíkem dolní komory nezařazený poslanec Michal Doktor.

Poslanci totiž rozhodují o rozpuštění Poslanecké sněmovny, čímž chtějí zároveň rozhodnout o předčasných volbách. Návrh prý podpoří poslanci z TOP 09, ČSSD, KSČM a Věcí veřejných, kteří mají dohromady 133 hlasů, což je o 13 víc, než je třeba. Zapotřebí je totiž ústavní většina, tedy 120 hlasů.

„Pro rozpuštění sněmovny jsem hlasoval už v červenci letošního roku, přesto bych rád řekl, že předčasné volby považuji za projev zoufalství: řemeslného, ideového a lidského,“ zmínil ve svém proslovu Michal Doktor.



Připomněl ekonomickou stagnaci a také to, že rok 2014 bude rovněž rokem stagnace.

Doktor: 45 procent voličů nepřijde k volbám!

„Hrůzu bez konce prožívá volič pravice. Chtěl bych tady připomenout průzkum společnosti SANEP, kdy 45 procent voličů zvažuje, že vůbec nepřijde k volbám,“ zmínil také. Podle něj se s Milošem Zemanem nic nezmění.

„Strašilo se tady Milošem Zemanem a to nemůže nic změnit. Postava Zemana byla tady vymyšlena, aby spor zjednodušila. Volby ale nemají být o sporu myšlenek. Volby také nic nezmění,“ uvedl Doktor.

Poslankyně Lenka Kohoutová připomněla zákon o sociálních službách, kvůli němuž by podle ní stálo za to sněmovnu ještě nerozpouštět. "Není dokončen legislativní proces zákona o sociálních službách. Otázkou je, pokud se rozpustí sněmovna, jak bude proces dokončen. Mezi právníky nepanuje shoda. V Senátu jsou i další důležité zákony, v případě rozpuštění sněmovny spadnou pod stůl," řekla.

Podle ní by měl termín rozpuštění sněmovny "korelovat s ukončením legislativního procesu".

Její kolegyně z ODS Jaroslava Wenigerová předtím rovněž upozornila, že ODS odejde při hlasování ze sálu.  



„Ten, kdo řekne, že nechce být rozpuštěn, tak je prý ten kapr, co si nechce vypustit rybník, nebo má velké finanční závazky. Já mám ale jen mravní závazky a ne žádné finanční,“ řekla za sebe Wenigerová. Za svou poněkud emotivní řeč, v níž se loučila s poslanci, si ale vysloužila potlesk zprava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…