Pozdě, pane Schwarzenbergu. Parkanová a surový Drábek ošklivě vykoukli na svého knížete

08.10.2013 13:46

V sociální politice byla TOP 09 „surová“, ale prý s tím chtěla před pádem Nečasovy vlády něco dělat. Prohlásil to Karel Schwarzenberg v Interview Daniely Drtinové, kde hájil trestně stíhanou Vlastu Parkanovou jako slušného člověka a exministra Jaromíra Drabka, jenž doplatil na důvěřivost. Podle politického komentátora Karla Hvížďaly však už slova nepřebijí skutky.

Pozdě, pane Schwarzenbergu. Parkanová a surový Drábek ošklivě vykoukli na svého knížete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Anketa

Doporučujete TOP 09 používat hesla o "autokratickém Zemanovi" a "záchraně demokracie"?

5%
95%
hlasovalo: 1974 lidí

Ten, kdo se chystal dát v předčasných volbách hlas TOP 09 a viděl pondělní Interview Daniely Drtinové s Karlem Schwarzenbergem, musí být po vystoupení stranického šéfa v pořadu ČT24 pořádně znejistěn. Exministr zahraničí totiž nedokázal říci, jaké daně a o kolik by je v případě své účasti v příští vládě chtěla TOP 09 zvyšovat. Neprozradil nic ani o navrhovaném ministerstvu hospodářství a dokonce přiznal, že sociální politika Nečasovy vlády byla „surová“. Rozpaky vyvolala i jeho obhajoba exministrů Jaromíra Drábka a Vlasty Parkanové.

Odpovědnost za sociální politiku Nečasovy vlády nese především TOP 09, která rezort obsadila po volbách v roce 2010 svým místopředsedou Jaromírem Drábkem. Stranu za ni nemilosrdně tepala opozice, kritikou nešetřila ani koaliční ODS. „Časem se ukázalo jako velká chyba, že Ministerstvo práce a sociálních věcí vedla TOP 09. Nám to v důsledku přinášelo pouze minusové body. Pana Drábka jsme se snažili v některých krocích umírňovat, někdy se nám to povedlo, někdy ne,“ prohlásila pro ParlamentníListy.cz Lenka Kohoutová, specialistka ODS na sociální oblast.

Přiznání „surové“ sociální politiky už nic nenapraví

To, že si místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek a jeho nástupkyně Ludmila Müllerová nepočínali v čele Ministerstva práce a sociálních věci právě nejlépe, si prý uvědomil i Karel Schwarzenberg. V Interview Daniely Drtinové de facto přiznal, že to byla „surová“ sociální politika, a proto prý ještě před pádem Nečasova kabinetu říkal prvnímu místopředsedovi Miroslavu Kalouskovi, že by se s tím mělo něco dělat.

Vypadá to jako dodatečné sypání popela na hlavu a snaha alespoň trochu smýt ze sebe nálepku asociální strany, kterou TOP 09 má. „Já myslím, že už ta rétorika těžko může pomoci a přetlouci ty konkrétní kroky. I když lze Karlu Schwarzenbergovi, tak jak ho osobně znám, věřit, tak se nedají napravit ty věci, které byly učiněny. I když většina kroků té vlády byla vlastně správná, ale oni to nedokázali vysvětlit a nedokázali diferencovat,“ říká pro ParlamentníListy.cz politický komentátor a publicista Karel Hvížďala.

Parkanová neměla ministryni brát a pro Drábka není omluvy

TOP 09 byla součástí vlády „boje proti korupci“, ale paradoxně to byla TOP 09, jejíž významní představitelé na vyšetřování korupce „dojeli“. Exministryně obrany Vlasta Parkanová musela opustit křeslo místopředsedkyně sněmovny a Jaromír Drábek přišel o post ministra. Jejich obhajobu pojal Karel Schwarzenberg ve stylu „My nic, my muzikanti“. U Vlasty Parkanové uvedl, že nikdo, kdo ji zná, nemůže pochybovat, že je nevinná a že nic neukradla. U Jaromíra Drábka to svedl na přílišnou důvěru v nejbližšího spolupracovníka Vladimíra Šišku.

„Těmi slovy se nedá nic změnit, přestože paní Parkanová je zřejmě doopravdy slušná paní, jenže jako ministryně nesla zodpovědnost za všechny kroky toho ministerstva. A byla chyba, že ji do té funkce vůbec jmenovali. A pana Drábka už nelze vůbec ničím obhájit. Pochopitelně nejen jeho, ale ani kroky jeho náměstka Vladimíra Šišky,“ upozorňuje Karel Hvížďala na to, že u politiků TOP 09 jde o obhajobu neobhajitelného.

O daních ani obřím ministerstvu předseda nic prozradit nechtěl

Rozpačitě působil Karel Schwarzenberg ve chvíli, kdy se ho moderátorka Daniela Drtinová ptala, jaké daně a o kolik je zamýšlí TOP 09 zvýšit, pokud by se po předčasných volbách stala vládní stranou. Podle předsedy to TOP 09 řekne až podle toho, jaká bude situace a s kým bude ve vládě. Před volbami se to prý říci nedá a která strana prý teď ví, co udělá s daněmi, tak „kecá“.

V podobném duchu pak reagoval na dotaz, zda ministerstvo hospodářství, do něhož by TOP 09 chtěla sloučit dopravu, průmysl a obchod i místní rozvoj, bylo jako obrovský kolos vůbec funkční. Odpovídal vyhýbavě, až to vypadalo, že o programových věcech strany rozhodují jiní a on sám si je zatím nestihl patřičně nastudovat. „Tohle bych si netroufal komentovat, ale je to divné. Protože když někdo jde do televize a přistoupí na to, že bude vystupovat v takovém pořadu, tak musí očekávat tyto otázky a měl by na ně umět konkrétně odpovědět,“ poznamenává Karel Hvížďala.

Útoků na prezidenta se Karel Schwarzenberg zcela vyvaroval

Během pořadu překvapivě nezazněla od Karla Schwarzenberga slova o autoritářském režimu či jiný podobný výpad vůči prezidentu Miloši Zemanovi, jak jinak až dosud TOP 09 útoky na hlavu státu jen hýřila. Pouze na závěr při odpovědi na možnost uzavření povolební koalice TOP 09 s ČSSD zmínil Karel Schwarzenberg, že prezident má velký vliv na sociální demokracii.

Jeden z volebních sloganů TOP 09 „Autoritářský režim, nebo vláda autorit?“ tak její předseda tentokrát ani náznakem nepodpořil, jako by toto původně hlavní téma zabíralo na voliče méně, než TOP 09 očekávala, a tak už ho ani nechce připomínat. „Nemám žádné kvalifikované průzkumy, ale můžeme spekulovat o tom, že důraz na tuto jednodimenziální propagandu byl příliš hlučný, a tudíž možná chce TOP 09 ukázat, že uvažuje i o jiných tématech,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politický komentátor Karel Hvížďala.

Na předsedu TOP 09 bylo zvědavo víc diváků než na předvolební speciál

Interview Daniely Drtinové s Karlem Schwarzenbergem sledovalo podle údajů ATO Mediaresearch zpracovaných pro ParlamentníListy.cz společností MÉDEA RESEARCH 109 tisíc diváků při podílu na sledovanosti 3,76 procenta. Pro porovnání, na předvolební dvouhodinový speciál ze Zlínského kraje se na stejném programu ČT24 dívalo 90 tisíc lidí při podílu na sledovanosti 2,29 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…