Problémy s projektem IZIP neprošly pořadem mimořádné schůze

03.11.2011 12:13

Koaliční poslanci návrh, aby se dolní komora zabývala projektem IZIP, dnes na mimořádné schůzi, zamítli. Již před tím se odmítli zabývat stavem financováním hasičského záchranného sboru, vahou koaličních hlasů zamítli i pořad schůze vyšetřovací komise k armádním zakázkám a ke stavu státního podniku Lesy ČR.

Problémy s projektem IZIP neprošly pořadem mimořádné schůze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

Jednání sněmovny dnes od 9.00 hodin pokračovalo po nepřetržitých obstrukcích ze strany ČSSD jednáním a hlasováním poslanců o tom, zda se budou či nebudou na mimořádných schůzích probírat akvizicemi armády, stavem státního podniku Lesy ČR, financováním hasičského sboru a projektem elektronických zdravotních knížek IZIP. Poslanci se ale všemi body odmítli zabývat a pořad schůze neschválili.

Více zde:

Předseda poslanců ČSSD a stranický šéf Bohuslav Sobotka před poslanci dnes připomněl, že projekt už stál daňové poplatníky dvě miliardy korun a teprve nyní se jeho fungování ve dvou krajích ověřuje. „Ale stále přitom není jasné, zda bude ten program aplikován v plném rozsahu," zdůraznil.

Také řekl, že spoluvlastníkem je švýcarská firma s neprůhledným vlastnictvím a poukazoval na podezření na střet zájmů při vzniku systému.

Předseda poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik pak zmínil, že projekt nemá naději na úspěch a odstoupení Pavla Horáka z čela VZP je správným krokem. „O tom je KSČM přesvědčena," dodal.

Sobotka s Kováčikem byli jen dva, kteří k tomuto bodu vystoupili. Je ale možné, že poslanci jsou již dostihem, kdy zasedali téměř 40 hodin v kuse, zlomeni a utaháni. Faktem však je, že v debatě o programu mohou vystoupit jen opoziční poslanci s přednostním právem. Na jejich proslovy ale nikdo z koalice nereagoval.

Cabrnoch a Ouzký převedli akcie  na firmu eHI eHealth International

IZIP v minulých dnech vzbudil pochybnosti změnami ve vlastnících významné části projektu. Jeho spoluzakladatelé - europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký - převedli své akcie na švýcarskou firmu eHI eHealth International. Podle Cabrnocha to udělali i zbývající akcionáři. VZP měla dosud pět procent cenných papírů, nyní pořizuje 46 procent. Zbytek - 49 procent - zůstává švýcarské společnosti.  Ředitel VZP Pavel Horák slíbil, že nyní provede kvůli nákupu a projektu audit IZIPu.  

Už 24. října mělo být  jasnější, co bude dál s projektem elektronických zdravotních knížek IZIP. Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny buď může přistoupit na nabídku neznámého investora, nebo bude chtít celý projekt dostat pod pojišťovnu. Ve hře je i zastavení projektu. Jenže správní rada pojišťovny ani tento den neřekla, co udělá, pro kterou ze tří variant se rozhodne.

Více zde:

Její členové pouze poznamenali, že počkají do 21. listopadu, než proběhne audit. Také ještě ani nevědí, komu patří zbylých 49 procent akcií. 51 procent akcií již ale přitom VZP odkoupila od neznámého švýcarského investora.

Ředitel VZP Pavel Horák po jednání správní rady pojišťovny pouze zopakoval, že jsou ve hře tři varianty - úplné převzetí IZIP pojišťovnou a v krajním případě také jeho zastavení. Další možností je vstup zahraničního investora a VZP v takovém případě bude zajišťovat jen správu projektu.

SLEDUJEME: Kauza IZIP   

Za projekt vydala VZP během deseti let celkem 1,53 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty. Z toho 600 milionů činí náklady na klienty, kterých je nyní v systému 2,4 milionu. Přístup má i před 20 tisíc lékařů, což vyšlo na 86 milionů. Na odměny doktorům, aby IZIP využívali, putovalo 237 milionů. Provoz a rozvoj knížek stál 477 milionů, služby elektronické komunikace pak 130 milionů. Jen tato čísla jsou dnes známá, nic dalšího zřejmě pojišťovna neví, přestože odkoupila 51 procent akcií IZIPu.

Začnou schůzovat v 18.00 hodin

Opoziční ČSSD v minulých dnech na nočních jednáních obstruovala projednání vládního návrhu na snížení státní podpory stavebního spoření. Koalice rozpravu dnes přerušila až nad ránem ve 03:30. Poslanci se k zákonu mají vrátit dnes po 18:00. Místo pravidelných sněmovních interpelací si ale poslanci odpočinou a k jednání o vládních reformách se proto vrátí až v před večerem.

Poslanci se dnes ve sněmovně sice sešli už v 09:00, ale krátce po poledni měli hotovo. A to se sešli sotva po pětihodinové přestávce. Po rekordním asi čtyřicetihodinovém jednacím maratonu byly ale ráno sněmovní lavice značně prořídlé. Při prvním hlasování bylo v sále přihlášeno 82 poslanců z 200. Ze sálu sice před zahájením schůze zazníval i smích, na některých poslancích ale byla patrná únava.

Pánové a dámy z koalice nechtěli zdržovat

Řada koaličních i opozičních poslanců, kteří v minulých hodinách absolvovali nocování ve sněmovně, přicházela na jednání volným krokem později. Jak ale připomněla ČTK, kolem 10:00 se už ale hlasování ve sněmovně účastnilo 135 poslanců.

Scénář dopoledních mimořádných schůzí, které si ČSSD vyžádala poté, co tyto body neprosadila na pořad řádné schůze, byl ale očekávaný. Koalice se totiž po nočních obstrukcích ČSSD snažila jednání příliš neprotahovat a s každou ze schůzí se odmítnutím jejich programu vypořádala zhruba za hodinu.

Obstrukce ve sněmovně ale zřejmě zdaleka nekončí. Sociální demokraté totiž podobně chtějí brzdit i schvalování dalších z patnáctky vládních reformních zákonů, které vrátila nebo vetovala horní komora. V Senátu má převahu sociální demokracie.

Podle nynějšího plánu by sněmovna měla jednat i o víkendu. Místopředsedkyně koaliční TOP 09 Helena Langšádlová ale ve čtvrtek novinářům potvrdila, že pro koalici je prioritou přijetí vládních reforem, tak aby mohly platit od Nového roku. Proto se k nim chtějí vrátit dnes v 18:00 a pokračovat v jednání i v noci a o víkendu.

Psali jsme:

reklama

autor: olb

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…