Rath: Tady se potácel opilý Kalousek...

27.04.2012 12:21

Poslanci odstartovali úderem desáté hodiny svůj velký den. Dnes mají totiž v dolní komoře rozhodnout o osudu kabinetu Petra Nečase. Pokud vládě vysloví důvěru, bude pokračovat bez Věcí veřejných. Pokud ne, Česko čekají předčasné volby. Podle předběžných odhadů by kabinet mohlo podpořit až 105 poslanců a vláda by se tak měla udržet. Poslanci u debantního pultíku již hodinu a půl od začátku schůze perlili. Například David Rath vicepremiérce Karolíně Peake doporučil, aby se její platforma jmenovala klíšťata.

Rath: Tady se potácel opilý Kalousek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Unavený premiér Petr Nečas ve sněmovně

Poslance, kteří podporu deklarovali, prý nechce premiér Petr Nečas vázat písemnými dohodami: „Nevidím důvod, aby ti poslanci něco podepisovali, mně stačí slovo. Když člověk řekne, že bude podporovat vládu, tak mně stačí, když to takto deklaruje,“  řekl tento týden Nečas.

Dnes ve sněmovně si jako první vzal řeč právě předseda vlády a to poté, co šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura požádal o to, aby poslanci prohlasovali,  že dnes budou v dolní komoře třeba i nocovat. Pro diskusi po 21.00 hodině a i po půlnoci nakonec hlasovalo 138 poslanců ze 188.

„To číslo tady vzniklé... no, nepočítejte s tím, že to bude číslo i o důvěře. To nepředjímám. Považuji za korektní si to tady říci úvodem,“ zavtipkoval Nečas. Poznamenal, že bude nyní důležité sestavit do konce září státní rozpočet.

„Není tady nikdo, kdo by přešel od koalice k opozici, nebo naopak. To jsou přeběhlíci. Tato vláda ale žádné přeběhlíky nemá. Kdo zůstává ve vládě, s touto koalicí, tak u mne není žádný přeběhlík. Pokud tak tomu není, a nikdo do opačného tábora nepřešel, tak tady nejsou přeběhlíci,“ zdůraznil o chvíli později Nečas.

Zdůraznil, že je zapotřebí provádět reformy a ne podvázat ekonomický růst, jako by se to povedlo ČSSD díky jejím receptům na krizi. „Podvázat růst, to je cesta sociální demokracie, ale my po této cestě nepůjdeme. Sociální demokracie nic nepochopila,“ zdůraznil Nečas a dostalo se mu velkého potlesku od poslanců zprava. Také podotkl, že si v rámci EU vůbec nevedeme špatně, neboť tady je malá chudoba a malé číslo nezaměstnanosti.

"To, že lidé demonstrují z důvodů sociálních, může vážně myslet jen člověk mdlé inteligence," řekl premiér a vyvolal tím tak důrazný a hlasitý nesouhlas z levé strany sálu, vyjádřený výkřiky "fuj". Sociálně demonstrovat v zemi s nejnižší mírou chudoby v EU a s pátou nejnižší mírou nezaměstnanosti v EU podle něj možné není, došel tedy k závěru, že demonstrace jsou politické.

„Vláda pod mým vedením bude reformovat veřejné finance, bude pokračovat v modernizaci zdravotnictví,“ řekl také. Chce, aby jeho kabinet také tlačil na větší transparentnost veřejných zakázek.

Nečas na konec svého projevu také řekl, že žádá o důvěru a to ve stejném duchu jak v roce 2010. „Žádám o podporu ty z vás, kteří mají vůli provést několik reformních opatření… V roce 2010 jsem zde také žádal o důvěru, na těch slovech nemám měnit co ani dnes. Chci, aby tady byla nezadlužená a konkurenceschopná společnost,“ dodal Nečas.

Kdo stojí za platformou Peake?

Po Nečasovi si vzal slovo předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Předtím ale vznikl zmatek v pořadí přihlášených. Místa u řečnického pultu se totiž domáhal šéf Národních socialistů Jiří Paroubek. Ten ovšem nemá přednostní právo, upozornila šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Řekla, že po Nečasovi tak vystoupí Bohuslav Sobotka, Lubomír Zaorálek, Vojtěch Filip, Karolína Peake a Kateřina Klasnová.

Sobotka zdůraznil, že za kabinetem má stát jakási platforma Karolíny Peake, kterou nikdo nevolil a nekandidovala v žádných volbách. "Nejsou za ní žádní živí lidé,“ zdůraznil Sobotka.

Zmínil, že i když dnes vláda důvěru dostane, tak stejně budou vztahy v koalici napjaté. „Rád bych se zeptal předsedy vlády, jaká bude vaše pozitivní motivace? K čemu tato vláda bude sloužit?" otázal se.

Zmínil privatizaci státních penzí a církevní restituce. „Kvůli tomu musí hlavně vláda dnes přežít,“ podotkl ironicky, ale podle něj to bude navzdory opozici a občanům. „Je zřejmé, že hlavní roli tady hrají církevní restituce. Kabinetu jde prostě o to, aby došlo k majetkovému převodu. Postupuje se metodou pokusu a omylu a experimentuje se na občanech,“ zdůraznil.

Vláda podle něj přehnala škrty, takže naše země ekonomicky neroste. „Jediné, co roste, je veřejný dluh,“ řekl.

Peake: Dejme šanci novému počátku 

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake požádala ve svém očekávaném vystoupení sněmovnu o mandát na pokračování v započaté práci. Přiznala, že koaliční strany promrhaly důvěru veřejnosti, a požádala sněmovnu o druhou šanci.

Připomněla, že volby roku 2010 daly „jedinečnou příležitost na stabilní vládnutí.“ Vládní strany však tuto příležitost podle Peake prohospodařily.

O příčinách sporů v koalici si myslí, že byly způsobeny chováním všech. „Někdo tlačí jiného ke zdi elegantně, že to ani není vidět. Jinému nezbývá, než hystericky povykovat.“ Aby bylo zřejmé, že odmítá úplnou vinu Věcí veřejných za rozpoutání vládní krize, prohlásila, že „někteří se k jiným chovali jako mazák k bažantovi na vojně.“

Vláda prý musí počítat s tím, že opozice jí za takové chování půjde po krku. "Koalice a opozice spolu válčit nemohou... Pardon mohou," opravila se do smějící se sněmovny.

„Můžeme zmařit veškeré naděje voleb z roku 2010, nebo se pokusit napravit dojem. Dejme šanci novému počátku,“ uzavřela Peake a požádala sněmovnu o důvěru pro vládu.

Rath: Dejte si jméno "Klíšťata"!

Poslanci se již po hodině a půl střídali u debatních pultíků s různými faktickými poznámkami. Některé byly vtipné, jiné útočné. Sobotka třeba v této poznámce  vyzval Peake, aby se vzdala poslaneckého mandátu. "Byl by to největší příspěvek vládě,“ zmínil.

Poslanec a hejtman David Rath (ČSSD)  naopak zmínil, že poslancům koalice uniká jedna věc a to je motivace případných přeběhnutí. Poslanci se totiž hádali o to, kdo je, nebo není přeběhlík. "Jde o setrvání u vlády, u moci. Ale je to, jako když vás chytne klíště, tak se držíte moci. Jako klíšťata se drží vaší šíje a v tom je ten problém," řekl Rath.

Pak se obrátil na vicepremiérku Karolínu Peake a její platformu. "Vy dnes nemáte stále nové jméno pro tu platformu. Nuž, co kdybyste se jmenovali klíšťata?" zaburácel Rath za bujarého veselí poslanců zleva.

Kalouska kvůli "chlastu" kryjete

Rath ve své další faktické poznámce pak zmínil, že koalice minulé pravicové vlády svého poslance Petra Kotta vyloučila za opilost. „Ale svého opilého ministra financí Kalouska, který se tady potácel, kryjete," zaburácel Rath zpoza řečnického pultu a připomněl, že jemu dali pokutu a nařídili omluvu za to, že to na Kalouska řekl.

Poslanci se také hádali o tom, jací přeběhlíci kdy byli v minulých vládách. Hádka se tak strhla o tato fakta, která však sahají do minulých let a nynější vlády a vládní krize se netýkají. Dokonce padla i faktická poznámka, jak Marek Dalík uplácel kdysi kvůli loajalitě pro koalici poslance, například Zdeňka Kořistku.

Asi poměřuje hladiny v těch svých lahvích...

Rath pak perlil ještě potřetí „Je 12:37 a tady u pultíku máte čas 12: 23. To jste pro prodloužení mandátu vlády i zastavili čas? Aby se nic nezměnilo? Nevím, jestli je to technická chyba, nebo jste zastavili čas, aby tu premiér Nečas byl na věčné časy. Jako v zakletém zámku,“ pobavil Rath. Pak se rozhovořil o "Napoleonovi" Bártovi.

„Je to vše jen ďábelský plán Napoleona Bárty, že bojuje s vládní ligou, druhá se dá na útěk, a třetí se obchvatem vrátí zpátky?“

„Český stát chudne a chudne…. Totálně jste zdiskreditovali termín s korupcí. Dnes, když řekne politik ´boj s korupcí´, tak je směšný,“ poznamenal dále středočeský hejtman.

Rozhovořil se také o tom, jak unikají různé odposlechy do médií. „Kdo vlastní další odposlechy. Má je ABL? Má ještě nějaké další, třeba na ministra Bendla? Má to nějaká zločinecká struktura?“ tázal se.

Zdůraznil, že v jednacím sále postrádá ministra financí Miroslava Kalouska, který kdysi o straně VV řekl, že by bylo dobře, kdyby něco tak slizského a odporného jako jsou Věci veřejné zmizelo z politiky.  „Já tady Kalouska postrádám, ale on zjevně také hraje nějaké hry… Musím ale připomenout, co řekl na svého koaličního partnera - že prý nese jasné známky praní špinavých peněz. To ale neříkám já, to říká Kalousek, že VV perou špinavé peníze! Sem ale patří i ti Peakovci,“ oznámil Rath a pronesl, že Kalousek asi má v tu chvíli něco důležitějšího na práci.

„Pana Kalouska tu nevidím, možná má něco důležitějšího na práci, třeba poměřovat hladiny v těch svých lahvích," strefoval se dál do svého oblíbeného cíle. Hovořil také o odporném slizu, z něhož ale rostou jen ty nejvoňavější květiny. "Není to tak, že z toho odporného slizu vyrostla půvabná voňavá květinka - paní Peake?" dodal pichlavě.

Zaorálek: Chlastáte a kouřite? No to je urážka, ministře...

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) se ve své řeči opřel do celé vlády. Svůj útok zaměřil na ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Ten měl prý v minulosti říci, že zdraví občanů v Moravskoslezském kraji poškozuje nejen ovzduší, ale především to, že kouří a pijí. Navíc jde začasté o lidi s nižším vzděláním. Zaorálek se proti těmto údajným výrokům ostře ohradil, ale je třeba dodat, že nezmínil, kde měla slova Leoše Hegera zaznít.

„Vaše slova, pane ministře Hegere, o tom, že v Moravskoslezském kraji chlastáme a kouříme, považuji za urážku svých spoluobčanů. Je sice pravda, že máme o něco více občanů se základním vzděláním, než žije v kraji Královehradeckém, z něhož pochází právě pan ministr, ale také je pravda, že u nás máme více vysokoškoláků,“ zdůraznil Zaorálek.

Následně se Zaorálek vyjadřoval např. k zavedení nových sociálních karet, na kterých nenechal nit suchou, opřel se do premiéra a obvinil ho, že klade vedle sebe jeden slib za druhým, ale ještě během téhož týdne je ruší.

Poslanci během prvních tří hodin schůze stihli jen úvodní vystoupení, dvě řádná vystoupení a ve 13. hodin odešli na oběd. Pokračovat budou ve 14:00 hodin. Vidina slibů, že opozice nebude jednání natahovat, se tak rozplývá, neboť mají ještě na programu 32 řečnických vystoupení. Do toho navíc zákonodárci ještě vstupují neustálými faktickými poznámkami.

Bude stačit  98 hlasů

Vládě Petra Nečase by dnes mohlo stačit k získání důvěry sněmovny 98 hlasů. Pět poslanců se z jednání dolní komory omluvilo, z toho dva z koalice. Kabinet podle jednacího řádu sněmovny potřebuje k získání důvěry hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Z jednání sněmovny se z vládních poslanců omluvili ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) a Václav Kubata (TOP 09) kvůli zahraniční cestě. Omluvu poslali také bývalý ministr školství Josef Dobeš (dříve VV), sociální demokrat Alfréd Michalík ze zdravotních důvodů a z osobních důvodů nezařazený poslanec Jaroslav Škárka (dříve VV).

Počet hlasujících poslanců by mohl snížit také člen VV David Kádner, který podle místopředsedkyně VV Kateřiny Klasnové o důvěře vládě rozhodovat nebude. Jeho nepřítomnost by ale počet hlasů potřebných k vyslovení důvěry nesnížila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…