Samé zlé zprávy: Práce není. A bude hůř. Nebohé úřednice na úřadech práce

11.03.2014 13:56

I když se objevují sporadicky radostné hlasy, že nezaměstnanost od ledna, kdy dosáhla zatím nejvyšší míry v ČR, mírně klesá, je třeba mít na paměti, že tato věta v sobě skrývá novou práci pouze pro cca 4000 lidí. Více než 600 tisíc dalších stále nové uplatnění na trhu práce hledá marně. A podle ředitelky personální agentury Manpower Jaroslavy Rezlerové výrazně lépe hned tak nebude.

Samé zlé zprávy: Práce není. A bude hůř. Nebohé úřednice na úřadech práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mgr. Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Group ČR a SR

Anketa

Který státník zatím během ukrajinské krize obstál nejlépe?

0%
96%
hlasovalo: 17683 lidí

Při pravidelném představování toho, jaké jsou výhledy trhu práce pro příští čtvrtletí tohoto roku, totiž zaznělo z jejích úst hned několik kritických připomínek k tomu, co zvyšování zaměstnanosti v českých poměrech brání. Paradoxně mezi nimi nechyběly ani zásadní poznámky k tomu, jak fungují v současné době úřady práce.

„Vím, že to není jejich zlá vůle, když nemohou pomáhat lidem práci hledat, ale bohužel je to naprosto tristní. Zcela se zhroutila systémová politika zaměstnanosti a trhu práce, kvůli novým zákonům, které se schvalovaly narychlo. Nikdo si při tom nevšiml, že z nich vypadly takové základní věci, jako například povinnost firem uvádět přehledy volných pracovních míst. Díky tomu to dnes k dispozici úřady práce nemají, zaměstnavatelé ty počty a požadavky hlásit nemusejí. A to je jen jeden z bodů změněného zákona, který má pro realitu katastrofální dopady,“ uvedla generální ředitelka Manpover Group Rezlerová pro ParlamentníListy.cz.

Úřady práce nehledají práci, ale vydávají sociální dávky

Podle ní se z úřadů práce stala nyní jen místa, kde se vydávají sociální dávky. „Těch žen, které tam z velké většiny pracují v převaze, je mi upřímně líto – hlavně v sociálně slabých regionech. Při vyřizování sociálních dávek, které je někdy velmi emotivní, nejsou přitom chráněny ani žádnými bezpečnostními opatřeními, což by mohlo, nebudou-li se snažit hledat adekvátní řešení, vést klidně i k fatálnímu vyústění,“ všímá se Rezlerová. A jak říká, velmi ji ten stav trápí. Samozřejmě i se spoustou dalších faktorů, se kterými se setkává při své práci.

Poukazuje totiž též na to, jak moc je v Česku stále rozšířené zaměstnávání načerno – v rámci švarcsystému nebo ve stavebnictví v rámci systému založeném na takzvaných subdodavatelích. I proto je asi též jistým paradoxem fakt, že při zjišťování a pátrání po tom, kde nejvíce dochází k zaměstnávání lidí načerno a často i jejich vykořisťování, vychází české stavebnictví s čistým štítem – s nulovými čísly. I když se dá tušit, že řada lidí na stavbách pracujících zaměstnanci na žádný typ legálního pracovního úvazku nejsou.

Na pracovním trhu u nás se děje mnohé. Chtějí to řešit společně s odbory

„To samozřejmě o něčem svědčí. Bohužel dokazatelné je to velmi složitě. Další oblastí trhu práce, kde dochází ke zneužívání pracovní síly, je u nás výroba. Tam se nám podařilo navázat spolupráci s největším odborovým svazem KOVO a podepsat smlouvu o rámcové spolupráci mezi odbory a Asociací personálních agentur. Vzájemně se budeme snažit vyhledávat a řešit ty mnohdy obrovské hříchy toho, co vše je u nás na pracovním trhu možné. Cílem je zajistit lidem důstojnou práci za důstojnou přiměřenou (odpovídající) odměnu,“ vysvětlila dál Rezlerová, která je vedle své funkce v Manpower Group též prezidentkou Asociace personálních agentur. K tomu na vysvětlenou dodala, že nejde o asociaci, z které by komukoli plynul jakýkoli zisk.

„V asociaci jsou ale agentury, které musí mít od Ministerstva práce a sociálních věcí licenci. Ta je podmíněna každoročním dodáním statistik toho, kolika lidem pomohly při hledání práce. Víme tak například, že vloni to bylo 90 tisíc uzavřených smluv. Na druhou stranu odhadujeme, že na českém  trhu práce funguje mimo jakýkoli rámec zákona kolem 110 tisíc lidí. Je to skutečně ale jen hrubý odhad,“ upozornila Rezlerová s tím, že nikdo jiný v Česku se podobným mapováním situace nezabývá.

Kdyby za všechny, co dělají načerno, někdo platil sociální a zdravotní pojištění, státní kase by to prospělo

„My máme v terénu po celé republice více než 200 lidí. Ti se pohybují i po úřadech práce a mají možnost zjišťovat od lidí, co tam přicházejí, které firmy v zaměstnávání nedodržují žádná pravidla, kteří zaměstnavatelé fungují s velkou pravděpodobností na bázi nelegálního zaměstnávání či ignorují zákony. A z toho nám vyšel poskládaný ten uvedený počet zhruba nad sto tisíc,“ popsala dále Rezlerová.

Jak dodala, je přitom velký malér státu, že neumí tuto problematiku razantně řešit. „Kdyby tito lidé svoji práci zlegalizovali, zemi by přibyly do státní kasy dost velké peníze, za sociální a zdravotní pojištění, které takhle zbytečně unikají neznámo kam,“ konstatovala ještě generální ředitelka významné personální agentury.

Ani v Praze nebudou nová místa. Spíš naopak

Během úterního dopoledne však zazněly i další, ne zcela optimistické vyhlídky toho, co Česko čeká v oblasti trhu práce do června tohoto roku. Zaměstnavatelé jsou totiž maximálně opatrní, nová pracovní místa vytvářejí jen sporadicky. Poprvé po dlouhé době se vývoj nových pracovních míst neočekává ani v Praze. Naopak se čeká pokles.

Ne zcela dobrou zprávou je pak i to, že ve 42 sledovaných zemí světa, kde společnost Manpower Group vytváří Index trhu práce, se Česko pro toto období ocitlo jen s pouhými dvěma dalšími státy (Itálie a Francie) v minusovém očekávání možného vývoje a vzniku nových pracovních míst. Všechny ostatní země jsou v plusu. Překvapující asi nebude to, že velký boom nových pracovních míst i pro toto nejbližší období, stejně jako v těch minulých, hlásí asijské státy – zejména Indie, Tchaj-wan a Nový Zéland.  

Ekonomické oživení zvýšit zaměstnanost zatím nezvládá

Vyplývá z toho tedy, že ekonomické oživení, které před několika dny oznámil Český statistický úřad, se zatím na českém trhu práce příliš neprojeví. Výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce“ ukazují, že zaměstnavatelé budou i v příštím čtvrtletí své náborové aktivity brzdit a držet ve stagnaci.

Podle ředitelky agentury Rezlerové se na všem podepisuje i fakt, že zaměstnavatelé dosud netuší, co vše jim připraví nová vláda. A jelikož aktivní politika zaměstnanosti prý stále v praxi spíš pokulhává a nepomáhá zaměstnavatelům a firmám v tom, aby mohli flexibilně nová pracovní místa na různé typy úvazků vytvářet, vývoj může stagnovat ještě nějaký čas.

„Počet nezaměstnaných u nás v lednu 2014 dosáhl v novodobé historii České republiky maxima. Bohužel se potvrdily nejisté předpovědi minulého průzkumu Manpower Index trhu práce pro první čtvrtletí roku 2014. Růst nezaměstnanosti přitom není výsledkem hromadného propouštění v některých odvětvích, ale dlouhodobé snahy zaměstnavatelů o zvýšení efektivity jejich činnosti. V době rostoucí konkurence a současného snižování marží jsou firmy nuceny produkovat více s menším počtem lidských zdrojů. Výsledky našeho průzkumu pro druhé čtvrtletí roku 2014 naznačují pokračující opatrnost ze strany zaměstnavatelů,“ shrnula ještě Rezlerová.

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé v šesti z 10 odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí snižování počtu pracovních sil. Nejslabší Index předpovídají odvětví v oblasti zemědělství, myslivosti, lesnictví a rybolovu. Nepříznivé podmínky na trhu práce hlásí také zaměstnavatelé ve stavebnictví, velkoobchodu a maloobchodu.

Naopak nejsilnější hodnotu čistého indexu trhu práce (tedy nábor nových zaměstnanců) hlásí finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům a také státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura.

Více o průzkumu

Průzkum Manpower Index trhu práce se provádí každé čtvrtletí za účelem sledování záměrů zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet zaměstnanců během následujícího čtvrtletí. Česká republika je jednou ze 42 zemí a oblastí, ve které průzkum probíhá.

V rámci projektu Manpower Index trhu práce pro 2. kvartál roku 2014 byli osloveni zaměstnavatelé reprezentativního vzorku 750 zaměstnanců v České republice a byla jim položena stejná otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v druhém čtvrtletí 2014 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

Průzkum probíhá již více než 50 let a za tuto dobu se stal jedním z nejdůvěryhodnějších průzkumů náborové aktivity na světě. Manpower Index trhu práce je založen na dotazování více než 65 000 zaměstnavatelů z veřejného i soukromého sektoru napříč 42 zeměmi a je považován za vysoce důvěryhodný ekonomický indikátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…