Schwarzenberg odpálkoval Němcovou: Pozdě se bojí o panenství

12.08.2013 13:55

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová varovala, že rozpuštěním Poslanecké sněmovny získá prezident republiky Miloš Zeman absolutní moc. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se jí vysmál svým typickým humorem, že pozdě bojuje o panenství.

Schwarzenberg odpálkoval Němcovou: Pozdě se bojí o panenství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Sněmovna totiž podle ní po svém rozpuštění nebude moci kontrolovat vládu, kterou jmenoval prezident Miloš Zeman. Rovněž Ústavní soud je nyní blízký Zemanovi.

Rozpuštění 20. či 21. srpna?

 „Kdybychom si měli zažertovat, tak řeknu, že rozpustit sněmovnu 21. srpna by mělo svou velkou symboliku a mít nové volby 17. listopadu by mělo také svou symboliku,“ řekla v diskusním pořadu ČT Němcová.

„Tím, že se Parlament rozpouští, dochází k přesunu moci do rukou prezidenta, téměř bych řekla absolutní moci. Jestliže se Poslanecká sněmovna vzdává své možnosti kontrolovat vládu, ztrácí šanci cokoli ovlivnit. A kdo tedy drží zemi? Drží ji vláda jmenovaná prezidentem proti vůli Poslanecké sněmovny,“ dodala Němcová.

Obává se o panenství dívky v pátém měsíci těhotenství

ParlamentníListy.cz se dotázaly Karla Schwarzenberga, co si myslí o tom, jak Němcová varovala před absolutní mocí prezidenta Zemana a zda by ještě nestálo za to rozpuštění sněmovny ještě zvážit.

„Miloš Zeman už absolutní moc má,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg a o Němcové dodal: „Zdá se, že se obává o panenství dívky v pátém měsíci těhotenství.“

TOP 09 chce získat pravicové voliče

„Rozpuštění by stálo za to nečinit, kdyby ve sněmovně existovala jasná většina. Ta díky zradě v ODS už neexistuje,“ uvedl podobně předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Poslanec ODS Walter Bartoš zase vysvětluje motivy TOP 09. „Hra týkající se předčasných voleb je hra TOP 09, která cítí, že by mohla získat pravicové voliče a stát se tak dominantní silou v této části politického spektra. To, že to bude mít další konsekvence, je, myslím, naprosto evidentní. Takže netřeba spěchat,“ vysvětluje poslanec.

Co bude asi dál

Premiér Jiří Rusnok odnese v úterý svou demisi na Pražský hrad. O týden později se má Poslanecká sněmovna podle plánu rozpustit, i když vznikají pochybnosti, zda se to podaří.

Vyhlášení termínu předčasných voleb bude na prezidentu Zemanovi. Mluví se o tom, že se hlasovací místnosti otevřou zřejmě v říjnu. Podle Rusnoka je brzký termín voleb dobrý i pro sestavení státního rozpočtu pro příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…