Schwarzenberg přišel na pivo a čelil zlým otázkám. Odpověděl vtípkem o prostitutce

01.10.2013 13:58

REPORTÁŽ Jsem jako prostitutka. Kdyby TOP 09 financoval americký Westinghouse, to by byl život… Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg oprášil svoji „hospodskou“ kampaň a pravidelně obchází pražské restaurace. V pondělí večer za ním ale přišla řada odpůrců a připravila mu horké chvilky.

Schwarzenberg přišel na pivo a čelil zlým otázkám. Odpověděl vtípkem o prostitutce
Foto: redakce
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg odpovídá na otázky v pražské hospodě

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg během předvolební kampaně hodlá objet kolem dvaceti pražských hospod, kde chce debatovat s lidmi. V pondělí večer navštívil Prahu 13 a v restauraci kousek od stanice metra Lužiny zhruba dvě hodiny mluvil s místními. K těm, kteří si to přáli, vždy přisedl ke stolu a kolem deseti minut s nimi mluvil a odpovídal na otázky.

Během pondělního večera u piva však Schwarzenberga nečekali zdaleka jen fanoušci s předvolebními plackami na klopách. Horká chvilky se mu pokusilo způsobit i několik jeho odpůrců. Mezi nimi byl i dokumentarista a bojovník proti církevním restitucím Václav Dvořák, který odpovědi šéfa TOP 09 zaznamenával na kameru.

Horké chvilky kvůli restitucím i boření domu na Václaváku

Restaurace Bunkr na pražských Lužinách byla kolem osmé večerní plná téměř do posledního místa. S několikaminutovým zpožděním do podniku dorazil i pražský lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg. Přišel bez potlesku, nenápadně. Jeho tým ho pohotově usadil k prvnímu stolu, kde se Schwarzenberg v první větě omluvil, že přišel o chvíli později.

Při debatě u prvního stolu ho ale nečekalo žádné poklonkování a nadšené třesení rukou, ale přímé otázky na tělo. Mezi přítomnými totiž byl nejen známý bojovník proti církevním restitucím a nezávislosti Kosova (kterou šéf TOP 09 propagoval – pozn. red.) Václav Dvořák, ale také třeba odpůrci zboření historického domu na Václavském náměstí, které Karel Schwarzenberg, ač je sám členem Klubu za starou Prahu, schvaluje.

Návrh nové budovy se prý knížeti nelíbí. Ale nic neudělá

„Nepatří to tam, není to vůbec hezká budova. Ta architektura se mi nelíbí,“ reagoval předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí na obrázek s vizualizací budovy, která by na pražském Václavském náměstí po chystané demolici historického domu měla vyrůst.

„Jste přece členem Klubu za starou Prahu! To s tím nic neuděláte, nevadí vám to?“ nedali se odbýt odpůrci. „Ano, jsem členem,“ potvrdil Schwarzenberg s dodatkem, že on sám s tím prý nic neudělá.

Odpůrci se knížete ptali i na Miroslava Kalouska a křik TOP 09 za údajně ohroženou svobodu a parlamentní demokracii. „Proti prezidentskému systému nic nemám, ale musel by se zavést regulérně a ústavními změnami. Pak prosím, ale ne že se to zavádí takto kradmo a pokoutně,“ konstatoval Schwarzenberg v narážce na prezidenta republiky.

Kdyby tak TOP 09 financoval Westinghouse...

„A nevadí vám, že SPOZ sponzoruje firma Lukoil?“ odpovídal dále kníže otázkou. „Máte pro to snad nějaký důkaz? Vždyť je to jen vaše tvrzení. Hodí se vám to v kampani,“ pokračovali debatující.

Z toho se předseda bývalé vládní strany TOP 09 snažil dostat vtipem a reagoval jen obecně ve smyslu, že je to prý zřejmé. „Kdyby nás platil americký Westinghouse, taková velká firma, bylo by to pěkné. To by byl život,“ ironizoval patrně Schwarzenberg.

Toho každou chvíli kontrolovala členka jeho doprovodného týmu. Když viděla, že šéf TOP 09 musí čelit nepříjemným otázkám, opakovaně se ho snažila od stolu dostat. Úspěch ale neměla. Nepříjemné otázky pokračovaly.

Vzápětí se na stole před Schwarzenbergem vedle piva objevila fotografie. „Pamatujete si to?“ ptali se ho odpůrci. Na snímku byl totiž někdejší ministr zahraničí s premiérem jednostranně vyhlášeného Kosova Hašimem Thačim, který čelí obvinění z řízení nelegálního obchodu s lidskými orgány a napojení na kosovsko-albánské narkomafie.

„Jsem jako prostitutka“

„Jistě, vím, kdo to je a vím, že není svatý,“ dostával ze sebe Karel Schwarzenberg. Následovaly otázky, proč tolik prosazoval uznání nezávislého Kosova českou vládou a zda mu nevadí, že se jako ministr zahraničních věcí setkal a potřásl si rukou s člověkem, který je podezřelý z řady zločinů.

Kníže reagoval slovy, že kosovský Albánec Thači sice podezřelý je, ale zatím mu nic nebylo dokázáno. A proč se s ním setkal? „Mé povolání je podobné jinému povolání. Také spím v dobrých hotelech a jsem dobře obsluhován, ale stejně tak si nemohu vybírat své partnery. Jako prostitutka,“ srovnal svoji práci diplomata s prostitutkou. Stejně jako ona si prý jako diplomat partnery nevybírá. „Kosovo neuznala celá řada jiných států. Ty si zřejmě své partnery vybírat mohou,“ nenechali se debatující odbýt.

„A uznání toho státu jsem neprosazoval já, ale tehdejší premiér Topolánek,“ odpovídal dále kníže. Proti tomu však mluví výpověď několika tehdejších ministrů, především těch z KDU-ČSL. Ti se totiž v květnu 2008 postavili proti tomu a později řekli, že bod uznání Kosova nechal na program výjezdního zasedání vlády v Teplicích zařadit právě Schwarzenberg a silně naléhal na to, aby byl bod schválen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…