Schwarzenberg se překvapivě zastal Zemana ve velmi choulostivé věci

06.02.2014 4:37

ANKETA Prezident republiky Miloš Zeman, který byl před časem na státní návštěvě Ukrajiny, pozval na oplátku na státní návštěvu do České republiky ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Pražský primátor Tomáš Hudeček společně s radou hlavního města uvedl, že se nebude programu účastnit. Hudečkův postoj vyvolal u některých politiků kritiku.

Schwarzenberg se překvapivě zastal Zemana ve velmi choulostivé věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Po svém prvním vystoupení na půdě sněmovny prohodí Miloš Zeman s Karlem Schwarzenbergem pár slov

Je prý zvyklostí, že hlava cizího státu je přijímána na radnici hlavního města. „Za prvé, já osobně si nedokážu představit, že by Viktor Janukovyč přistával zrovna na Letišti Václava Havla. Za druhé: Takto zásadní nesouhlas s oficiální návštěvou prezidenta Janukovyče vyjádřila rada v souladu se svou vůlí, že pokud se návštěva přece jen uskuteční, tak se jako hlavní město rozhodně nehodláme jakkoli podílet na jejím programu. Je obecným zvykem, že zavítá-li prezident cizí země při své oficiální návštěvě České republiky do Prahy, navštíví Staroměstskou radnici, je to součástí protokolu. V tomto případě rada již takto dopředu deklarovala, že se k programu žádným způsobem nepřipojí,“ řekl Lidovkám.cz Hudeček.

Pro ParlamentníListy.cz se ke kauze odmítání návštěvy prezidenta Janukovyče vyjádřil i mluvčí jeho českého protějšku Jiří Ovčáček. Podle něj je prezident Zeman nadále přesvědčen, že návštěva ukrajinského prezidenta má smysl.

„Pan prezident vyjádřil názor, že možným řešením krizové situace na Ukrajině by mohly být předčasné prezidentské a parlamentní volby. Aniž by se vměšoval do vnitřních záležitostí Ukrajiny, pan prezident předpokládá, že tento názor sdělí Viktoru Janukovyčovi během jejich jednání,“ uvedl Ovčáček.

Když zmíní lidská práva, tak prosím

ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, jak se dívají na to, že prezident Zeman Janukovyče pozval, zatímco Hudeček se proti jeho návštěvě postavil - a zda podporují stanovisko prezidenta, nebo primátora.

„Možná vám bude připadat má odpověď jako zvláštní, ale oba mají své oprávnění. Prezident si může zvát hlavy státu, máme tam hospodářské zájmy, tak prosím. Když se také zmíní o lidských právech a bude o ně usilovat, tak prosím, nebudu proti tomu nic mít. Ze své vlastní zkušenosti vím, že ministr zahraničí se musí někdy setkávat s partnery, kteří zrovna nejsou nejlepší na světě a něco podobného musí dělat i prezident. Pokud jde o pražskou radnici, tak tam se čistě jedná o poctu dotyčného a to v této rovině považuji za poněkud zbytečné,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a předseda zahraničního výboru sněmovny Karel Schwarzenberg.

„Já si myslím, že je to zbytečné porušení diplomatických zvyklostí a nepřispěje to k vztahům s Ukrajinou. Jenom tím přenáší pan bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg své konexe a historické vazby z republikové úrovně na úroveň pražskou,“ uvedl pro ParlamementníListy.cz šéf pražských zastupitelů ČSSD Miroslav Poche.

Hudeček opět mimo

„Hudeček opět mimo. Jestli se pražský primátor domnívá, že nejvážnějším problémem Prahy je zrovna teď návštěva Janukovyče, tak je třeba mu rázně vysvětlit, že se mýlí. A také, že post primátora je vážná odpovědnost, ne nástroj k honění PR bodů,“ míní první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

„Je to jistě správné, že prezidenta jiného suverénního státu zve také prezident. Pokud jde o legitimitu primátora, ta je jen odvozena od zastupitelstva a u prezidenta je odvozená od občanů z přímé volby. To je nesouměřitelné,“ reagoval předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Je věcí prezidenta, koho si pozve, a rozumím tomu, že TOP 09 se musí nějak vyhranit. Ukrajina je velký stát a téměř soused a zřejmě jednou bude i v EU. S Janukovyčem jednají všichni evropští státníci, takže je pokrytecké plivat na Miloše Zemana, že s ním jedná i on. Na druhou stranu my věříme, že příštím prezidentem Ukrajiny bude zřejmě pan Kličko a připravujeme jednání s ním,“ sdělil předseda Úsvitu Tomio Okamura.

„Reciproční návštěva prezidenta Ukrajiny je záležitostí pana prezidenta, nikoli primátora hlavního města. Jsem přesvědčen, že kancelář prezidenta bude při organizaci návštěvy postupovat v souladu s postoji vlády,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Hezky si dupnul nožkou

„Myslím, že v této na Ukrajině tak vnitropoliticky vyhrocené době by bylo na místě omezit návštěvu prezidenta Janukovyče na jednání Východního partnerství EU,“ myslí si místopředseda sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„Ukrajina prožívá zásadní politický střet a jednotliví aktéři hledají politickou podporu ve světě. Česká republika a její představitelé by se měli zdržet jakékoliv podpory prezidenta Janukovyče, dokud vnitřní ukrajinské spory nebudou vyřešeny politickou cestou. Jeho přijetí na Pražském hradě bude signálem, že ČR není úplně citlivá k tomu, co se na Ukrajině děje. Myslím si, že bychom takovou citlivost prokázat měli,“ řekl redakci místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.  

„Svým proslovem k plánované návštěvě prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče v České republice dokazuje, jak nevyzrálým, sebestředným politikem Tomáš Hudeček je. Jeho nemoudré výroky možná okouzlily pár fanoušků či zmanipulovaných ´znalců zahraniční politiky´, ovšem určitě nesvědčí o tom, že by byl politikem na svém místě. Pochybuji, že by se ukrajinský prezident Viktor Janukovyč zalekl primátorovy výzvy, že by neměl přistávat na Letišti Václava Havla, stejně jako lze těžko očekávat, že bude hlava státu Ukrajiny zvažovat přijetí pozvání zrovna kvůli tomu, že si mladý pan Hudeček dupnul nožkou, aby dodal vážnosti svému ráznému tvrzení, že prezidenta nevezme na Staroměstskou radnici. V každém případě je jeho počínání pro někoho urážlivé, pro jiného úsměvné, ale určitě ne hodné čelného představitele hlavního města Prahy,“ uvedla poslankyně Marta Semelová, která je i předsedkyně klubu pražských zastupitelů KSČM.

S ukrajinským prezidentem, ať se jmenuje jakkoli, je potřeba jednat

„Cením si kroku primátora Hudečka. Prezidenta Zemana kritizuji nikoli proto, že pozval Janukovyče, ale proto, že se jako hlava státu nevyslovil k tomu, co se na Ukrajině děje. Trochu hrdosti by českému prezidentovi nezaškodilo,“ říká senátor za TOP 09 Jaromír Štětina.

„Podporuji prezidenta Miloše Zemana a postoj primátora Hudečka odsuzuji. Prezident Zeman byl na návštěvě Ukrajiny a je slušnost, že pozval na oplátku ukrajinského prezidenta. Janukovyč byl legitimně zvolen v demokratických volbách, ať se to někomu líbí, či ne. Neměli bychom zasahovat do vnitřních záležitostí Ukrajiny. To, co dělají západní politici je, jako kdyby Vladimir Putin přijel do Řecka podpořit demonstranty proti Angele Merkelové a EU. On se však nevměšuje. Také nevím, co to je za údajně demokratickou opozici, která drancuje v ulicích a snaží se upálit policisty. Násilný převrat, o který se nyní snaží opozice na Ukrajině proti demokraticky zvolenému prezidentovi, nepovažuji za demokratické řešení. Mně se také nelíbila vláda pana Nečase, Kalouska a Schwarzenberga, ale neházel jsem po nikom Molotovovy koktejly,“ řekl redakci senátor Jaroslav Doubrava.

„S ukrajinským prezidentem, ať se jmenuje jakkoli, je potřeba jednat. Nebo půjdeme také na barikády?“ reagoval místopředseda zahraničního výboru Senátu Tomáš Jirsa.

„Pan prezident má právo na státní návštěvu pozvat kohokoli, nicméně měl by respektovat oficiální politiku ČR. Ukrajina je v tuto chvíli zapeklité téma a je třeba tuto situaci prozkoumat důkladně a z různých úhlů pohledu a nepodléhat často velmi emotivním mediálním zkratkám. Scénář odehrávající se na Ukrajině je až příliš podobný událostem, které se odehrály v jiných zemích. Podmínky EU, že finance na Ukrajinu půjdou jen, pokud bude opozice ve vládě, jsou ovšem velmi blízké narušování suverenity nezávislého státu, jehož vláda vzešla z řádných voleb. Situaci na Ukrajině musíme ale bedlivě sledovat a jako přátelé zaujmout takové stanovisko, abychom pomohli především lidem na Ukrajině,“ míní poslanec Úsvitu Petr Adam.  

„První mám za diplomaticky špatně načasované, to druhé za hloupě provokativní. Obojí moc ve složité ukrajinské situaci nepomůže a přidělá v Černínu práci,“ myslí si místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Pubertální primátor

Poslanec ČSSD Richard Dolejš uvedl, že v tomto případě považuje postup prezidenta Miloše Zemana za standardní a rozumí mu. „Pan primátor se dle mého názoru chová neadekvátně. Jeho postup považuji za aktivistický a pubertální. Je vidět, že se evidentně řídí knížecími radami,“ dodal.

„To, že pozval pan prezident ukrajinského prezidenta Janukovyče, je čistě jeho osobní krok. K závazkům k EU je to přijatelné, ale vzhledem k současnému dění neetické,“ uvedl šéf zahraničního výboru Senátu Jozef Regec.

Jozef Regec

  • PRO
  • Strana PRO Jihomoravský kraj
  • zastupitel městyse

„Jako bývalý radní hlavního města Prahy jsem přesvědčen, že pražský primátor nepřijímal zdaleka všechny hlavy států, které navštívily Českou republiku. Takže ačkoli se tento spor tváří jako zahraničně-politický, já jej vnímám jako pokračování souboje z druhého kola prezidentské volby. Vždyť primátor Hudeček je z TOP 09 jako pan Schwarzenberg. Z tohoto pohledu jsem přesvědčen, že jde o skutečné dění na Ukrajině v tomto umělém sporu jen strašně málo,“ domnívá se senátor ODS Milan Pešák.

„Za zahraniční politiku prezidenta je odpovědný Miloš Zeman dolním deseti milionům občanů naší země a především svým voličům. Moravská naplavenina z TOP 09 v čele Prahy, Hudeček, který se stal primátorem po puči i za podpory ČSSD, dělá Praze akorát ostudu a další dluhy,“ říká senátor Vladimír Dryml.

Situace na Ukrajině je složitá a je třeba komunikovat s oběma stranami konfliktu

„Myslím, že otázka nemůže být Zeman, nebo Hudeček. Situace na Ukrajině je složitá a je třeba komunikovat s oběma stranami konfliktu. Je třeba je vést k dohodě, eventuálně k dohodě napomoci. Takže mi v zásadě nevadí návštěva Janukovyče, samozřejmě pokud do doby návštěvy nezakročí proti demonstrantům nějakým zavrženíhodným způsobem. ´Obdivuji´ pana Hudečka a radu hlavního města, jak mají jasno v tak složité situaci, jaká je na Ukrajině. Přivítal bych, kdyby měli tak jasno v problémech Prahy – tunel Blanka, metro A, dopravní podnik,“ řekl poslanec a pražský zastupitel František Adámek z ČSSD.

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát uvedl, že samozřejmě podporuje stanovisko Hudečka. „Proti občanskému odporu na Ukrajině je použita síla. Za klíčový však považuji fakt, že několik opozičních politiků bylo mučeno a raněno. Proto tady pan Janukovyč nemá co pohledávat,“ vysvětluje Laudát.

„Nevím, zda je nejvhodnější doba na návštěvu Janukovyče v České republice. Zřejmě není za situace, jaká na Ukrajině panuje. Ale to je můj osobní názor,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Poslanec ODS Adolf Beznoska řekl, že nechce být soudcem situace na Ukrajině. „Přesto mi přijde setkání s prezidentem Janukovyčem jako zbytečné gesto podporující jednu stranu sporu. Stejně tak ale považuji za zbytečné gesto pana Hudečka, který tak činí jenom kvůli svému PR,“ dodal poslanec.

Hanácký exhibicionismus

„O postoji pana primátora Hudečka téměř nestojí za to hovořit. Exhibicionismus samotný, který má asi před volbami odpoutat pozornost od zpackaného vládnutí v Praze, asi na voliče nebude stačit. Pan prezident Zeman se k problému Ukrajiny postavil konstruktivně, což asi některým vadí,“ domnívá se poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Podporuji oba dva stejně. Prezident má právo zvát, primátor má možnost odmítnout, neboť si nezasahují do kompetencí a mají svou oddělenou odpovědnost,“ uvedl místopředseda zastupitelského klubu ODS v Praze Ivan Kabický.

„Jsem rodilý Pražan. Přesto, na rozdíl od jiných očividných zaprděnců, neholduji mezikrajové averzi. Považuji ji totiž za přízemní až tupou. Kupříkladu Brnu závidím kulturu, Znojmo přímo obdivuji – nejen kvůli Znovínu – a zbožňuji olomoucké syrečky. Ale názory jistého hanáckého synka prostě neberu. Ač je poněkud zvláštní, že je vůbec pražským primátorem. Ale mezi hlavy států nechť se už vůbec neplete. Na to už vůbec nemá. Frčky ani schopnosti,“ myslí si poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Jsem už více než týden signatářkou petice proti návštěvě Janukovyče, takže předpokládám, že pan primátor se nyní probudil a rozhodl se k tomu také zaujmout stanovisko. Je trochu nepochopitelné, že podle Kmoníčka ani Janukovyč o audienci u primátora vůbec nežádá, takže nevím, proti čemu pan Hudeček aktuálně protestuje,“ říká poslankyně ODS Jana Černochová.

„Pan primátor nehraje ve věci žádnou roli. Jeho vystupování nerozumím,“ reagoval člen zahraničního výboru sněmovny Robin Böhnisch z ČSSD.

„Nepřijde mi v této chvíli vhodné zvát ukrajinského prezidenta do Prahy. Ukrajina by měla v první řadě ukončit násilí a snažit se vyřešit situaci, která tam panuje,“ myslí si poslanec Úsvitu Marek Černoch.

„Státní návštěva ukrajinského prezidenta by měla být vzhledem k situaci na Ukrajině odložena na neurčito,“ míní europoslanec ODS Hynek Fajmon.

Žádný z politiků ANO či KDU-ČSL včetně Andreje Babiše či Pavla Bělobrádka na dotaz redakce ohledně postoje k návštěvě Janukovyče nereagoval.

Ke zrušení Janukovyčovy návštěvy vyzvalo Zemana několik osobností. Výzvu podepsali podle informací na facebookovém profilu iniciativy Chceme demokratickou Ukrajinu například režiséři Jiří Menzel, Václav Marhoul a Helena Třeštíková, písničkář Jaroslav Hutka, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, hudebníci Dan Bárta, Jakub Ryba z Rybiček 48, Milan Cais z Tata Bojs nebo mistr světa ve vodním slalomu Vavřinec Hradilek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…