Sebevražda KDU-ČSL. Prezidentský kandidát varuje před úmysly Bělobrádka

14.08.2012 13:01

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v rozhovoru pro Právo řekl, že vytvořil argumentář, proč by strana neměla mít v názvu „křesťanská“. To se nelíbí bývalému poslanci KDU-ČSL a kandidátovi na prezidenta Jiřímu Karasovi.

Sebevražda KDU-ČSL. Prezidentský kandidát varuje před úmysly Bělobrádka
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Sám jsem vytvořil určitý argumentář o změně názvu strany. Za první republiky byla strana více méně katolická, což dnes už není pravda, za těch osmdesát let jsme se výrazně posunuli. Československá strana lidová vůbec nepotřebovala mít v názvu to slovo, to se tam dostalo spíš reminiscencí na německou CDU,“ uvedl Bělobrádek.

Česká strana lidová

Jednou možností podle Bělobrádka je, že by se strana jmenovala pouze „lidová“. Další návrh byl, že by místo „československá“ bylo v názvu česká. Navržených variant názvu bylo podle Bělobrádka zatím asi osm nebo devět. Letos v prosinci bude nevolební sjezd, který se bude zabývat změnou stanov a v rámci toho lze změnit i název strany.

Karas ale předsedu křesťanských demokratů zkritizoval. „Diskutovat o případné změně názvu politické strany prostřednictvím internetu či denního tisku je, mírně řečeno, velice nešťastné. Pouze poznamenávám, že název Česká strana lidová neodpovídá realitě, že strana je více "doma " na Moravě, než v Čechách. Tedy snad alespoň by bylo už na místě Českomoravská strana lidová,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz Karas.

„Vypouštět však název "křesťanská" pouze s odkazem na to, že nás volí i nekřesťané, to by, dle mého názoru, byla čistá sebevražda. Při nejmenším by se tím samovolně vytvořil prostor pro vznik nové strany křesťanského charakteru,“ dodal Karas.

Bělobrádek v pochodu gayů nevidí problém, Karas ano

Bělobrádek také v rozhovoru uvedl, že v Pochodu hrdosti nevidí problém. „Svoboda slova je bezpochyby důležitá a určitě na to mají právo. Můžeme mít každý osobně jiný názor na akce typu „naleštěná prdelka“, takové akce bych se asi nezúčastnil. Ale pokud nebudí veřejné pohoršení a pokud je to povoleno magistrátem, nevidím v tom zásadní problém,“ řekl Bělobrádek.

To Jiří Karas přímo podpoří odpůrce Prague Pride z konzervativní Akce D.O.S.T. a na jejím setkání u sochy sv. Václava na Václavském náměstí promluví.

„Jak jsme se dostali do bodu, kdy máme potřebu „oslavovat“ homosexualitu pochody hrdosti? Vybavují se mi slova jedné paní učitelky, která dlouhá léta působila v San Franciscu, v jednom z hlavních světových center homosexuality, a učila první třídu. Homosexuální rodičovské páry za ní často chodily a ptaly se: „Paní učitelko, je ten náš kluk normální? Líbí se mu děvčata?“ I toto je jeden z hlavních důvodů, proč akce Obrana hrdosti normálních lidí tuto sobotu v 10:30 u sochy sv. Václava na Václavském náměstí v Praze má cenu,“ uvedl Karas.

Barevní šašci

K účastníkům homosexuálního průvodu se vyjádřil negativně: „Těch, kteří se pochodu zúčastní, je mi upřímně líto. Dělat ze sebe v průvodu "barevného šaška", oslavujícího kult sexuálních menšin, není důstojná zábava, ale smutná provokace. Opravdový mučedník, svatý Václav, si tuto "čest" nezaslouží. Homosexuálové v Česku nejsou diskriminováni, ale právě naopak. Jsou nesmyslně zvýhodňováni a zviditelňováni na základě své sexuální orientace. Homofobie je novodobý výraz, vytvořený dnešní liberální společností. V podstatě to má znamenat nenávist vůči homosexuálům. A to je odsouzeníhodné. Pokud ale toto slovo používáme, hovoříme-li o střízlivě smýšlejících občanech, pak diskriminujeme je.“

Tento týden se v Praze koná festival homosexuálů Prague Pride, jehož součástí má být i sobotní „pochod hrdosti“, který by měl být zahájen u pomníku sv. Václava. Konzervativní klausovská Akce D.O.S.T. považuje pochod a festival za provokaci, a proto pořádá 18. srpna setkání u pomníku sv. Václava jako manifestaci normálnosti. S výmluvným názvem Obrana hrdosti normálních lidí. Mladí křesťanští demokraté zase pod záštitou arcibiskupa Dominika Duky ve stejný den pořádají Pochod pro rodinu.

Karas také vyzval politickou reprezentaci České republiky, aby z humanitárních důvodů otevřela hranice ČR pro syrské uprchlíky. „Zejména pro tamní křesťany, kteří jsou systematicky vyháněni a terorizování zahraničními islamistickými teroristy. Tisíce z těchto běženců už nejméně jednou před násilím a diskriminací prchali, a to ze svých původních domovů v Iráku. Laxní až vstřícný postoj západních elit a médií k "syrským povstalcům" je absurdní buď svou naivitou, nebo neomluvitelný,“ uvádí Karas pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…